Vacanta, intre paradis si cosmar

Rodica Demian
Psihologie

Ultimele statistici realizate de psihologi dau o veste catastrofala: o treime din totalul divorturilor inregistrate intr-un an se intenteaza dupa perioada concediilor. Metafora sau realitate? Din grija pentru cititorii revistei noastre, care inca nu si-au urcat valizele in caruta vacantei, am investigat fenomenul, inainte ca sentimentele maritale sa le intre la apa sau sa le inghete pe timp frumos

Sa fi trecut vremurile in care vacanta alaturi de propriul sot sau de propria "jumatate" era un vis usor de implinit? Sa se fi transformat cele doua sau trei saptamani de vacanta dintr-un paradis in cosmar? Sa fi devenit cu totii atat de stresati si nebuni incat atunci cand iesim din caruselul cotidian si ramanem singuri, fata in fata, sa descoperim ca suntem, de fapt, daca nu chiar dusmani, in mod sigur, straini?
Intrebarile par retorice, dar raspunsurile sunt cat se poate de exacte si reci. Ca gheata! Cercetatorii din domeniul psihologiei aplicate (o ramura in extindere si la noi) au o parere cat se poate de proasta despre vacantele petrecute alaturi de partenerii de cuplu. Sondajele realizate de ei dovedesc ca ar fi de preferat sa muncesti toata vara, decat sa pleci in vacanta, alaturi de sotie sau de barbat. Statisticile sunt clare: 51% dintre europeni ajung la dispute, inca inainte de a-si urca bagajele in masina sau tren, 34% nu se inteleg deloc asupra telurilor vacantei, 21% o fac separat, desi stau in aceeasi camera de hotel, iar in cazul cand nu divorteaza, 14% declara ca au avut un concediu infect. Dar sa le luam pe rand.

Inaintea plecarii: "Mergem in concediu sau ne mutam?"

Dezbinari: Barbatii sunt enervati ca pregatirile dureaza prea mult, ca e prea multa foiala in casa si nu pot sta linistiti la televizor, ca iarasi s-au adunat munti intregi de bagaje, pline de rochii si de pantofi, ca plecatul in concediu seamana cu un mutat. Femeile sunt exasperate ca pregatirile sunt doar pe spatele lor, ca sunt moarte de oboseala, tratate ca niste sclave. In cazul lor, mai intra in joc si tensiunea asteptarii, cele 11 luni de peste an in care - firi sensibile si romantice - viseaza ca, in vacanta, toate frustrarile emotionale si sentimentale vor fi compensate de tandretea, caldura si ocrotirea barbatului, atat de obosit si plictisit peste an. Din pacate, experiente repetate si nefericite le fac, adeseori, sa presimta ca si in vacanta din anul acesta, sotul va fi acelasi individ obosit si absent, lipsit de orice urma de romantism si care, privind apusul soarelui, nu se gandeste deloc la o imbratisare, ci la timpul ramas pan la cina. "Oare ce vom manca? Gratar sau peste? Astia stiu sa faca mujdei?"
Fireste: barbatii sufera, si ei, de o presimtita dezamagire, intre iluziile legate de vacanta si realitatea ei. Cercetarile efectuate de psihologi arata ca 34% dintre ei viseaza la o viata erotica mai intensa, in vreme ce suplimentul de erotism e dorit doar de 17% dintre partenerele lor. Si mai grav: o mama din doua isi doreste ca macar in concediu, sotul sa se ocupe mai mult de copii, in vreme ce 14% dintre tati sunt de parere ca ingrijirea copiilor trebuie sa cada, chiar si in zilele de vacanta, exclusiv in sarcina mamelor.

