Centenar Salvador Dali

Dia Radu
Arte plastice

Muzeele si galeriile de arta din intreaga lume au sarbatorit de curand 100 de ani scursi de la nasterea excentricului pictor Salvador Dali. Colectionari inraiti s-au lasat convinsi de autoritati sa scoata la vedere, in Madrid, Paris, New York, Roma, tablouri realizate de autorul "Ceasurilor moi"; critici de arta celebri s-au inghesuit sa ia cuvantul la aceasta ocazie deosebita. Nici editurile romanesti n-au inchis ochii, tiparind pentru prima oara sau reeditand unele din jurnalele spumoase ale pictorului.

Un geniu care se visa bucatareasa

In scrierile sale care au devenit notorii, Dali dezvaluie reteta succesului sau: "Oh, Salvador, acum stii adevarul. Daca te porti ca un geniu, devii un geniu".
Copil fiind, isi doreste sa devina bucatareasa (si nu bucatar), si mai apoi Napoleon. Mai tarziu, ambitiile sale au crescut constant si megalomania a atins cote alarmante: "Vreau sa fiu doar Salvador Dali, nu am nici o dorinta mai mare".
La 10 ani ii studia pe impresionisti, la 14 ani pe pictorii academici de gen din secolul al Xix-lea. La 24 de ani era deja in plina glorie, complet detasat de influentele vremii, avand un grup celebru de prieteni, din care faceau parte: Federico Garcia Lorca, Luis Bunuel, RenE Magritte, Tristan Tzara, Paul Eluard si sotia acestuia, Gala, cea care, printr-o schimbare de soarta, avea sa-i fie devotata toata viata lui Salvador.

Galuschka, femeia din vis

Aparitia Galei a fost revelatia asteptata de multa vreme de Dali. Ea intrupa exact femeia visurilor copilariei sale, pe care cu candoare o numise inca de pe atunci "Galuschka" si pe care o infatisase, mai ales privita din spate, in multe din tablourile sale. Inspiratia declansata de aceasta intalnire a nascut opere celebre, precum Marele Masturbator, Omul invizibil, Ceasuri moi, Meditatie despre harfa.
Daca astazi tablourile sale valoreaza averi, este si datorita personalitatii sale fascinante. E o recunoastere care nu a venit deloc tarziu, de care Dali s-a bucurat inca din timpul vietii.
Banii - multi si atunci - castigati pe tablouri se cheltuiau in escapade nebunesti intre Madrid si Paris sau intre Madrid si Figueras, locul natal. Urmau apoi perioade de saracie lucie, care nu faceau decat sa sporeasca si mai mult ingeniozitatea unui pictor genial.
Dali moare de inima pe 23 ianuarie 1989, la Torre Galatea, unde locuia in ultima vreme. Prin testament, intreaga sa opera si avere au ramas mostenire statului spaniol.