Tacerea de catran

Cititor Formula AS
O crima ecologica de proportii uriase incepe sub ochii nostri, sub ochii guvernului nostru, care, incoltit din toate partile de protestele romanilor din tara si din diaspora, ca si de pozitia intoleranta a multor straini de buna credinta, tace.

Apusenii, mandrie a tarii prin frumusetile de vis, prin istoria milenara in care Horea si Avram Iancu raman neclintiti, prin bogatiile uriase de aur, argint si uraniu, sunt gata sa dispara sub buldozerele unei companii australiene salbatice, S.C. "Rosia Montana Gold Corporation", condusa de un roman transfug, care a uitat de pamantul in care s-a nascut si care a gasit sprijin in unii potentati romani ai vremii, ce nu cunosc nici culoare politica si nici dragoste de tara si nu ofteaza de dragul celor ce vor urma dupa noi, afaceristi cu interese in compania de stat "Minvest", unita cu cea australiana pentru 20% din actiuni. Motilor li se pregateste pieirea la inceput de mileniu trei, iar guvernul tace!
Rosia Montana, inima Carpatilor Apuseni, a devenit de doi ani tinta poftelor malefice ale unor oameni straini de soarta romanilor. Ei planuiesc deposedarea si stramutarea motilor, pe care ii ademenesc cu cativa dolari si cu deschiderea unui vast santier pentru a fura aurul dacilor, si argintul, si uraniul, prin exploatarea la zi, decopertand pamantul purtator de viata si de podoabe, carandu-l departe, in alte zone, ce vor fi si ele distruse astfel, turnand in loc tone de cianuri, ca sa extraga cele peste 300 tone de aur si 1500 tone de argint si de uraniu, asa cum sunt ele estimate. Pentru inlaturarea dezastrului, milioane de glasuri se ridica, zeci de ziare si reviste trag clopote de alarma, dar guvernul roman tace!
Odata cu el, postul national de televiziune este cuprins de aceeasi mutenie, tocmai vocea ce ar trebui sa fie constiinta acestui neam amenintat de tranzitia ce isi are radacinile intr-un colt de iad. Daca s-au transmis cateva imagini fugare pe Tvr 1, ele n-au servit cu nimic cauza Apusenilor, infatisand un mot prabusit in saracie si bucuros ca i se da ceva. Se pune marea intrebare: cine are interesul ca unele ziare si televiziunea sa suceasca adevarul si sa-l inabuse? Ministerul Mediului si Ministerul Industriei, cele ce ar trebui sa graiasca in primul rand, tac.
Din exploatarea minelor de aur ale Apusenilor au trait, mii de ani, motii, chiar daca aurul a fost furat mereu de straini, iar baiesii, scormonitorii subsolului apusean, cantau de jale: "Tara noastra aur poarta,/ Noi cersim din poarta-n poarta". Atestat la 131 d.Hr. si cunoscut sub numele de Alburnus Maior, tinutul aurifer este amenintat de exploatarea lui cu ajutorul cianurilor, si nu numai el. Se apreciaza ca aceste tone de cianuri ar putea sa ucida de mai multe ori intreaga populatie a globului. Guvernul roman stie aceste adevaruri, dar tace! Tace chiar si presedintele republicii! O tacere grea, amenintatoare prin durata si tenacitatea ei, o tacere neagra, de carbune, de pacura, de catran!

Prof. Ion Georgescu - loc. Tufeni, jud. Olt, cod 237495