Sarata Monteoru - intre uitare si speranta

Ilie Tudor
In zona deluroasa a Buzaului se afla un tezaur de sanatate aproape necunoscut.

Apele sarate si namolurile terapeutice de la Sarata Monteoru au proprietati de exceptie. Cu investitii minime, statiunea ar putea deveni de interes international
Seara zilei de 1 iulie a anului 1895: la palatul familiei Monteoru din localitatea Sarata (Buzau) este o atmosfera de mare sarbatoare. Invitatii coboara din calesti, valeti in livrele noi servesc bauturi scumpe, aleile superbului parc din jurul palatului sunt luminate de zeci de felinare. Pentru ca azi este inaugurata aici una din cele mai moderne statiuni balneare din Europa. Este o materializare a unui vis al stapanului locurilor, Grigore Monteoru, care a fost indemnat de un celebru medic balneolog francez, dr. Guyenot, sa faca acest lacas de vindecare. In statiune s-a construit o baza de tratament pentru a fi facute bai si o multime de alte proceduri cu apa sarata. De asemenea, au fost captate 15 izvoare cu ape minerale, ape analizate la Viena si care fac minuni intr-o multime de boli. Cladirile statiunii, proiectate de arhitectul german Eduard Honzik, sunt in acelasi timp simple si elegante; dotarile medicale facute cu ajutorul specialistilor francezi de la Aix les Baines sunt dintre cele mai bune de pe continent. Statiunii i se prevede un viitor exceptional, mai ales ca in urmatorii ani urmeaza sa fie construit un cazino si un strand, noi hoteluri si pensiuni. In curand, aici va fi un centru al protipendadei bucurestene si internationale...

...Un secol mai tarziu

10 iunie 2004: este o zi in care soarele arzator al inceputului de vara si-a facut loc printre norii care au invadat de o saptamana incoace cerul. La Sarata Monteoru este cald. Drumul, pe care urcam pieptis, ajunge in dreptul unei sonde ruginite, acoperita la baza de un strat gros si negru de titei. "Sonda aceasta", imi spune calauza mea, "este aici de cand isi aduc aminte batranii nostri, de mai mult de o suta de ani. Se mai fac inca foraje aici, iar cand dau de o punga de petrol, iese un jet care omoara iarba si copacii, pe portiuni de sute de metri in jur..." Intram pe langa schela ruginita in crangul de salcami si stejari, pe o carare care abia se vede prin iarba si printre crengile inverzite. Intre copaci este mai racoare, iar insectele imbatate de bucuria verii fac un zgomot care imi aduce aminte de padurile tropicale. Dupa un sfert de ora de mers, dintre copaci apare un izvor firav, captat cu o teava de metal corodat. Ghidul meu ma lamureste: "Aceasta este apa de boli de ochi. Din batrani o folosim si cu totii stim ca-i buna. Socrului meu i-a sarit un span in ochi si i s-a infectat. M-a trimis degraba si i-am adus o sticla cu apa de aici, de la izvor, cu care s-a spalat cateva zile la rand si numaidecat s-a vindecat. Multi oameni, cu tot felul de boli de ochi, s-au spalat cu apa aceasta si s-au vindecat". La indemnul ghidului nostru, imi dau jos ochelarii si ma spal indelung cu apa izvorului. Este racoroasa, sarata si oarecum uleioasa, dar in contact cu ochii nu produce nici un fel de usturime, semn ca este perfect izotonizata (are acelasi procentaj de sare ca si lacrimile). Sa fie o iluzie? In contact cu aceasta apa, privirea mi s-a limpezit, iar oboseala acestei zile parca se risipeste. Privesc din nou, cu respect, izvorul insignifiant, care abia picura cativa litri pe ora - este printre putinele urme ramase din stralucirea de acum o suta de ani a statiunii.
Aproape totul a fost distrus, parasit, uitat. In timpul comunismului baza de tratament, restaurantul, cazinoul si hotelul proiectat de Eduard Honzik au fost rase de pe fata pamantului. Palatul familiei Monteoru a fost transformat in tabara de copii. Dotarile bazei de tratament, aduse candva cu mari sacrificii din Franta, mai pot fi gasite astazi prin curtile localnicilor, pe post de improvizatii in gospodarie. Izvoarele au fost lasate in paragina, au fost distruse in timpul forajelor pentru cautarea petrolului, asa incat din 15, astazi au mai ramas doar doua, care abia mai curg. In anii 70 s-a incercat o relansare a statiunii, dar dupa gandirea ingusta a vremii s-au facut doua hoteluri cu baze de tratament, care insa in loc sa trateze in jur de o suta de afectiuni, folosind toate resursele statiunii, au tratat o singura categorie de boli - cele ale aparatului locomotor, folosind doar baile cu apa sarata. Fireste, arhitectura acestor noi constructii este lipsita practic de orice valenta estetica, dotarile au fost din start sub nivelul celor de acum o suta de ani, pentru ca dupa 89, lucrurile sa se degradeze si mai mult. Una din bazele de tratament a ajuns intr-un asemenea stadiu de degradare, incat a trebuit sa fie inchisa, iar cealalta a supravietuit datorita catorva sute de pensionari nostalgici. Sunt oameni care continua sa vina an de an aici, pentru ca asa s-au obisnuit, pentru ca apele sarate care vin din adancul pamantului continua inca sa faca minuni si pentru ca locul acesta de trecere intre deal si campie are un farmec pe care la inceput nu-l descoperi, apoi insa te subjuga.

