Festival International de Film in Delta Dunarii

Claudiu Ionescu
Film

Prima editie a Festivalului International de Film Independent Anonimul va avea loc in Delta Dunarii, la Sf. Gheorghe, in perioada 17-22 august 2004. Festivalul cuprinde trei sectiuni competitionale: lungmetraj, documentar si scurtmetraj. Alaturi de filmele din competitie, vor fi prezentate, in premiera in Romania, cateva dintre filmele premiate in 2004 cu Ursul de Aur, Oscar si Palme dOr.
Trofeul Festivalului la prima sectiune are valoarea de 10.000 dolari, premiul pentru cel mai bun film documentar este de 3500 dolari, iar premiul pentru cel mai bun scurtmetraj este de 2500 dolari. Se mai acorda premii pentru regie, scenariu, imagine si cele mai bune interpretari. Juriile sunt diferite pe cele trei sectiuni.
Programul Festivalului include omagiul organizatorilor dedicat unei personalitati care a marcat cinematograful mondial, retrospective, proiectii speciale (dedicate in 2004 scurtmetrajelor cenzurate produse in Europa de Est si documentarelor despre Dunare realizate in tarile riverane fluviului) si dezbateri intre echipele de realizatori prezenti la Festival.
Organizatorii au invitat la Sf. Gheorghe directori de festivaluri de film importante (Berlin, Cannes, Karlovy Vary, New Delhi, Cairo sau Buenos Aires) si ziaristi de la cele mai prestigioase publicatii de specialitate atat din Europa (Cahiers du Cinema, Premire, BlickPunkt, Italia Cinema), cat si din Statele Unite (Premiere Sua, FilmMaker).
Festivalul International de Film Independent Anonimul se doreste a fi un eveniment important pentru cinematografia romaneasca, care, pe de o parte, va putea sa concureze deschis si direct cu productii din intreaga lume si, pe de alta parte, va putea fi cunoscuta intr-un mod la fel de direct de catre producatori, critici si profesionisti din lumea internationala a filmului.