Cancerul de piele castiga teren, provocand o intemeiata
ingrijorare. Adesea, el este fatal. Ce-i de facut? Continuam sa ne expunem nepasatori la soare sau ne retragem la umbra, spunandu-ne ca pielea alba, delicata, este in fond un semn de distinctie, de noblete?
Oamenii bronzati sunt fara indoiala mai frumosi, mai proaspeti si mai stralucitori, dar din pacate, ultimele statistici medicale sunt in masura sa ne taie definitiv pofta de soare: numarul cazurilor de cancer de piele se dubleaza o data la zece ani. Organizatia mondiala a sanatatii da un pronostic sumbru in ceea ce priveste populatia alba din tarile industrializate si anume, ca in viitorul apropiat, o persoana din doua va suferi de aceasta boala cumplita. Diagnosticul le-a fost pus, deja, unui numar destul de mare de celebritati, printre care se numara Julio Iglesias, Liz Taylor, Kim Basinger etc. De aceea, in ultima vreme, tot mai multe vedete au inceput sa renege cultul soarelui si au optat pentru paloarea aristocratica.
- D-le doctor, exista mai multe tipuri de cancer de piele?
- Cel mai frecvent este cel numit "cancerul negru", adica melanomul, o forma extrem de periculoasa, adeseori mortala. Mai putin agresive sunt tumorile care se formeaza pe epiderma, cum ar fi spinaliomul si basaliomul.
- Este adevarat ca numarul cazurilor de melanom este in continua crestere?
- Da. In ultimii 30-40 de ani, ele s-au inmultit considerabil. Una din cauze este cu siguranta comportamentul nostru la serviciu si in afara lui. In prezent, noi dispunem de mai mult timp liber, pe care-l petrecem la schi, la piscina sau alergand pe aleile parcurilor, iar pentru concediu sau vacanta alegem locuri cat mai exotice, unde soarele "arde" in toata puterea cuvantului. Astfel pielea noastra "de birou", care s-a dezobisnuit de razele soarelui, se "prajeste" cat am bate din palme.
- Cat de periculos este cancerul de piele?
- De regula, basaliomul nu se raspandeste in organism si, deci, nu pune in pericol viata. Si spinaliomul devine malign in cazuri destul de rare. In cazul melanomului insa, pana si cea mai mica pata sau alunita poate deveni periculoasa, pentru ca melanomul produce rapid metastaze in tot organismul. Din fericire, in 90% din cazuri, el poate fi depistat din vreme si poate fi tratat.
- Cum apare cancerul de piele?
- Basaliomul si spinaliomul sunt declansate de ultraviolete si in 90% din cazuri ele apar in zonele cele mai expuse: pe fata, pe maini si pe antebrate. In general, la persoanele trecute de 60 de ani. Melanomul se dezvolta, in 80% din cazuri, in zonele acoperite in cea mai mare parte a anului, de exemplu, pe spate si pe burta, deoarece, expuse la soare, in aceste zone pielea se arde foarte repede. Persoanele predispuse la melanom au varste cuprinse intre 40 si 50 de ani, dar cazuri au aparut deja si la tineri de 20 de ani.
- Ce favorizeaza formarea unui melanom?
- La melanom este vorba, evident, de o expunere scurta, dar foarte intensa, la soare, adica: arsuri grave cu formare de basicute. Ele sunt extrem de periculoase mai ales la copii si adolescenti.
- Cei mici trebuie, deci, bine protejati?
- Bebelusii si copiii de varsta mica nu au ce cauta la soare, pentru ca pielea lor este foarte subtire si delicata. Sau sa poarte palariute si sa stea complet imbracati.
- Dar cei mari - tinerii si adultii - cum ar trebui sa se comporte?
- In nici un caz sa nu se prajeasca la soare de dimineata pana seara. Lucru valabil mai ales in vacanta si in regiunile sudice. Pentru plaja, orele cele mai potrivite sunt cele fara raze ultraviolete puternice, adica dimineata si dupa-masa tarziu. Locuitorii zonelor respective nu se retrag, fara motiv, la umbra, la ora pranzului, sa-si faca siesta...
- Dar se pot folosi si substante protectoare...
- N-ar trebui sa se conteze doar pe preparatele cu efect protector. Gandul ca esti aparat te incurajeaza sa stai la soare fara masura. Si in plus, inca nu s-a clarificat in ce masura protejeaza realmente pielea de cancer. Actiunea lor impotriva spinaliomului si a basaliomului este reala, dar nu neaparat si impotriva melanomului.
- Textilele cu efect protector anti Uv sunt bune de ceva?
