Mancaruri de sezon

Redactia
Peste cu susan si sos de rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri groase de peste alb (800 g), 80 g seminte de susan (prajite), 100 g rosii confiate (la cuptor sau din conserva), 100 g masline negre fara samburi, 200 ml otet aromat, 10 linguri ulei de masline, 1 legatura coriandru, sare, piper.
Mod de preparare:

Turnati otetul intr-o craticioara si puneti-l sa scada la foc mic, pana ce devine siropos. Adaugati 4 linguri de ulei, sare, piper si coriandru taiat sau maruntit si puneti-l deoparte (intr-un bol).
Incingeti cuptorul la 150, tocati marunt - cu cutitul - rosiile si maslinele, adaugati 3 linguri de ulei si putin piper si puneti-le pe baia de apa, pana cand incep sa clocoteasca.
Sarati si piperati pe ambele parti fileurile de peste, presarati-le cu susan (pe o singura parte) si presati-le intre palme, ca sa se lipeasca bine semintele.
Prajiti pestele in restul de ulei incins si cand incepe sa se rumeneasca, luati-l de pe foc, asezati-l pe o tava unsa cu ulei si dati-l circa 6 minute la cuptor.
Puneti la mijlocul fiecarei farfurii putin amestec de rosii si masline, asezati pestele deasupra, stropiti-le cu sosul vinegreta si serviti-le imediat.

Tajine de pui

Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 copane de pui, 2 cepe, 4 rosii, 4 vinete, 100 g masline negre, 1 cub concentrat de pasare (Knorr), 2 prize sofran (pudra), 1 lingurita chimen macinat, 1 lingurita scortisoara pisata, 150 ml ulei de masline, 1/2 legatura coriandru, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180. Taiati rosiile in patru si maruntiti-le (in mixer). Tocati ceapa curatata, spalati vinetele si taiati-le cuburi mai mari.
Incingeti, intr-o cratita, 100 ml de ulei si prajiti vinetele la foc iute, adaugand cate putin ulei. Scoateti-le din cratita si puneti-le deoparte.
Puneti in cratita copanele si rumeniti-le impreuna cu ceapa tocata si asezati-le apoi intr-o tava. Pudrati-le cu sofran, chimen si scortisoara, sarati-le, piperati-le, adaugati rosiile si maslinele si stropiti-le cu zeama de carne (cubul dizolvat in 250 ml de apa clocotita). Puneti si vinetele in tava, impreuna cu coriandrul, amestecati bine, acoperiti-le cu un capac si dati-le 45 de minute la cuptor sa se patrunda. Serviti-le imediat, sau incalzite pe foc mic.

Salata de paste a la Nicoise

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g paste in spirala, 250 g branza telemea, 250 g ton in ulei (conserva), 6 cepe, 3 linguri masline verzi, 6 linguri ulei de masline, 2 linguri otet aromat, 1 legatura busuioc, sare, piper, 1 ardei gras verde.
Mod de preparare:

Fierbeti pastele in apa (multa) sarata, circa 10-12 minute, amestecand din timp in timp, lasati-le sa se scurga si rasturnati-le intr-un castron mai mare. Stropiti-le imediat cu jumatate din cantitatea de ulei, amestecati-le si lasati-le sa se raceasca.
Spalati si zvantati rosiile si ardeiul si taiati-le in patru, respectiv fasii. Tocati ceapa curatata si puneti-o impreuna cu celelalte legume intr-un alt castron si adaugati telemeaua taiata cubulete si maslinele.
Preparati - intr-un bol - sosul vinegreta, din otet, sare, piper si uleiul ramas, turnati-l peste salata, amestecati bine, presarati deasupra busuiocul taiat (cu foarfeca). Salata se serveste rece, dar nu de la frigider.

Tian de rosii (oriental)

Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 kg rosii rotunde, coapte (dar tari), 1 legatura ceapa proaspata, 300 g cuscus, 5 linguri ulei de masline, 1 lingura cimbru, 1 crenguta rozmarin, sare, piper.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 150, ungeti cu ulei o forma si intindeti pe fundul ei cuscusul.
Spalati rosiile, taiati-le rondele fine si tot rondele (ceva mai groase) taiati si ceapa curatata. Puneti legumele - in picioare - peste cuscus, strangandu-le bine si alternand rosiile cu ceapa.
Turnati deasupra apa fierbinte (cantitatea ceruta de cuscus), incorporati uleiul, sarea, piperul, cimbrul si rozmarinul, lasati-le sa fiarba, la foc mic, circa 2 ore, adaugand din cand in cand cate putina apa, si serviti-le fierbinti sau caldute.




Dulciuri

Tarta cu branza de vaci si lamaie

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 foaie aluat fraged, 400 g branza de vaci, 2 oua, 100 ml frisca nebatuta, 2 lamai, 50 g unt, 2 linguri faina, 80 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri zahar tos, sare.
Mod de preparare:

Incingeti cuptorul la 180, spalati lamaile si radeti-le coaja.
Imbracati cu aluatul o forma de tarta tapetata cu hartie pentru copt. Separati albusurile de galbenusuri si amestecati bine branza de vaci cu galbenusurile, zaharul pudra, zaharul vanilat, faina, frisca nebatuta si coaja de lamaie, pana ce devine omogena.
Bateti albusurile spuma, impreuna cu o priza de sare, incorporati-le usor in compozitie si turnati-o in forma peste aluat. Presarati deasupra untul taiat bucatele si dati tarta circa 30 de minute la cuptor.
Cand s-a copt, scoateti-o din forma, lasati-o sa se raceasca si serviti-o rece, pudrata cu zahar tos.