Polenul, supranumit de unii autori "o minune a vietii", constituie una dintre marile dileme ale lumii vegetale. Fiecare grauncior de polen reprezinta un concentrat alimentar si, in acelasi timp, o farmacie a naturii foarte bine pusa la punct. Cu alte cuvinte, un "concentrat" datator de viata. Polenul este un aliment extraordinar de hranitor, dar, datorita compozitiei sale extrem de diverse, poate fi folosit si ca remediu natural, fiind un produs foarte bine tolerat. Astfel, polenul ajuta la cresterea rezistentei organismului fata de agresiuni externe de tip fizic, chimic ori biologic; ne ofera din abundenta substante necesare sistemului nervos pentru a putea rezista, cu o flexibilitate mai mare, stresului zilnic; in practica medicala curenta, este folosit in special in scop profilactic (de prevenire a bolilor), dar si terapeutic - pentru ameliorarea ori chiar vindecarea a numeroase afectiuni.
Cand vorbim despre polen, avem in minte reprezentarea polenului poliflor - un veritabil curcubeu de culori, provenind de la diverse plante. In literatura de specialitate s-a discutat insa, inca din anii 70, despre polenurile monoflore. Alin Caillas, unul din cei mai cunoscuti autori francezi de carti apicole, face in lucrarea sa "Polenul" o clasificare a acestora si a proprietatilor lor, dupa cum urmeaza: polenul de salcam - bun pentru stomac si calmant; polenul de busuioc - stimuleaza stomacul si functiile gastrice; polenul de albastrita - favorizeaza diureza; polenul de limba-mielului - actioneaza benefic asupra aparatului pulmonar; polenul de visin - este un excelent diuretic; polenul de castan dulce - decongestioneaza ficatul si prostata si ajuta la retragerea varicelor; polenul de rapita - actioneaza asupra ulcerelor varicoase; polenul de mac - eficace contra tusei in general si in special contra bronsitelor, a anginelor si chiar a tusei convulsive; foarte usor narcotic, deoarece contine putin opium, se recomanda persoanelor nervoase, care sufera de insomnii; polenul de lavanda - actioneaza favorabil asupra stomacului si in cazurile de inapetenta (lipsa poftei de mancare); polenul de papadie - diuretic, depurativ si usor laxativ; polenul de mar - intaritor general; are actiune benefica asupra inimii; polenul de mur - este pretios ca tonic general, eficace in diaree si dizenterie; polenul de salvie - diuretic, regularizeaza menstrele; polenul de salcie - tonic, sedativ si anafrodisiac; polenul de cimbrisor - pretios pentru activarea circulatiei; tonic, usor afrodisiac; polenul de tei - un calmant indicat pentru persoanele nervoase si suferinde de insomnie; polenul de paducel - tonic cardiac, echilibrant al sistemului nervos si sedativ, util in ameteli, palpitatii, tulburari circulatorii, angina pectorala.
Care este cel mai bun polen?
Cel mai bun polen este acela care se potriveste cu necesitatile organismului uman. Pentru o persoana sanatoasa, cel mai bun polen poate fi cel poliflor, uscat traditional. Persoanele care sufera insa de diverse afectiuni, in special cronice, este bine sa consume polenul proaspat recoltat si imediat bagat la congelator si/sau conservat in miere.
Suntem bucurosi sa anuntam ca, pentru prima data in Romania (si printre primii in lume!), in mod organizat si pastrand o calitate maxima, s-a inceput recoltarea polenului medicinal monoflor. Ovidiu Bodea, un tanar intreprinzator din Baia Mare, a demarat un amanuntit studiu al polenului apicol romanesc, destinat tratamentelor diferitelor boli. Studiul are ca scop identificarea si sortarea polenurilor in functie de culoare, provenienta si perioada in care a fost cules; ulterior, in colaborare cu farmacisti si medici, se studiaza amanuntit efectele specifice in tratarea diferitelor afectiuni.
Domnul Bodea ofera, in premiera in Romania, polen proaspat (nu uscat), conservat la rece (congelator), imediat dupa colectare. Aspectul, gustul, mirosul sunt superioare fata de ale celui uscat, efectele terapeutice fiind mult superioare.
Inainte de a cumpara si consuma polen, este bine sa stim urmatoarele lucruri:
* polenul este un produs natural, recoltat natural, dar poate cauza uneori reactii adverse; consultati-va medicul curant (ideal sa fie specializat in apifitoterapie) inainte de a incepe o cura cu polen;
* polenul este in mod normal foarte bine tolerat de organism, in special daca se ia in primele 7-10 zile dupa mese, bine diluat in iaurt sau lapte prins;
* se poate asocia cu alte terapii clasice ori naturiste;
* este usor de administrat si se integreaza usor in alimentatia zilnica.
Dr. Stefan Stangaciu
Pentru comenzi de polen proaspat, d-l Ovidiu Bodea poate fi contactat la tel. 0744/52.45.87, e-mail: pollen@pollen.ro