Ziua Elvis in intreaga lume

Dia Radu
Muzica

Luni, 5 iulie 2004, la 50 de ani fix de cand Elvis Presley, frumosul cu pantaloni evazati si par negru dat cu pomada a facut prima inregistrare in studioul Sun Records, toate radiourile din lume au aniversat la ora 12.00 fix nasterea rocknroll-ului, prin difuzarea primului single Elvis, Thats All Right. Mai mult, cel care a apasat butonul "play" in studioul de unde, prin satelit, radiourile au preluat piesa, a fost chiar legendarul chitarist Scotty Moore. Pentru ca evenimentul sa castige in amploare si pentru a cinsti memoria celui care a inventat rocknroll-ul, majoritatea radiourilor din Romania s-au solidarizat urmand exemplul.
Era 5 iulie 1954 cand Elvis si-a inceput colaborarea cu Sun Records, colaborare ce avea sa schimbe pentru totdeauna muzica si cultura pop. Talentul sau, carisma, sarmul si umorul l-au facut extrem de indragit si i-au adus milioane de admiratori.
Aniversarea Elvis Presley a fost marcata de inca un eveniment major: editarea unui album care contine cantecele de la inceputul carierei, la care se adauga cinci piese editate de casa de discuri care l-a lansat si cateva piese rare, necunoscute pana acum.

***

Elvis Aaron Presley s-a nascut pe 8 ianuarie 1935, in Tupalo, Mississippi, intr-o casuta cu doar doua odai. Cu un frate geaman care s-a nascut mort, Elvis a ramas sa fie crescut ca unicul copil al familiei. Impreuna cu parintii, s-a mutat mai tarziu in Memphis, Tennesee, unde in 1953 a absolvit liceul. Un an mai tarziu isi lanseaza piesele, cu influente din muzica pop si country a vremii, cu unduiri din gospel-ul ascultat alaturi de mama sa in biserica, cu ritmuri din corurile de noapte pe care le frecventa sau din muzica negrilor de pe istorica strada Beale. Curand, Elvis era un fenomen international. In anii care au urmat, Elvis a jucat in 33 de filme, a facut istorie cu aparitiile sale in show-uri Tv, cu turneele nelipsite de peripetii. A vandut mai mult de un miliard de discuri, sfidand orice concurenta din istoria muzicii. A castigat discuri de aur si de platina pentru 148 de albume diferite. A fost de 14 ori nominalizat la premiile Grammy. In 1970, a fost numit "Unul din primii zece oameni remarcabili ai natiunii". Si cu toate ca ar fi putut beneficia de privilegiile pe care celebritatea i le-a adus, Elvis si-a indeplinit serviciul militar, cu toate obligatiile ce au decurs. Pe 16 august 1977, a murit in casa lui din Memphis, iar disparitia sa a devenit subiectul multor supozitii.