Cateva din comorile statiunii

Sarata Monteoru este un amestec unic de bogatie si... saracie a resurselor naturale. De pilda, aici mai usor se gaseste titeiul decat apa de baut. Si astazi, localnicii care incearca sa-si faca fantani descopera in loc de apa petrol, care este aproape omniprezent, pe o raza de mai multi kilometri. Izvoarele de aici si chiar si micul rau care traverseaza statiunea sunt sarate, apa dulce fiind in aceste locuri o raritate. Ceea ce este un foarte mare neajuns pentru agricultura s-a dovedit insa a fi o binecuvantare pentru sanatate, pentru ca aceasta apa sarata, imbogatita cu brom, iod sau sulf, face adevarate minuni, in cure interne si externe. Apoi, in padurile din jur se formeaza niste namoluri cu o compozitie chimica unicat si care au faima ca "iau cu mana" durerile articulare si musculare. Climatul, altfel destul de uscat, al acestor dealuri - de nici 200 de metri altitudine - are o influenta extrem de binefacatoare asupra organismului si psihicului obosit si supus la stres. Intr-adevar, locurile acestea par predestinate vindecarii. Iar in lipsa unei exploatari eficiente, pe temeiuri stiintifice, a resurselor naturale de vindecare, a luat nastere un soi de medicina populara, care foloseste procedurile balneare. De la oamenii din partea locului poti afla mult mai mult decat din putinele lucrari de specialitate care fac referinta la potentialul curativ al statiunii, o oferta de exceptie, pentru o multime de boli:
Apele sarate pentru bai (tratarea reumatismului si a tiroidei) - sunt principala resursa de vindecare a statiunii, extrasa in prezent de la mare adancime cu ajutorul sondelor. In bazele de tratament se foloseste aceasta apa sarata mai ales pentru tratarea reumatismului, insa localnicii o utilizeaza cu un succes extraordinar in multe alte boli. De pilda, cu aceste bai se obtin rezultate exceptionale in tratarea afectiunilor tiroidiene, pentru ca apele sarate de aici sunt foarte bogate in iod. In timpul baii, iodul este preluat de circulatia periferica de la nivelul pielii si ajunge in intreg corpul, aceste bai dand rezultate excelente in boala Basedow si chiar in gusa chistica.
Apele sarate pentru afectiuni ginecologice - sunt aceleasi ca si cele pentru bai, insa se folosesc sub forma de irigatii vaginale. Au efecte locale antiinflamatoare si - se pare - restabilesc functiile ovarelor. Cele mai spectaculoase rezultate au fost obtinute in anexita si metroanexita, dar si in sterilitatea secundara. Multe femei care nu puteau avea copii din cauza unor inflamari ale ovarelor si ale anexelor, s-au vindecat in urma irigatiilor vaginale facute cu aceste ape, care sunt mai eficiente decat multe dintre sofisticatele tratamente moderne. In cele trei zile cat am ramas in statiune, am putut strange deja o bogata cazuistica in acest sens.
Apa pentru ochi - o gasim la un singur izvor, pe care l-am descris la inceputul acestui articol. Este, de asemenea, sarata, dar cu o salinitate ceva mai redusa decat a apelor pentru bai. Ea are, conform rezultatelor practice obtinute cu ajutorul sau, efecte antiinflamatoare si antiinfectioase oculare puternice, fiind folosita din timpuri imemorabile de catre localnici in tratarea conjunctivitelor, blefaritelor si ca adjuvant in infectiile oculare. Conform afirmatiilor localnicilor care au folosit-o, este posibil ca aceasta apa sa aiba si efecte de impiedicare a imbatranirii si a degenerarii tesuturilor oculare. Multi dintre cei care cunosc si folosesc regulat aceasta apa spun ca nu au nevoie de ochelari si nu au fost niciodata la un oculist (unii avand varste de 70-80 de ani).
