Trucuri infailibile

Redactia
Mancati de cinci ori pe zi

Aplicati ritmul alimentar recomandat de dieteticienii americani: 5 mese pe zi, din 3 in 3 ore. Cine mananca o singura data pe zi, crezand ca astfel slabeste, nu face decat sa-si antreneze sistemul de stocare a grasimilor. Organismul economiseste unica masa pe zi pentru vremuri grele.

Mestecati guma cand gatiti

In timp ce gatiti, tineti in gura guma de mestecat. In felul asta nu veti mai putea ciuguli.

Alegeti alimentele care va satura

Preferati alimentele cu putine calorii, dar care va satura. Acestea sunt branza, carnea de pui, pestele, merele, strugurii, ouale fierte. Feriti-va, in schimb, de gustarile cu multe calorii: cartofii prajiti la pungi, biscuiti dulci sau sarati, alunele, iaurtul de fructe, inghetata, croissantul.

Foamea trebuie potolita

Foamea nu reprezinta un pericol daca stiti cum sa o asteptati. Inca de dimineata, pregatiti o farfurie pe care sa se afle un mar, un morcov curatat, un cartof fiert fara coaja, un iaurt. Cand foamea va ataca, in loc sa deschideti frigiderul plin de pericole alimentare, mancati alimentele pregatite din timp.

Recurgeti la dieta americana

Formula magica folosita de majoritatea americanilor care nu doresc sa se ingrase este: un copan de pui (piept, aripa) + o salata de cruditati cu iaurt (fara untdelemn) + un suc de fructe preparat in casa. Pentru evitarea plictisului: carnea ramane mereu aceeasi, dar legumele pot fi schimbate.

Beti mult lichid

Beti cel putin 2 litri de apa, apa minerala, ceai de plante sau ceai de fructe pe zi. Grasimile topite se transforma in substante care nu se pot evacua decat prin rinichi.

Un deget de otet de mere in pahar

Un deget de otet de mere pus in apa pe care o beti la pranz si la cina va apara de grasimi.

Portii bine masurate

Portiile alimentare permise nu trebuie neaparat stabilite cu ajutorul unui cantar. Practicati urmatoarele reguli simple: daca vreti sa faceti spaghetti, luati un manunchi cat sa incapa in cercul format de degetul mare si degetul aratator unite; daca gatiti macaroane marunte, nu depasiti o cana de cafea; gratarul ori snitelul nu au voie sa fie mai mari decat o caseta de muzica.

Suiti si coborati treptele

Cea mai la indemana "miscare pentru slabit" o reprezinta urcatul si coboratul scarilor. Folositi-le! Se consuma mai multe calorii decat la mersul pe bicicleta (de pilda).

Rasul slabeste

Radeti cat de des puteti, si anume, din toata faptura: 100 de hohote de ras ard tot atatea calorii cat 10 minute de alergare.

Teste pentru grasimi

Vreti sa stiti daca ceea ce vi se pune in farfurie este prea gras? Faceti un test cu ajutorul unui servetel de hartie: puneti-l peste bucata de carne fripta sau peste, si daca pata de grasime care se imprima pe el e mai mare ca o moneda de 100 de lei, mancati doar jumatate din portie.

Aperitivul taie foamea

Mancati ca aperitiv salata de legume sau fructe. Au putine calorii si taie foamea. Veti manca mai putin din felul principal.

Feriti-va de grasimile ascunse

Cauza principala a ingrasatului sunt alimentele grase. Cand grasimile sunt la vedere (unt, smantana, frisca, slanina, carnuri si peste gras), e mai usor sa le evitam, dar cand ele se afla ascunse, adesea ne pacalim. Alimente care ascund grasimi: mezelurile (salam, parizer, toba, lebar), inghetata, dulciurile, iaurturile cu fructe etc.

Iute in loc de dulce

O metoda ca sa renuntati la desert: adaugati pe felul principal de mancare o lingura de sos iute (boia, curry, ardei iute etc.), din cele care se gasesc in comert, sau mancati putin ardei iute. Iuteala topeste caloriile si taie pofta de dulce.