Prajituri de vara

Redactia
Tarta cu mure

Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (miezul razuit), 270 g faina, 30 g cacao. Pentru umplutura: 90 g frisca nebatuta, 200 g ciocolata amaruie, 4 linguri rachiu de fructe, 750 g mure, 1 lingura zahar pudra, 100 g migdale taiate, 250 g zahar tos.
Mod de preparare:

* Se framanta aluatul din ingredientele de mai sus, se inveleste intr-o folie de plastic si se tine circa 2 ore la rece. Se intinde pe planseta infainata (in forma de cerc, cu diametrul de 35 cm si grosimea de 1/2 cm), se imbraca cu el o forma de tort cu peretii detasabili (diametrul 30 cm) si se inteapa cu o furculita. Se coace 12-15 minute, acoperit cu hartie si un strat de fasole uscata. Se indeparteaza hartia si boabele si se mai da 8 minute la cuptor.
* Se pune frisca la fiert si cand da in clocot, se topeste in ea ciocolata rupta bucatele. Se lasa sa se raceasca, se incorporeaza rachiul si se toarna crema peste aluatul copt. Se tine o ora la rece, se pun murele peste crema si se presara cu zahar pudra.
* Pe o tava tapetata cu hartie pentru copt, se pun migdalele taiate, se presara cu zahar si se lasa sa se caramelizeze circa 8 minute in cuptorul incins la 220. Se scot din cuptor si, dupa ce s-au racit, se rup bucati si se infig in crema de jur imprejurul tartei.

Tarte mici cu coacaze

Ingrediente (pentru 9 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton de vanilie (miezul razuit), coaja rasa de la 1/2 lamaie, 300 g faina. Pentru umplutura - 6 albusuri, 1 lingurita zeama de lamaie, 180 g zahar, 300 g coacaze.
Mod de preparare:

* Se framanta aluatul, se inveleste intr-o folie de plastic, se tine circa 2 ore la rece si apoi se intinde pe planseta infainata (grosimea: 4 mm). Se decupeaza 6 cercuri si se imbraca cu ele 6 forme mici de tarta (12 cm diametrul). Se coc 12-15 minute, acoperite cu hartie pentru copt si un strat de boabe de fasole, dupa care se indeparteaza hartia si boabele si se mai dau circa 8 minute la cuptor.
* Se separa albusurile de galbenusuri si se bat spuma, adaugand - cand incep sa se intareasca - putina zeama de lamaie, iar cand spuma s-a intarit bine, si zaharul, putin cate putin (in ploaie). Se incorporeaza 250 g coacaze si se umplu tartele cu spuma. Se dau din nou la cuptor, sub grill, si se lasa pana ce bezeaua se rumeneste putin la suprafata. Se orneaza cu coacazele puse deoparte.

Tarta cu lamaie

Ingrediente (pentru circa 12 bucati): Pentru aluat - 200 g unt moale, 100 g zahar, 1 varf de cutit sare, 1/4 baton vanilie (miezul razuit), coaja rasa de la 1/2 lamaie, 300 g faina. Pentru umplutura: 8 lamai, 750 g zahar, 120 g unt, 5 oua, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:

* Se framanta aluatul, se tine doua ore la rece, invelit intr-o folie de plastic, si se intinde pe planseta infainata (in forma de cerc, cu diametrul de 35 cm si grosimea de 1/2 cm). Se imbraca cu el o forma de tort cu peretii detasabili si diametrul de 30 cm, se inteapa cu furculita si se coace mai intai 12-15 minute, acoperit cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole si pe urma alte 8 minute, descoperit.
* Se iau doua lamai, se taie felii foarte subtiri, se indeparteaza samburii si se pun sa fiarba intr-un litru de apa. Cand dau in clocot, se iau de pe foc si se lasa o ora in apa sa se raceasca si sa se patrunda bine. Se scot feliile din zeama, zeama se pune din nou pe foc, se introduc feliile, se dau intr-un clocot, se lasa sa se raceasca si se procedeaza la fel inca o data sau de doua ori.
* Se ia 1/2 l zeama, se adauga 500 g zahar, se pune la fiert si, cand clocoteste, se introduc din nou feliile de lamaie si se lasa sa se raceasca.
* Celelalte lamai se spala cu apa fierbinte, se sterg, li se rade coaja si apoi se storc (rezulta circa 1/4 l de zeama). Se amesteca zeama si coaja de lamaie cu untul, ouale, zaharul ramas si sarea si se toarna peste aluatul copt si racit. Se da tarta la cuptor, se coace circa 25 minute la 180 si se lasa sa se raceasca. Peste umplutura se toarna aproximativ 6 linguri de zeama fiarta si racita (de cateva ori) si se aseaza feliile de lamaie.