Apa minerala pentru cura interna (boli de stomac) - in prezent, cel mai cunoscut izvor din statiune pentru cura interna este cel "pentru stomac" sau "Izvorul nr. 6", cum arata tablita de pe el (in zadar insa veti cauta izvoarele 1, 2, 3...). Unul, maxim doua pahare pe zi din aceasta apa clorurosodica bauta inainte de masa stimuleaza digestia, impiedica balonarea, amelioreaza sau vindeca gastrita hipoacida, anumite forme de dispepsie si dischinezie biliara, constipatia atona si atonia gastro-intestinala. Este un izvor cu efecte puternice, care ar trebui folosit numai sub indrumare medicala, deoarece, ca orice apa de acest tip, poate crea mari probleme persoanelor care sufera de gastrita hiperacida, de litiaza biliara cu calculi eliminabili.
Namolul terapeutic (reumatism, dureri musculare, sinuzita) - pe unul din versantii impaduriti care inconjoara statiunea se afla cateva mici balti, neamenajate, cu namol. Este un namol cu totul special, format din argila locurilor, apa sarata si ceva zacamant de titei (care musteste in unele locuri). O resursa care nu a fost cercetata niciodata stiintific, dar pe care localnicii si cei din satele invecinate sau chiar din orasul Buzau o cunosc foarte bine. In zilele calduroase de vara, zeci de oameni vin aici si se ung pe tot corpul (nudismul este aici o traditie... seculara) cu acest namol cu nuante de la negru la rosiatic. Dupa aceasta ungere raman la soare cateva zeci de minute, dupa care se spala cu putina apa de la un izvor sarat din apropiere (altfel, cu apa obisnuita, namolul se indeparteaza foarte greu). Acest tratament are efecte intr-o gama uimitor de vasta de afectiuni, de la reumatism cronic si degenerativ la lombosciatica, dureri musculare rebele, sechele dupa fracturi, luxatii etc. Uimitoare sunt efectele benefice ale acestei aplicatii cu namol in cazurile de sinuzita si rinita cronica. Este bine de stiut ca aceasta procedura este ferm contraindicata bolnavilor cardiaci cronici, celor cu hipertensiune arteriala, precum si persoanelor care au consumat inainte alcool sau sunt foarte obosite.
Climatul de la Sarata Monteoru (boli de inima, insomnie, nevroze) - aerul acestei zone are efecte sedative, fiind exceptional pentru persoanele obosite, supuse la stres. Foarte multi bolnavi cardiaci cronici cauta aceasta zona aflata la altitudine joasa, insa inconjurata de masive de padure care asigura un climat special, de crutare. Vor beneficia de el, in mod special, bolnavii de ischemie cardiaca, de hipertensiune, cei cu insomnie, precum si suferinzii de nevroza sau anxietate.
Fireste, la un asemenea "arsenal" terapeutic concentrat intr-o singura statiune, eforturile de cunoastere medicala ar trebui sa fie pe masura. Din pacate, cercetarea in balneologia romaneasca este deocamdata mai mult o amintire. La Sarata Monteoru, in momentul efectuarii acestui reportaj, era un singur medic, un altul urmand sa intre la post chiar in ziua plecarii noastre. Am vrut totusi sa stim si parerea unui specialist in acest domeniu, iar medicul bazei de tratament "Ceres", d-l Szep George, a avut amabilitatea sa ne acorde un scurt interviu.