- In general, in Europa nu exista textile cu un astfel de indicator. Dar nici nu este necesar, pentru ca toate textilele sunt foarte bune pentru a ne proteja de ultraviolete. Articolele necesare sunt: o palarie sau o basma care sa protejeze capul si ceafa, o camasa larga sau un tricou, pantaloni lungi sau fusta. Cat de bine protejeaza panza de razele nocive ale soarelui o stiu de secole locuitorii cu piele ceva mai alba ai desertului, precum tuaregii sau arabii. De aceea poarta ei imbracaminte din panza alba, din cap pana-n picioare.
- Ce se poate face dupa ce am "pacatuit", pe plaja sau la solar?
- Raul produs este rau produs. Pielea nu uita nimic. Dar o protectie corespunzatoare de-acum inainte are, totusi, un sens. Ceasul nu mai poate fi dat inapoi, dar cel putin pastrati ceea ce mai este sanatos la pielea dvs.
- Care sunt persoanele cele mai periclitate?
- Cele de tipul Boris Becker: cu parul roscat sau blond deschis, cu pistrui si cu ochi albastri sau verzi. Cand se expun la soare, pielea lor se inroseste imediat. Cu cat te bronzezi mai greu, cu-atat e mai mare riscul. Pistruii sunt si ei un semnal de avertisment. Atenti trebuie sa fie mai cu seama cei care au peste 50 de pete de pigment (nevi) pe corp.
- Ce parere aveti despre prebronzatul la solar?
- Se pare ca persoanele care merg la solar sunt si mai expuse riscului de a face melanom. Dar in orice caz nu se poate da vina numai pe solar, pentru ca cei care obisnuiesc sa se bronzeze acolo sunt mari amatori si de soarele natural.
- Cat de important este controlul preventiv?
- Poate fi salvator. Medicul poate examina cu o lupa toata suprafata pielii, inclusiv talpile, spatiile dintre degetele de la picioare, pielea de pe cap si mucoasele.
- Si ce se intampla daca medicul descopera ceva?
- In cazurile dubioase, trebuie extirpat si examinat tesutul respectiv. De multe ori, operatia in sine nu este mare lucru, se face sub anestezie locala si pacientul poate pleca pe urma acasa. Daca este facuta la timp, sansele de vindecare sunt remarcabile.
- Ce credeti despre operatia cu laser?
- Laserul nu este o alternativa, cel putin nu in cazul melanomului. Cu laserul se ia pielea strat dupa strat, tesutul se "sufoca" si in felul acesta ceea ce trebuia examinat se distruge.
Regula Abcd
Alunita sau cancer de piele?
Petele de pigment sau alunitele sunt in majoritatea cazului niste modificari inofensive ale pielii. Dar daca forma si culoarea sunt neregulate, poate sa fie vorba si de o faza premergatoare melanomului malign.
Incercati sa recunoasteti semnele de avertisment dupa regula Abcd:
A - de la asimetrie: alunita sau pata are o forma neregulata
B - de la bariera: marginile nu sunt bine delimitate, ci se "preling" in pielea sanatoasa dimprejur. Alunita este aspra si zimtata.
C - de la culoare: din loc in loc, alunita este mai deschisa sau mai inchisa la culoare.
D - de la diametru: alunita are un diametru de peste 2 mm.
Daca alunitele dvs. au cel putin unul din semnele prezentate mai sus, adresati-va, preventiv, medicului.
In stanga: inofensiva - in dreapta: melanom
Sfaturi contra "agresiunii" solare
• Evitati - pe cat se poate - sa va expuneti la soare la ora pranzului si faceti-va mai bine siesta, asa cum procedeaza locuitorii zonelor sudice.
• Lasati-i timp pielii sa se obisnuiasca cu soarele: in primele zile, stati la umbra.
• Pentru pielea alba, neaparat maneci lungi. Cel putin pana isi schimba usor culoarea, protejati-o de ultraviolete cu imbracaminte de panza. Iar pentru tenul sensibil: palaria.
• Ungeti-va cu crema protectoare cu o jumatate de ora inainte de a va expune la soare, pentru ca ea sa-si poata face efectul.
• Daca folositi, de pilda, factorul anti Uv 10, inseamna ca sunteti de 10 ori mai protejati decat neunsi. Dupa ce inotati, stergeti-va cu prosopul si aplicati un nou strat de crema sau ulei.
• Nu iesiti sub soarele puternic cu copii sub 3 ani. Iar daca nu se poate, protejati-le pielea cu produse anti Uv cu factor 30 sau chiar mai mult.
• Inainte de a va expune la soare, nu va mai bronzati la solar. Si razele ultraviolete artificiale dauneaza pielii, imbatranind-o inainte de vreme. O puteti face mai usor si mai repede cu produsele autobronzante.