Monstrii de la Spp

Dan Pavel
Agresarea salbatica si gratuita a domnului Pretor de la Cna de catre agentii Spp pe una dintre soselele tarii este o dovada in plus ca multi oficiali guvernamentali nu au inteles ca regimul comunist s-a prabusit, iar acum traim in democratie

Sistemul de selectie a cadrelor din cadrul Serviciilor Secrete nu are nici o legatura cu faptul ca intr-un regim democratic, toate institutiile statului trebuie sa lucreze in interes public, in interesul cetateanului. Valoarea unui presedinte al Romaniei (sau al oricarei alte natiuni democratice) deriva din faptul ca este ales de popor, prin vot direct. Este reprezentantul natiunii si se presupune ca lucreaza in interes national. De aceea, trebuie pazit. Pana aici, nimic neobisnuit. Problema este ca angajatii Serviciilor Secrete, care ar trebui sa vegheze interesele nationale si pe reprezentantii alesi sau desemnati in anumite functii, nu stiu ca lucreaza pentru servirea interesului public si a cetateanului. Ei confunda datoria de a lupta cu orice inamic, cu dreptul de a bate, umili si ucide orice cetatean cinstit al acestei tari. Daca acceptam acest mod de a gandi si a actiona, inseamna ca nu meritam darul primit de la Dumnezeu - caderea comunismului.
Cum ma uitam la televizor la domnul Pretor si Trabantul sau, mi-am inchipuit ce s-ar fi intamplat daca patea acelasi lucru tatal meu, care conduce un Oltcit. Ce s-ar fi intamplat cu mine, daca acele bestii criminale de la Spp mi-ar fi batut tatal? Ce s-ar fi intamplat daca justitia nu actiona, iar sefii de la Spp si Presedintia Romaniei se faceau ca ploua? Nu as fi suportat o asemenea situatie si treceam la sistemul "privat" al justitiei, pentru ca in Romania nu poti avea incredere in justitie, politie, autoritati, servicii secrete. Daca nu se facea dreptate, as fi angajat niste profesionisti sau as fi rugat niste prieteni si imi faceam singur dreptate. Stiu ca nu suna prea "politically correct", dar nu as fi acceptat nedreptatea, chiar daca venea din partea statului roman. Acum cativa ani, am fost atacat eu insumi pe strada de niste militieni (nu le pot spune politisti, pentru ca nu erau). Ca si ordinarii de la Spp, ei au declarat numai minciuni la ancheta. Din fericire pentru ei, din cauza scandalului de presa, Procuratura Militara s-a autosesizat si a inceput o ancheta. Spun din fericire, pentru ca anumiti prieteni ai mei, care au firme de bodyguarzi, paza si protectie, au vrut sa se ocupe ei de militienii corupti si mincinosi care au crezut ca pot ataca pe oricine. Pe de alta parte, eu nu i-as fi lasat sa faca dreptate dupa capul lor. Cand vine vorba despre mine, am o incredere exagerata si rationala in justitie. Dar daca ar fi fost atacati parintii mei, sotia mea, copiii mei, nu as fi procedat la fel. Pana cand se va instaura statul de drept in Romania, oamenii nu pot fi impiedicati sa se gandeasca la a-si face singuri dreptate. Sunt constient ca notiunile despre dreptate difera de la individ la individ, mai ales daca pregatirea lor academica si nivelul de Iq ii fac sa difere radical. Prin urmare, daca incepem sa ne facem fiecare dreptate pe cont propriu, nu poate fi evitat nici razboiul civil, nici prabusirea societatii in haos. Insa aceste ganduri nu trebuie sa ne faca a abandona impulsul catre dreptate.
Nici nu vreau sa-mi inchipui ce as fi facut daca la volanul masinii s-ar fi aflat sotia mea, iar in spate erau copiii mei, si niste bestii de la Spp ii atacau. Imi imaginez mereu despre altcineva, pentru simplul motiv ca eu nu am permis de conducere. Nu m-a preocupat pana acum. Abia acum fac scoala de soferi, dar pana voi obtine carnetul, imi inchipui ca li se intampla acest lucru altora. Daca eram eu cel atacat de catre animalele de la Spp, ii omoram pe loc. In legitima aparare. Nu mi-ar fi pasat de consecinte, ci numai de faptul ca langa mine s-ar fi aflat sotia mea si copiii mei. Doar niste criminali lipsiti de constiinta, de simt moral, au putut sa-l agreseze pe domnul Pretor, de fata fiind sotia sa si cele doua fiice (de 9 si 11 ani, din cate am citit). Nu inteleg de ce nu a reactionat nimeni in Lehliu, de ce alti conducatori auto nu le-au sarit de gat criminalilor de la Spp. Stiu ca tot ceea ce scriu aici poate fi considerat "politically incorrect". Dar nu-mi pasa. Pe vremea comunistilor, de cate ori mi-a fost frica sau am fost prea prudent din cauza celor de la Spp si din alte servicii cu nume schimbate ale Securitatii, am avut numai de pierdut, am suferit. Daca aceste creaturi subumane nu inteleg ca trebuie sa serveasca interesul public si pe noi, cetatenii, merita sa facem chiar un razboi civil. Modelul legal si constitutional al acestui mod de a gandi si reactiona se afla in Preambulul la Declaratia de Independenta a Statelor Unite ale Americii. Textul a fost scris de Thomas Jefferson acum mai bine de doua secole, dar pentru noi este mai mult decat actual, iar dintre principiile moderne pe care le enunta, este cel al nesupunerii civile, al dreptului de a te rascula si dobori puterea care nu lucreaza in spirit public si pentru tine, de a-i da jos de la putere pe cei care nu respecta contractul social. Pentru Iliescu si Nastase, aceste lucruri sunt greu de inteles, dar o natiune nu trebuie lasata la mana celor care au inteligenta mediocra si o capacitate redusa de a intelege fundamentele democratiei.
Modul in care vor reactiona Presedintia Romaniei, conducerea Spp, justitia romana, presa, alte organisme la acest scandal, va fi crucial. Pana acum, doar presa a reactionat corect. Daca indivizii care conduc aceste institutii, majoritatea fosti nomenclaturisti si servitori ai fostului sistem, vor intelege miza actului de dreptate care trebuie facut, inseamna ca nici nu mai conteaza ce au fost ei inainte de Revolutia din 1989. Daca scandalul va fi musamalizat, iar mafiotii huligani in uniforma de Spp vor fi facuti scapati, merita sa mai doboram regimul inca o data, prin violenta, ca in decembrie 1989. Bestiile umane care au atacat o familie nevinovata merita o lectie exemplara. Nu doar din partea justitiei. Eu le propun sa lupte in ring cu doi dintre prietenii mei, luptatori wu-shu, Catalin Zmarandescu si Fane Dediu, inainte sau dupa ce vor face anii de puscarie pe care ii merita. Sa arate acolo ca sunt puternici. In rest, trebuie condamnati la dispret public, la degradare civica.