Bucatarie rapida

Redactia
Tortilla cu cartofi

Ingrediente (pentru 2 portii): 500 g cartofi curatati de coaja, 100 ml ulei de masline, 1 ceapa, 6 oua, sare, piper proaspat macinat, 8 rosii mici (de cocktail).
Mod de preparare:
Se taie cartofii cruzi felii si se prajesc in uleiul incins pana ce se rumenesc bine. Se scot apoi din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. Se varsa uleiul in care s-au prajit, pastrandu-se doar 2 linguri. Ceapa curatata se toaca marunt, iar ouale se bat si se condimenteaza cu sare si piper. Se incinge uleiul, se amesteca cartofi prajiti si scursi cu ceapa si ouale si se lasa compozitia sa se inchege in uleiul incins, la foc mic si cu capac, circa 6 minute. Se ia capacul, se da tortilla la cuptorul incins la 175 si se coace aproximativ 6 minute. Se scoate din tigaie, se taie bucati (ca de tort), se decoreaza cu rosii si se serveste fierbinte sau rece.

Macaroane cu dovlecei

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g macaroane scurte (Penne), sare, 1 legatura praz (150 g), 1 catel de usturoi, 3 dovlecei (500 g), 1 lingura ulei, piper, 1/8 l zeama concentrata de legume, 1 legatura patrunjel verde, 100 g branza de vaci amestecata cu iaurt (circa 2 linguri), 2 linguri parmezan (sau cascaval) ras.
Mod de preparare:

o Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare.
o Se curata prazul, se spala si se taie rondele. Dovleceii curatati de coaja se taie cubulete si se prajesc in uleiul incins. Se adauga prazul si usturoiul presat, se prajesc inca putin, se sareaza si se pipereaza.
o Se toarna peste ele zeama concentrata de legume (Knorr+apa) si se lasa putin sa se dunstuiasca. Se spala patrunjelul, se zvanta, se toaca marunt si se incorporeaza in sos, impreuna cu branza de vaci si parmezanul sau cascavalul ras. Macaroanele fierte si scurse se amesteca cu sosul si se servesc imediat.

Peste pane

Ingrediente (pentru 4 portii): 800 g filE de peste alb, 2 oua, 2 linguri faina, 8 linguri pesmet, sare, piper, 1 lingurita coaja rasa de lamaie, 1 varf de cutit praf de chilli, 80 g unt topit.
Mod de preparare:

o Se spala pestele cu apa rece si se zvanta intr-un stergar. Se bat ouale intr-o farfurie adanca, iar in alta farfurie, se amesteca bine pesmetul cu faina, sarea, coaja rasa de lamaie si praful de chilli. Se da pestele mai intai prin ou si pe urma prin pesmet si se prajeste in untul incins, circa 3-4 minute pe fiecare parte, ca sa se rumeneasca frumos.

Vinete coapte cu Mozzarella

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 vinete mici (circa 650 g), sare, 3 cepe potrivite (circa 300 g), 1 catel de usturoi, 400 g rosii, 1 legatura patrunjel, 1/2 legatura menta proaspata, 20 g seminte de pin, 4 linguri ulei de masline, 1 lingura capere, 100 ml vin alb, 125 g Mozzarella.
Mod de preparare:
Se spala vinetele si se curata, lasand din loc in loc cate o fasie de coaja (lata de 1 cm pe lung, ca un model in dungi). In fiecare vanata se taie - pe lung, pe una din parti - o fanta adanca (ca un buzunar). Se inmoaie vinetele in apa rece sarata si se lasa sa se patrunda circa 20 de minute, dupa care se lasa sa se scurga bine si se storc usor, prin presare. Ceapa se toaca ceva mai mare, usturoiul se taie marunt, iar rosiile oparite se curata de pielita si se taie bucatele. Se toaca menta si patrunjelul verde si se prajesc semintele de pin - intr-o tigaie - fara ulei -, pana ce se rumenesc. Se incing doua linguri de ulei si se caleste ceapa, pana devine sticloasa. Se adauga usturoiul, se caleste si el putin, apoi rosiile, caperele si verdeata si se mai lasa circa 4 minute pe foc sa fiarba incet. Se unge o forma de budinca cu uleiul ramas si se aseaza in ea vinetele cu fanta (buzunarul) in sus. Se dau la cuptorul incins la 170 si se coc aproximativ 15 minute, pana ce se pot desface fantele (prin apasare). Se umplu vinetele cu legumele calite, iar ce ramane se presara peste ele si se mai coc circa 35 de minute. Mozzarella bine scursa se taie cubulete si se presara peste vinete cu 5 minute inainte de a le scoate din cuptor.

Dulciuri

Omleta cu branza de vaci si mure

Ingrediente (pentru 4 portii): Pentru omleta: 3 oua, sare, 125 g faina de grau, 150 ml zer. Pentru umplutura: 50 g biscuiti, 300 g mure, 500 g branza de vaci, 3 linguri zahar tos, zahar pudra pentru presarat deasupra.
Mod de preparare:
Omleta - Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma, impreuna cu un varf de cutit de sare. Galbenusurile se amesteca cu faina si cu zerul si in aluatul astfel obtinut se incorporeaza, usor, spuma de albusuri. Pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se formeaza 4 omlete rotunde, cu diametrul de 12 cm, care se coc circa 10 minute, in cuptorul incins la 180. Se rastoarna imediat omletele pe un stergar de bucatarie, se indeparteaza hartia, se pliaza in doua si se lasa sa se raceasca. Umplutura - Se pun biscuitii intr-o punga de plastic si se zdrobesc cu vergeaua. Se amesteca murele cu branza de vaci si cu zaharul tos, se incorporeaza biscuitii sfaramati si se umplu omletele cu aceasta compozitie. Se servesc imediat, pudrate cu zahar.