Natura Romaniei la masa verde

Ion Longin Popescu
"Distrugatorii de mediu trebuie sa raspunda nu numai in fata copiilor si a viitorului, dar si in fata lui Dumnezeu"

Preoti de diferite confesiuni, militanti ecologisti din tara si din strainatate, studenti si elevi s-au adunat la Sibiu pentru a elabora
o strategie crestina de aparare a patrimoniului natural romanesc.
Martiriul Rosiei Montane nu trebuie sa se repete


Recent, la Sibiu, a avut loc cea dintai conferinta ecologica de anvergura din Transilvania. Pornind de la necesitatea internationalizarii problemelor de mediu ale Romaniei, cu focalizare asupra nefericitelor proiecte Rosia Montana si Dracula Park, Academia Evanghelica "Transilvania" a invitat la lucrari si personalitati din strainatate, precum Roman Juriga, directorul Academiei Ortodoxe din Vilemov (Cehia), Grit Friedrich, jurnalista din Leipzig si Stephanie Roth, jurnalista din Anglia. Sub genericul "Transformare si Ecologie", conferinta a reunit organizatii nonguvernamentale, preoti ortodocsi, greco-catolici si evanghelici, personalitati universitare, elevi si studenti, ecologisti romani si straini. A luat parte si Excelenta Sa, consulul Germaniei la Sibiu, Jorg Schulz. Sponsorizata de "Evanghelische Akademie ThUringen" din Germania, manifestarea a inclus si cateva dezbateri exceptionale, de interes major pentru publicul larg din intreaga tara, dar si pentru autoritatile locale si centrale. Pornind de la premisa ca natura este creatie divina, iar omul nu este proprietarul, ci doar administratorul ei, participantii la conferinta au scos in evidenta faptul ca nimeni, nici un proiect aurifer, nici un parc de distractii, nici o cariera de calcar sau marmura, nu are dreptul moral sa intervina si sa schimbe echilibrele stabilite in momentul Creatiei.
"Pentru noi, ca Biserica, a spus Jurgen Henkel, directorul Academiei Evanghelice "Transilvania", natura este Creatia lui Dumnezeu, iar Creatia este decizia lui Dumnezeu, nu este mai prejos de Dumnezeu. Distrugatorii de mediu trebuie sa raspunda nu numai in fata copiilor si viitorului, dar si in fata lui Dumnezeu. De aceea, Dumnezeu n-a parasit natura, n-a lasat-o de una singura, deoarece ea nu este un rezervor de resurse bune de exploatat egoist si lacom, ci este o casa in care omul nu este proprietar, ci administrator. Am ajuns, din nefericire, sa traim intr-o lume a egoismului feroce, care urmareste nu doar distrugerea mediului, ci si ridicarea in slavi a unei gandiri de consum. Traim intr-o lume in care speranta dispare. Nu are sens sa depasim ideologia comunista pentru a ajunge la un consumism idiot."

"In lume apare un nou tip de om, secularizat in toate, fara relatie cu Dumnezeu si cu Biserica"

Ca o dovada a importantei pe care bisericile au acordat-o tematicii dezbatute la Sibiu, insusi patriarhul Bartolomeu de la Constantinopol (Istanbul) a trimis o admirabila conferinta intitulata "Problema ecologica si raul fizic si moral", in care se spune printre altele: "In lume apare un nou tip de om, secularizat in toate, fara relatie cu Dumnezeu si cu Biserica, pe care le considera drept notiuni invechite (...), si avand o lacomie nesaturata pentru savurarea bunurilor materiale. El urmareste descumpanit problematica legata de mediul inconjurator, neputand controla situatia si fara a avea dispozitia de a cerceta trecutul si traditiile, de a repune problema la dimensiunile ei adevarate si pe bazele ei duhovnicesti".

