Cosmetica verii

Redactia
Florile, fructele si legumele verii sunt o adevarata binefacere pentru obraz.

Substantele emoliente, vitaminele si sarurile minerale pe care le contin improspateaza pielea, o tonifica, o catifeleaza si o netezesc. Un proverb frantuzesc spune: "Dupa 30 de ani, femeia are tenul pe care il merita". Daca va aflati in jurul varstei "primejdioase", fara sa fi luat inca masuri, grabiti-va sa transformati roadele bogate ale anotimpului, in tot atatea remedii pentru obraz. In randurile care urmeaza, va propunem cateva retete de pe timpul bunicii, simple, ieftine, usor de preparat si de aplicat.

Masca de morcovi

Lotiunile pe baza de suc de morcovi se recomanda pentru ingrijirea tenului si a gatului, carora le confera suplete si prospetime. Pentru a va deschide si lumina culoarea obrazului, pentru a face sa dispara rosetile, cosurile si ridurile, preparati o pasta de morcovi cruzi (dati pe razatoarea mica, spalati bine, dar necuratati de pielita exterioara), pe care amestecati-o cu putin suc de lamaie. Intindeti aceasta masca pe obraz si lasati-o sa actioneze o jumatate de ora. Spalati-va apoi cu apa calduta.

Semintele de dovleac

Pisati un pumn de seminte de dovleac intr-un mojar, apoi amestecati-le cu ulei de masline. Faceti o pasta groasa pe care intindeti-o pe obraz. Pielea devine foarte fina, iar pistruii dispar.

Castravetele

*Lapte de curatat fata
Intr-un litru de apa, puneti la fiert, vreme de un sfert de ora, doi castraveti taiati bucatele mici (cu coaja cu tot). Strecurati lichidul si adaugati in el doua lingurite de ulei de masline. Folositi-l ca demachiant.

*Masca cu castraveti
Spalati bine un castravete, apoi taiati-l felii. Puneti-va rondelele pe fata si, deasupra lor, doua tifoane mari, umezite, pentru ca leguma sa nu se usuce. Stati asa 25 de minute. Nu uitati gatul!

*Pentru inchiderea porilor
Daca aveti pori mari si deschisi pe obraz, faceti urmatorul preparat cosmetic natural: luati cantitati egale de samburi de castravete, dovleac si pepene. Uscati-i si dati-i prin masina de cafea sau piper, transformandu-i in pudra. Amestecati pulberea cu o lingurita de smantana, avand grija sa obtineti o pasta destul de groasa, ca s-o puteti aplica pe obraz, sub forma de masca. Lasati-o sa actioneze o ora. Apoi clatiti-va cu ceai caldut de musetel.

*Impotriva tenului gras
Pentru a lupta impotriva tenului gras, spalati-va in fiecare dimineata si seara obrazul cu suc de castraveti. (Folositi un tampon de vata.) Se obtine usor, dintr-un castravete ras si stors intr-un tifon.


Coafuri

Parul sus!

Inspirati de canicula, stilistii le recomanda femeilor sa-si ridice pletele revarsate pe umeri, in coafuri "inaltate", prinse deasupra cefei sau pe crestetul capului in agrafe, funde, cordelute si spelci. Pentru ca parul sa aiba volum, se recomanda din nou "banana" (buretele ascuns cu dibacie intre suvite) si tapatul. Ca incurajare, va informam ca parul ridicat se va purta si la toamna, asa ca e bine sa exersati noile coafuri, inca de pe acum.