Bucurestiul la ecograf

Ion Longin Popescu
Dumneavoastra, domnule, si dumneavoastra, doamna, care traiti in orasul numit altadata "Micul Paris", v-ati intrebat vreodata care este calitatea vietii de azi, calitatea traiului dvs. in marea capitala a Romaniei?

Cati copaci aveti in oras, cate hectare de parcuri, cate benzinarii? Care este speranta dumneavoastra de viata? Cate masini sunt abandonate, cate strazi sunt neasfaltate si cate tone de murdarie sunt lasate sa zaca pe trotuare? De unde beti apa si cat de curate sunt lacurile si strandurile? Va incomodez oare cu aceste intrebari? Atunci mi le pun mie, iar raspunsurile le aflu de la Eco-Civica, organizatia care monitorizeaza la sange poluarea Capitalei si care m-a bagat in sperieti zilele trecute. Dati-mi voie: Din cauza poluarii, bucurestenii traiesc in medie cu 3,6 ani mai putin decat restul populatiei Romaniei si cu 14 ani mai putin decat populatia Uniunii Europene. La aceasta situatie ingrozitoare s-a ajuns atat din cauza dezvoltarii galopante, din ultimii 14 ani, a surselor de poluare, cat si din vina edililor care nu inteleg ce inseamna protectia mediului. Bucurestenii insisi dovedesc o educatie ecologica precara si se complac in mizeria cotidiana pe care continua s-o alimenteze prin gesturi si fapte necugetate. Mai departe: Dupa 1989, din Bucuresti s-au taiat 1.000.000 de copaci!
Isi poate cineva imagina cat inseamna asta? Cand eram in liceu, am lucrat la marcaje silvice in codrii Gorjului. Atunci am castigat un pariu cu un coleg, demonstrandu-i ca in Stramba, cea mai falnica padure din satul meu, se aflau circa 100.000 de stejari. Vasazica, sub fierastraul nemilos al grangurilor care si-au ridicat vile si au deschis restaurante in parcurile bucurestene, cu complicitatea primariilor, au cazut zece paduri ca Stramba copilariei mele! Cititi in continuare: Bucurestiul este cel mai mare cimitir de masini din lume, cu 40.000 de autoturisme abandonate pe o suprafata de 400.000 m.p. Am mai scris despre rablele devenite culcusuri de sobolani si, de cateva mandate, primariile ne tot ameninta ca vor rezolva problema. Fara comentarii. Inca una: Din cele 900.000 de autoturisme, 700.000 n-ar trebui sa fie acceptate in circulatie, deoarece fiecare produce anual, prin arderea benzinelor neecologice, cate 1 kg de pulbere de plumb. Asadar, bucurestenilor li se ofera anual spre inhalare nu mai putin de 700.000 de kilograme de pulbere din cel mai cancerigen metal. Iar ca tacamul sa fie complet, s-a constatat ca jumatate din soferii de autobuze, troleibuze si tramvaie fumeaza la volan. Un corolar al acestor imagini de cosmar este disparitia spatiilor verzi din cauza benzinariilor care obtin aprobari frauduloase pentru amplasamentele ravnite. Astfel au disparut 50 ha de spatii verzi, dar au mai disparut si 70 ha de pepiniere, de unde se alimenta orasul cu arbusti, puieti, flori etc. Si acum sa abordam un capitol jenant, sa-i anuntam pe locuitorii de pe malurile Dambovitei ca in fiecare zi plutesc spre dansii 40 de vagoane de fecale umane nefiltrate, colectate de sistemul de canalizare al Bucurestiului - cel mai mare poluator de acest fel din intregul bazin al Dunarii. Un scenariu halucinant: bucurestenii sunt victime sigure ale ignorantei oficiale. Infrastructura elementara din viata unui oras presupus modern pluteste intr-un Ev Mediu intunecat. Domnilor primari, stiati ca din 1938, lacurile Capitalei nu au mai fost curatate cum trebuie? In apele lor sunt milioane de tone de gunoaie istorice. In fine, ca mostra a inconstientei cu staif oficial, Fundatia "Romania de maine" (cinismul la romani n-are asemanare) primeste aprobarea de la primarie sa ocupe 6 ha din Parcul Tineretului, iar primarul Basescu vrea sa construiasca o parcare langa Gara de Nord, distrugand parcul de acolo. Sa ne mai intrebam de ce sunt bucurestenii atat de posaci si nervosi? Solutia cred ca e una singura: sa ne cantam imnul zilnic, ca pe o rugaciune, poate, poate, ne vom trezi din somnul indiferentei, din "somnul cel de moarte...".

"Eco-Civica", tel/fax: 021/642.64.78