"Sa nu mai predicam apa si sa bem vin"

"Haideti sa redescoperim valoarea pocaintei si a rugaciunii, ca medicamente impotriva pacatului! Sa ne rugam pentru buna intocmire a aerului si a padurii. Dintr-o mie de oameni, unul se roaga bine, dintr-un neam, unul vorbeste cu Dumnezeu", a spus P.S. Visarion Rasinareanul, arhiereu vicar, reprezentant oficial al Bisericii Ortodoxe Romane. "Cei care predicam legea morala", precizeaza prof. dr. Ioan Mitrofan, de la Facultatea de Teologie Greco-Catolica din Blaj, "sa nu mai predicam apa si sa bem vin. Ecologia de factura direct bisericeasca nu este inca activa. Ce mesaj transmite Biserica lumii de azi? Omenirea este ravasita pe multe planuri si nu accepta noi divizari in Biserica. Sa demonstram, ca preoti, ca facem lucrul lui Dumnezeu pe pamant".

"Ecologia este iubirea fata de facerea mainilor lui Dumnezeu"

Parintele profesor Ilie Moldovan din Sibiu i-a atentionat pe cei de fata ca exclusiv prin discutii laice despre mediu nu se poate merge mai departe. "E necesara o strategie crestina, apeland la ce e mai sfant in cer si pe pamant", a spus parintele. "Sunt chemati oamenii, bisericile si tarile la respectarea unuia si aceluiasi destin. Ecologia este iubirea fata de facerea mainilor lui Dumnezeu, este indepartarea de tot ce este contrar lui Dumnezeu. Nu putem gandi ecologic fara interventia divina. Conferinta organizata aici este o alta formula a vointei divine."

"Ma tem ca lipseste ascetismul in viata noastra"

Parintele Roman Juriga, directorul Academiei Ortodoxe din Vilemov, Cehia, crede ca distrugerea naturii este opera pacatului. "Ma tem ca lipseste ascetismul in viata noastra", spune d-sa. "Stim ca nu putem trai doua vieti pe acest pamant, de aceea se cuvine sa cantarim bine numai ce ne foloseste cu adevarat: de cata caldura avem nevoie, de cata apa, de cat lemn si carbune, de cata benzina. Traind cu atat cat ne trebuie, traim ecologic. Altminteri, ramanem si pe mai departe ostatici ai industriei."

"Biserica este chiar societatea civila"

Din partea Arhiepiscopiei de Alba a vorbit parintele Nicolae Ignat, dorind, cu argumente rezonabile, sa convinga asistenta ca pozitia I.P.S. Andrei fata de proiectul de la Rosia Montana este "identica cu cea a celorlalte confesiuni, adica de aceeasi parte a baricadei cu societatea civila, cu O.N.G.-urile". Parintele Ignat ne-a asigurat ca "nici o donatie a companiei aurifere n-a fost acceptata de Arhiepiscopie, cu toate ca tentativele au fost repetate. Intr-o anumita masura, prin implicarile ei multiple in viata sociala, Biserica este chiar societatea civila".

"Ecologia nu este inca o problema de larg interes in Romania"

Ziarista germana Grit Friedrich, detasata din Leipzig pe langa cotidianul local "HermannstOdter Zeitung", a invatat romaneste si lucreaza intens intr-o redactie care are probleme de personal. Ea este in asteptarea unor tineri jurnalisti de origine germana din zona. Impresionata de calitatea discutiilor intr-un mediu atat de elitist, Grit Friedrich nu a intalnit inca in viata reala, de zi cu zi, preocupari pentru protectia mediului: "Am remarcat ca ecologia nu este inca o problema de larg interes in Romania. Este admirabila actiunea Academiei Evanghelice, dar este doar primul pas. Si Biserica Ortodoxa ar trebui sa fie mai activa, sa lucreze impreuna, in spirit ecumenic. Deocamdata, este remarcabil ca si ortodocsii au diaconie (activitate sociala), am incredere in preotii tineri ca vor dezvolta acest spirit european de ajutorare a nevoiasilor si de protejare a naturii".