Dupa plecare: El vrea la fotbal, ea la muzeu

Avand in vedere contradictiile si disputele existente pe viu si mental, inainte de plecarea in vacanta, e normal - arata cercetatorii problemei - ca neintelegerile sa continue si-n concediu, si certurile incepute acasa sa creasca in procent de 50%, indiferent de locatie: munte, mare, un palat pe o insula... "Nimic grav", spune David Luchman, un psiholog american specializat in problema divorturilor, de la celebrul institut de psihologie aplicata "Abaris Institute for Coaching and Psychotherapy", cuplurile n-au invatat, inca, sa dialogheze acasa, sa-si rezolve problemele discutand, asa ca "recupereaza" in vacanta, cand nu mai au cum sa se sustraga, aflandu-se singuri in ring. "Acasa", spune specialistul american, "exista monotonia si uzura cotidiana, obligatiile, calendarul saptamanal incarcat, dar toate aceste stratageme de a evita comunicarea in doi dispar in concediu, cand trebuie sa hotarasti impreuna, sa mergi pe plaja sau sa te duci la cumparaturi, sa gasesti reguli si ritualuri comune, iar toate astea presupun si conflicte." Mai ales cand sotii sunt tipuri de caracter diferite, vacanta e plina de certuri si de scantei. Matinal, el vrea sa prinda rasaritul de soare, in vreme ce ea, hotarata sa recupereze oboseala de peste an, doarme pana la unsprezece. Sportiv, el vrea sa joace dupa-amiaza fotbal pe plaja, in vreme ce ea, culturala, vrea sa mearga la un muzeu. Romantica, seara, ea vrea sa se plimbe, in vreme ce el prefera o bere cu vecinul de camera. Si mai este ceva: vacanta este facuta sa ne distram, asa ca multele compromisuri acceptate acasa acum sunt refuzate fara drept de apel si cearta e gata.
Deci nu doar soarele ne infierbanta starea de spirit in zilele de vacanta, ci toate aceste mici incompatibilitati, o multime de dorinte ascunse, care acasa sunt cu usurinta maturate sub pres si care ies la iveala cand ajungem in libertate.

Concediul - o curatatorie de caracter?

Pentru multe perechi de soti, concediul e un razboi in care stau fata in fata ca doua osti, incercand sa-si ofere mai intai paine, sare si pace, si abia la sfarsit sa recurga la buzdugan. "In vacanta, fiecare din noi ne traim plenar caracterul, fara nici un fel de ascunzisuri, de la partile lui sentimentale si dragalase pana la toane, mofturi si jigniri." Asta se potriveste pentru barbat si sotie in mod egal si justifica, in parte, visul secret pe care il nutrim cei mai multi dintre noi, sa petrecem candva un concediu, alaturi de un El sau o Ea fara nume, dar gata sa ne implineasca toate asteptarile. Daca este barbat, sa stea pe plaja pana se face ca racul, fara sa plece sa bea o bere sau sa faca o "miuta" in nisip, iar daca este femeie, sa-i placa sa pescuiasca guvizi, ca si lui, sa se trezeasca la cinci dimineata, stand pe malul marii, neclintita, ca o cariatida.
In concluzie: este vacanta petrecuta alaturi de partenerul de cuplu un dezastru? "Nici vorba!", raspund aceiasi specialisti care trag semnalele de alarma. Botezate "Holiday-Blues" (vanatai de vacanta) - un melanj de dezamagiri provocate de asteptari neimplinite sau exagerate sau de dorinte neintelese, hartuielile zilelor de concediu sunt diagnosticate de psihologii americani cu precizie, tot ei oferind si medicatia necesara.

Cum pot fi combatute frustrarile vacantei

* Vacanta trebuie gandita din vreme, ca un proiect comun, in care fiecare din parteneri sa-si vada implinite dorintele personale, dar sa participe si la viata de cuplu. Exemplu: el sa mearga la pescuit, ea sa doarma pana la unsprezece, dar pranzul sa il ia impreuna si dupa-amiaza sa isi ofere un ragaz comun de odihna... sentimentala. Odata doleantele personale atinse, disponibilitatea fata de partener explodeaza (proportional cu implinirea asteptarilor).

* De mare eficienta sunt scenariile pregatite de acasa. Partenerii de cuplu sunt sfatuiti de psihologi sa faca o "sedinta de organizare", in care sa se gandeasca cum ar trebui sa arate o zi de vacanta ideala, de la micul dejun (in pat sau la restaurant) si pana la cina (pe terasa, la bar, la un restaurant unde se si danseaza etc.).

* Locul vacantei trebuie, si el, stabilit de comun acord. Daca lui ii plac vanturile aspre si intinderile mari de nisip, iar ea viseaza o pensiune cocheta la munte, sa o spuna deschis, inainte sa ajunga in Sahara, unde va trebui sa se lege de betele de la cort ca sa n-o ia vantul pe sus.

