Cosmetica verii

Redactia
Retete cu plante, pentru probleme legate de ten, par si trup

Tenul

Sunatoare pentru ten gras, seboreic si acneic
Peste 150 g flori de sunatoare se toarna 50 ml vodca sau tuica tare de fructe (40%) si se lasa la macerat, vreme de doua saptamani, in loc racoros si intunecos. Cu maceratul rezultat se sterg locurile afectate, de mai multe ori pe zi.

Infuzie de salvie pentru
cearcane si pungile de sub ochi

Peste o lingurita de salvie se toarna 100 ml apa clocotita, se acopera, se lasa sa se infuzeze 5 minute si se strecoara. Jumatate din cantitatea de infuzie se raceste, iar cealalta se infierbanta. Se pun in doua castronase diferite si in fiecare lichid se inmoaie doua tampoane de vata. Timp de 10 minute, se aplica alternativ pe ochi compresele fierbinti, apoi cele reci. Procedura se repeta la doua zile. Dupa o luna, veti constata rezultate uimitoare.

Lotiune cu rozmarin
pentru disparitia ridurilor

Peste o lingura de rozmarin uscat si maruntit se toarna 200 ml vin rosu sec (pentru ten uscat sau normal) sau 200 ml vodca (pentru ten gras). Se pune la macerat vreme de 6 saptamani, agitandu-se la fiecare 48 de ore. Se pastreaza la loc uscat si racoros. Se tamponeaza de doua ori pe zi zonele cu probleme, folosind o bucatica de vata inmuiata in solutie.

Masca pentru pistrui
Se toaca marunt o legatura de patrunjel, se stoarce sucul (cel mai bine in centrifuga) si se adauga aceeasi cantitate de lapte de vaca nefiert. Se aplica pe fata, zilnic, vreme de 15 minute, sub forma de comprese. Pistruii vor disparea definitiv sau vor deveni aproape invizibili.

Parul

Remediu cu paine neagra
pentru cresterea parului

Se prepara un amestec din plante uscate si maruntite de patlagina, musetel, salvie, urzica si sovarf, luate in cantitati egale. Peste o lingura de compozitie se toarna 200 ml apa clocotita si se lasa sa se infuzeze timp de o ora, dupa care se strecoara si se adauga miez de paine neagra de secara, pana se formeaza un terci. Cat este cald, se intinde pe pielea capului si se frictioneaza. Se acopera capul cu o basma sau o punga de celofan si se lasa sa actioneze doua ore. Parul se clateste cu apa calda, fara sampon, si se lasa sa se usuce la aer.

Leac pentru caderea parului
Peste o mana de frunze proaspete de mesteacan se toarna 400 ml apa clocotita si se lasa sa fiarba 10 minute, dupa care se strecoara. Parul spalat si clatit se mai limpezeste o data cu fiertura de mesteacan si se lasa sa se usuce la aer. Procedura se repeta de doua ori pe saptamana.

Vopsea de par cu flori
Daca doriti ca parul dvs. sa aiba o nuanta de culoare mai deschisa si lucioasa, preparati un amestec in parti egale de flori de musetel, petale de floarea-soarelui si flori de brebenoc. Peste 50 g amestec turnati 200 ml apa clocotita, lasati sa se infuzeze intr-un vas acoperit 30-40 de minute, apoi strecurati infuzia. Adaugati-o in apa in care va clatiti.

Corpul

Baie cu scaieti, dupa o cura de slabit
250 g scaieti (flori de ciulini) se fierb timp de 10 minute intr-un litru de apa. Fiertura se strecoara si se adauga la apa din cada. Procedeul se repeta de doua ori pe saptamana. Baia dureaza 10-20 de minute. Pielea redevine elastica.