"Am fost la Rosia Montana si am ramas uimita de cat dispret fata de oameni am vazut acolo"

De la Colegiul "Samuel Bruckenthal" a venit o intreaga echipa de elevi ecologisti, impreuna cu lidera lor incontestabila, Irina Moleavin din clasa a Xii-a. Irina si-a inceput "cariera" de ecologist in urma cu zece ani, pe cand era in clasa a Ii-a. A fost uimita, la ora de religie, de cat de complicat se face... painea noastra cea de toate zilele, si de atunci s-a hotarat sa nu mai arunce nici o firimitura de paine si sa pretuiasca tot ce vine din natura, ca fiind de esenta divina. A inceput sa colecteze hartie si plastic, a capatat o adevarata obsesie a curateniei si economiei. "Daca nu suntem atenti astazi cu spatiul nostru vital", crede ea, "maine va fi prea tarziu. De cate ori vad mizerie in oras, simt ca ceva se rupe din mine, e o dovada ca nu suntem civilizati. Sunt doar eu cu Georgiana si alti cativa colegi ecologisti, dar nu ma indoiesc ca avem forta de a raspandi ideile noastre. Am fost la Rosia Montana si pot sa spun ca am ramas uimita de cat dispret fata de oameni am vazut acolo. Romania de maine e a noastra, nu inteleg de ce adultii de azi pun pecetea raului pe ceva ce nu le apartine. Ar fi bine sa fie invitati mult mai multi elevi la astfel de conferinte, deoarece, daca li se prezinta exemple concrete, ei sunt impresionati si duc mai departe mesajul. Cand voi fi studenta, vreau sa merg in scoli, sa le explic copiilor ce inseamna sa aiba grija de mediul inconjurator si cat de necesar e sa-si educe... parintii in acest spirit."

"Oamenii din Rosia Montana au nevoie de cuvantul de imbarbatare al Bisericii"

Conferinta a acordat un spatiu generos discutiilor despre proiectul minier din Apuseni. Stephanie Roth, jurnalista britanica, activa luptatoare pentru salvarea Rosiei Montane, a explicat celor de fata in ce consta acest proiect si care este situatia in momentul de fata. O jumatate de zi a fost dedicata discutiilor, toti cei prezenti exprimandu-si ingrijorarea pentru soarta comunitatii, a peisajului, a vestigiilor arheologice, a bisericilor si cimitirelor. "La Rosia Montana sunt minimalizate efectele proiectului, sunt cosmetizate relele aduse in viata comunitatii", spune Stephanie Roth. "Pozitia Sfantului Sinod fata de acest proiect am vazut-o ca pe un legamant intre Biserica si oamenii de acolo. A venit insa vremea sa trecem de la declaratii la fapte, acolo sunt multi sateni descumpaniti, care au nevoie de cuvantul de imbarbatare al Bisericii."

"In Germania, copiii bogati nu cunosc nimic direct din natura, decat musca pe perete"

Dupa prezentarea unei serii de statistici socante privind Bucurestiul, presedintele asociatiei "Eco-Civica" din Bucuresti, Nicolae Radulescu-Dobrogea, a spus: "Vreti sa stiti cum va arata Romania de maine? Pregatiti-va sa purtati masti de gaze!". In completarea tabloului sumbru oferit de ecologistul bucurestean, parintele Jurgen Henkel a atras atentia organizatiilor nonguvernamentale asupra riscurilor ce pandesc Romania in cazul in care degradarea din prezent a mediului ambiant va continua: "Ar fi tragic sa ajunga si romanii sa traiasca experienta germanilor, care si-au distrus padurile si animalele salbatice cu cateva decenii in urma. Astazi, copiii bogati din orase nu cunosc nimic direct din natura, decat musca pe perete".

***

Construita dupa modelul european, Academia Evanghelica "Transilvania" are toate sansele de a se impune vertiginos in societatea civila romaneasca, dar si europeana. Urmatoarea conferinta, de la sfarsitul acestei luni (26-28 iulie), va dezbate imaginea Romaniei in presa germana. Vor fi reprezentate mari publicatii si televiziuni din Germania, intr-o confruntare cu colegii romani, si se va incerca "revenirea pe pamant", adica apropierea de realitate si indepartarea de cliseele cunoscute (handicapati, cersetori, orfani etc.), a mass-media din cea mai mare tara a Ue.

Fotografii de Alexandru Gota

Academia Evanghelica "Transilvania" se afla in Sibiu, pe strada Livezii nr. 55. Tel: 0269/219.914; fax: 0269/206.448; e-mail: eas@neppendorf.de / www.eas.neppendorf.de