* Apropierea permanenta, neobisnuita, care se instaureaza in vacanta (si care lipseste peste an, cand partenerii isi petrec jumatate din timp la munca), enerveaza, la un moment dat, irita, provocand nu doar reactii agresive, ci si o senzatie de disconfort. Compromisurile si toleranta pe care trebuie sa le dovedesti clipa de clipa strica buna dispozitie si scopul vacantei poate fi ratat. Un sfat: separati ceea ce poate fi separat - dorinta lui de-a bea o bere la bar, trancanind despre fotbal, cu dorinta ei de a rataci doua ore la cumparaturi. Seara va intalniti din nou, povestiti ce-ati trait peste zi si va salvati vacanta de niste tensiuni inutile. Cramponarea de partener e insuportabila, mai ales pe caldura, cand aerul devine mai greu de respirat. Dimpotriva, respectandu-va micile libertati, aveti sansa sa instaurati o atmosfera de destindere si de calm, care va favoriza din plin dragalasenia si afectiunea. In felul acesta, vacanta poate deveni frumoasa nu "desi" o petreceti cu sotul sau cu sotia, ci "tocmai pentru ca" o petreceti cu ea sau el.

O vacanta totala

Cum trebuie sa va recuperati in zilele de concediu

Relaxare, revigorare, recuperare - iata ceea ce asteptam de la zilele de vacanta: Efectul "Celor 3 R". Mai usor de spus decat de realizat
In Occident, timpul liber se studiaza in institute. Cercetatorii problemei afirma ca tot mai multi sunt oamenii care, aflati in vacanta, nu se pot recupera pe deplin. Asteapta prea mult de la zilele de concediu, fac prea multe activitati. Iata cateva reguli "stiintifice" pentru a va odihni cu adevarat.

Etapa 1 - Relaxare

* Scoateti-va din minte problemele de serviciu. Nu va mai ganditi la sarcinile ramase nerezolvate sau la ceea ce va asteapta dupa sfarsitul vacantei.

* Intrati treptat in concediu. Nu sariti din prima zi in masina sau avion. Lasati-va un ragaz de 24 de ore, inainte de a lua startul spre libertate.

* Schimbati-va inceputul de zi. Inainte de micul dejun, faceti, in liniste absoluta si calm, exercitii de relaxare: miscari de stretching sau de gimnastica.

Etapa 2 - Recuperare

* Nu va umpleti concediul cu prea multe activitati, altfel veti fi stresati daca nu izbutiti sa le faceti pe toate.

* Ocupati-va creierul cu lucruri noi. Cititi, contemplati natura, ascultati muzica, jucati jocuri relaxante de societate: remmy, domino, carti etc.

* Mancati cu placere. Bucurati-va, de exemplu, ca puteti lua in tihna micul dejun, iesiti din cand in cand la o bere sau la un gratar.

* Lasati-va spatii largi de miscare. Daca mergeti in vacanta cu sotul si cu copiii, ingaduiti-va activitati separate. Viata in card oboseste fara sa stii.

Faza 3 - Revigorare

* Aplicati in fiecare zi de vacanta sfaturile utile pe care le cititi in reviste, dar pentru care nu aveti niciodata timp. Practicati un regim total de spalare a organismului de toxine, indiferent daca alegeti regimul cu apa (publicat in "Formula As"), ceaiurile depurative cu papadie si urzica sau zile complete de fructe. Respirati: pe malul marii, pe munte sau la o margine de campie, aerul e la fel de curat. Trageti-l cu nesat in piept pana simtiti ca va inteapa plamanii si ca va dau lacrimile in ochi. Expirati, apoi, profund, constientizand ca eliminati tot raul din organism. Acordati-va ragaz pentru a contempla indeaproape natura: priviti viata pe arii mici - popasul albinelor pe flori, munca lor zorita pentru a culege polenul, truda furnicilor pe drumul spre musuroi, observati intre ce repere se misca si ce provizii cara in spinare, scaldatul vrabiilor in colb, formele pe care le inchipuie norii pe cer, contemplati stelele in noptile senine de vara etc. Apropierea de firescul naturii nu are doar efect de imblanzire a spiritului, ci este si un puternic energizant. Numai pe o stare sufleteasca de echilibru, fortele se recupereaza integral.

* Plecati din concediu la timp. Intre ultima zi de vacanta si prima zi de birou trebuie sa lasati un tampon de cel putin doua zile.


* Nu va reluati munca-n forta. Ideal ar fi sa mergeti la birou intr-o zi de miercuri sau joi. Faptul ca urmeaza doua zile de week-end va va obisnui mai usor cu ideea ca va asteapta un an "de tras".