Cursuri de maiestrie artistica la Braila: Mariana Nicolesco si noua generatie lirica

Silvia Kerim
Muzica: 64 de voci tinere in cautarea desavarsirii

In 2003, "Diva Divine" a fost desemnata la Berlin Muzicianul Anului, iar la Bucuresti s-a situat in fruntea topului femeilor de succes din Romania, intocmit de revista "Capital". Si tot in 2003, cu numai doua zile inaintea vizitei in tara noastra a Presedintelui Republicii Italiene, s-a aflat de la Roma ca Mariana Nicolesco este soprana care a aparut in cele mai multe premiere absolute in templul artei lirice, "Teatro alla Scala" din Milano. Cu toate acestea, ea considera ca principala sa realizare e ceea ce poate face pentru altii, si anume, pentru tanara generatie. La finele Cursurilor de Maiestrie Artistica, Master Classes, pe care le-a oferit recent la Braila (gratuit ca intotdeauna), unui numar record de 64 de artisti, ce se pregatesc pentru editia 2005 a Concursului International de Canto "Hariclea Darclee", i-am luat acest interviu:

- Care e diferenta dintre editia din acest an a Cursurilor de Maiestrie Artistica organizate la Braila si editiile precedente?

- Cred ca de aceasta data a aparut mai evident ca oricand ca noi am instituit un model care n-ar trebui sa lase indiferent pe nimeni in Romania. Si anume, transformarea unor zacaminte pretioase in cristale si diamante. Cred ca aceasta capacitate de a duce lucrurile pana la capat, de a ne impune obiective inalte si de a trece peste toate obstacolele pentru a le realiza da o anume unicitate demersului nostru. Tara noastra sufera enorm din cauza decalajului dintre potential si realizari, dintre realitate si virtualitate. Tinerii artisti care vin spre mine, extrem de numerosi de altfel, au inteles ca in arta nimic nu poate fi aproximativ! Au inteles ca eu le cer sa-si asume conditia... as zice... eroica pe care o impune depasirea permanenta de sine in exercitiul artei sacre a cantului. Editia 2004 a Cursurilor de Maiestrie Artistica de la Braila ne-a uimit pe toti, inclusiv pe mine, datorita saltului extraordinar care s-a produs prin acumularile de experienta, de traire, de cunoastere dobandite in anii precedenti. Altfel canta acesti tineri in prezent fata de momentul cand i-am cunoscut. S-a produs o adevarata revolutie prin nivelul atins de multi dintre ei. Sper ca teatrele noastre lirice sa valorifice acest lucru pe deplin, si anume la o data cat mai apropiata, "angajand" in institutiile lor aceste voci admirabile.

- Multi dintre laureatii Concursului International de Canto "Hariclea DarclEe" canta acum pe scenele internationale. Cam cati ar fi ei?

- Zece, cincisprezece, poate douazeci dintre ei apar intr-adevar pe scenele europene, de la Milano la Moscova, de la Roma la Frankfurt, de la Spoleto la Opera din Paris. Nu voi cita nume, pentru ca scopul meu e ca tanara generatie sa cante bine acum si aici. E dorinta mea cea mai fierbinte!

- Cum este cunoscut in lume Concursul International de Canto "Hariclea Darclee"?

- Drept unul dintre cele mai importante, trei sau patru de acest gen. Si as zice unic prin atmosfera si calitatea de competitie, de festival, de Atelier Liric Continuu. Prin toate aceste manifestari, evenimentele de la Braila sunt de ani de zile in atentia lumii lirice. Peste 170 de tinere talente vin aici din 25 de tari si 5 continente. Si, sa nu uitam, titlul de Muzicianul Anului mi-a fost acordat la Berlin nu numai pentru implinirile in arta cantului, dar si pentru acest adevarat fenomen declansat de mine. Articolul din "Orpheus International", care anunta aceasta prestigioasa desemnare, se intituleaza "Mariana Nicolesco, o mare voce pentru renasterea culturii".

- Care sunt proiectele dvs. imediate?

- Un salt la Amsterdam, unde sotul meu, Radu Varia, e invitat sa sustina o conferinta despre "Arta contemporana din Romania in context european". Dupa o zi-doua ne vom intoarce la Bucuresti. Plecam apoi la Monte Carlo, unde, contrar spiritului monden si stralucitor al locului, vom sta, sper eu, acasa, profitand de terasa noastra care ne deschide perspective sublime spre mare, spre Italia si spre vechiul oras de pe stanca.


P.S. Cu prilejul acestui eveniment, Mariana Nicolesco a oferit Medalia "DarclEe" si Diploma de onoare a Fundatiei "DarclEe" marii soprane Ioana Nicola Stirbei (84 de ani) si marelui tenor dramatic Cornel Stavru (75 de ani).