In numai un secol, incidenta si frecventa lor au crescut considerabil. Gama produselor cauzatoare de alergii s-a largit, iar reactiile au devenit din ce in ce mai grave. Cauza? In buna parte confortul civilizatiei. Suntem supraprotejati, rasfatati cu o alimentatie industriala variata si abundenta, indopati cu medicamente, adapostiti in apartamente confortabile, unde, adeseori, suntem la cheremul a tot felul de ganganii. Urmarea? In tari cu un nivel de civilizatie ridicat, o persoana din cinci sufera de alergii. Organizatia Mondiala a Sanatatii le claseaza deja pe locul patru in randul bolilor de care sufera omenirea si se crede ca in viitorul apropiat, o persoana din doua va fi victima unei alergii.
O ramura aparte a medicinei este dedicata studierii, prevenirii si combaterii alergiilor. Cu rezultate bune si foarte bune, dar si cu esecuri. Cauzele alergiilor sunt atat de multe si atat de variate, incat adeseori medicii bajbaie indelung in cautarea tratamentului adecvat. Suntem expusi substantelor alergene, pe cale cutanata, respiratorie sau digestiva. Iar aici intra, de-a valma, plantele, tesaturile, colorantii, sapunurile, parfumurile, chimicalele, medicamentele, penele, parul si saliva cainilor si pisicilor, polenul, mucegaiurile, alimentele, aditivii si colorantii pe care le contin, poluantii atmosferici, veninul unor insecte, praful insidios din locuinte, unde prolifereaza niste ganganii mici, numite acarieni. Reactiile alergice se manifesta sub forma de crize de astm, eczeme, urticarii, edeme, mancarimi, dificultate de a inghiti, stari de voma, dureri abdominale, rinite, conjunctivite.
Evolutia ingrijoratoare a alergiilor a generat investitii masive in productia de medicamente. Antihistaminicele, bronhodilatatoarele si steroizii pentru inhalat aduc profituri enorme marilor companii farmaceutice. Combaterea alergiilor a atras investitii mari si in alte sectoare ale industriei si chiar ale serviciilor. Intra aici fel de fel de produse electrocasnice, cosmetice, alimentare, de curatat si de igienizat locuintele. Iar in turism, si-au facut aparitia hoteluri situate la inaltime - la altitudini de peste 1500 de metri, polenul e mai rar -, din care sunt alungate alimentele si produsele cauzatoare de alergii.
O bransa cu o marja de castiguri generoase este cea a combaterii acarienilor, ganganii care traiesc pe langa casa omului. Acarienii sunt niste scarbe mici, din familia paianjenului, invizibile cu ochiul liber, care traiesc si prolifereaza in special in perne, saltele, covoare, mochete, mobila tapisata, perdele si, in general, in toate locurile unde se strange praful din locuinte. Dejectiile ganganiilor, microscopice, contin proteine alergizante, care, odata respirate, pot declansa crize de astm, rinite cronice, dermatite. Pe scurt, acarienii iti pot face viata un iad. Sunt la fel de periculosi ca politicienii. Intru combaterea lor, a acarienilor, s-au mobilizat fabricantii de masini de spalat, de aspiratoare speciale, de fel de fel de substante antiacariene si chiar de huse antiacariene pentru mobile tapisate, pentru saltele si perne. Acarienii pot fi combatuti si cu cateva reguli imperioase de igiena, lupta continua, temeinica si fara mila impotriva prafului, aerisirea frecventa a locuintelor, lasarea soarelui - inamic jurat al ganganiei - sa intre in locuinta, evitarea animalelor de companie pentru persoanele predispuse la alergii.
Doar alergia la prosti, la politicieni si la prostia politicienilor e fara leac. Ati observat, opt politicieni din zece sunt boi, prosti sau ticalosi. Al noualea devine indata dupa ce a fost ales. Si al zecelea? Al zecelea e ales la Timisoara, la Bacau sau la Cluj. Iata de ce, macar o data la patru ani, acarienii politici trebuie combatuti, scosi fara mila din saltelele si mochetele puterii. Chiar si cu suturi in fund. Daca tinem la sanatatea noastra.