Parerea unui specialist

"Pacat ca un loc cu un potential terapeutic asa de mare nu e pus in valoare la maximum"

- Domnule doctor, care sunt resursele balneare ale statiunii recunoscute oficial din punct de vedere medical si folosite ca atare in baza de tratament pe care o conduceti?

- In prezent, singura resursa suficient studiata si care poate fi folosita conform normativelor in vigoare este apa sarata extrasa de la adancime cu ajutorul sondelor. Deocamdata, cu aceasta apa se fac bai individuale, ea avand efecte exceptionale asupra unei game destul de largi de boli ale aparatului locomotor si nu numai. La noi se trateaza aproape toate formele de reumatism, sechelele post-traumatice (de exemplu dupa fracturi, luxatii), afectiunile sistemului nervos periferic, anumite boli vasculare. Apa bogata in clorura de sodiu, saruri de brom si de iod are efecte foarte puternice in aceste afectiuni, mai ales combinata cu procedurile de electroterapie, kinetoterapie.

- In urma cu decenii, aici se tratau cu apa sarata mult mai multe afectiuni, cum ar fi cele tiroidiene sau ginecologice. Chiar si azi se mai fac, ca un fel de medicina populara, asemenea aplicatii cu un succes real...

- Cunosc aceste aspecte, iar ca medic sunt de parere ca orice tratament balnear ar trebui facut sub directa indrumare a specialistului, chiar daca empiric se pot obtine uneori rezultate pozitive. Pe de alta parte, trebuie sa recunosc ca din cauza dotarilor foarte slabe, ne este greu sa punem in valoare puterea curativa a acestor ape, pe care natura ni le da din belsug. Un aspect pe care poate nu-l cunoasteti este ca apa sarata de la noi, folosita sub forma de inhalatii cu aerosoli, are efecte exceptionale si in tratarea bolilor respiratorii, in special a bronsitelor cronicizate si a anumitor forme de astm. De asemenea, aceste proceduri cu aerosoli cu apa sarata au o actiune deosebit de benefica in cazul afectiunilor alergice cu manifestari respiratorii. Din pacate insa, cele doua aparate pentru aerosoli pe care le-am avut s-au stricat cu ani in urma, iar altele noi, mai fiabile si cu adevarat competitive nu am primit. Este pacat ca la Sarata Monteoru exista un potential terapeutic atat de mare, care nu este pus in valoare la maximum.

- Ce ne puteti spune despre cura interna cu apa minerala din statiune?

- In baza de tratament nu putem recomanda apa minerala din statiune pentru uz intern. De ce? Deoarece pentru a putea face acest lucru, ea ar trebui sa fie analizata recent, sub aspectul compozitiei chimice si microbiologice. Or, ultimele analize dateaza de acum cateva decenii. Sunt si izvoare care s-au pierdut sau la care ultima analiza are ceva mai mult de... o suta de ani.

- Presupun ca acelasi lucru este valabil si in cazul apei de ochi sau a namolurilor terapeutice...

- Acestea din urma au fost analizate in anii 80, la Institutul de profil de la Bucuresti, si a fost invalidata actiunea lor curativa, care este mult mai slaba decat cea a altor namoluri din tara. Asadar, tratamentele cu namol de aici nu au nici un fel de fundament stiintific.

- Totusi, am cunoscut in statiune destui oameni care sunt convinsi ca s-au vindecat cu aceste namoluri. Sa fie un simplu efect placebo?

- Trebuie si eu sa recunosc ca am auzit foarte multe persoane care au folosit cu succes, pentru diverse boli, acest namol. Unii dintre ei sunt oameni pe care-i stimez foarte mult si ma indoiesc ca rezultatele terapeutice pe care ei le-au obtinut sunt o simpla iluzie.

- Cum ramane atunci cu verdictul Institutului?

- Este posibil, de exemplu, ca namolul de aici sa aiba o compozitie mult diferita decat a celor folosite in restul tarii si de aceea comparatia compozitiilor lor chimice sa nu fie relevanta. Daca este un lucru pe care sa-l stim cu certitudine aici, acela este ca mai avem enorm de studiat si de aplicat pentru a pune in valoare adevaratul potential curativ al statiunii.

- Va multumim, domnule doctor.

In loc de epilog

Desi venirea noastra in statiune nu a fost legata de o invitatie anume sau de un eveniment, ea a fost marcata de mai multe coincidente fericite. Ultima dintre ele s-a produs chiar in ziua plecarii, cand a fost repusa in circuit una din bazele de tratament ce fusese inchisa vreme de un an, din cauza conditiei deplorabile in care se afla. Aici, in localul renovat cu migala si cu investitii surprinzator de mari, am vazut ceea ce am cautat tot timpul in aceste locuri: un prim si imbucurator semn de renastere a statiunii. Deocamdata nu au fost puse in uz decat doua sali de terapie, insa dotarile acestora, rafinamentul si profesionalismul cu care au fost finisate ne-au impresionat cu adevarat, de data aceasta in sens pozitiv. Suntem siguri: pana la urma, Sarata Monteoru - si odata cu ea intreaga balneologie romaneasca - va renaste. Este o avutie nationala care trebuie recuperata urgent.

Foto: Mihai Minoiu

Important: Cei care vor sa afle mai multe despre statiunea Sarata Monteoru, inclusiv despre posibilitatile de acces, de cazare sau de agrement se pot adresa telefonic pensiunii "Casa cu tei" la unul din numerele: 0238/45.12.55. sau 0722/67.35.97. Numerele de telefon ale bazelor de tratament sunt la Hotel "Ceres", tel. 0238/55.92.75 si la Hotel "Monteoru", tel. 0238/45.11.10.