Ingrediente (pentru circa 16 bucati): 700 g cartofi nesfaramiciosi, 2 cepe, 1 ardei gras rosu, 3 linguri ulei de masline, 6 oua, sare, piper negru, 8 masline verzi si 8 negre (fara samburi), 16 fire rozmarin.
Mod de preparare:
* Se curata cartofii si se taie felii, iar ceapa si ardeiul - spalate si curatate - se taie cubulete. Se incinge uleiul intr-o tigaie de teflon si se prajesc cartofii pana ce se rumenesc frumos, dupa care se adauga ceapa si ardeiul si se lasa si ele sa se caleasca putin.
* Separat se bat ouale, se condimenteaza bine, se toarna peste cartofi si se lasa sa se intareasca, aproximativ 5 minute - cu capac. Se rastoarna Tortilla pe o farfurie, se lasa sa alunece din nou in tigaie si se prajeste 5 minute si pe partea cealalta.
* Se scoate Tortilla pe un fund de bucatarie, se lasa sa se raceasca, se taie in 16 cuburi si se infig in fiecare cub cate o maslina si un firicel de rozmarin.
Telemea in frunze de vita
Ingrediente (pentru 8 bucati): 16 foi de vita (din conserva), 400 g telemea, 3 catei de usturoi, putin cimbru proaspat, piper negru, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se clatesc frunzele de vita cu apa rece si se taie branza telemea in 8 bucati. Usturoiul curatat se taie feliute subtiri si se presara, impreuna cu frunzulitele de cimbru, peste telemea.
* Se invelesc bucatile de branza in cate doua frunze de vita, se ung cu ulei si se prajesc 7 minute pe gratar, rasucindu-le intruna.
* Inainte de a le servi, se inlatura - eventual - frunzele exterioare.
Pulpe de pui "Tandoori"
Ingrediente (pentru 8 bucati): 4 pulpe de pui (fara piele), zeama de la o lamaie, sare, 2 lingurite boia dulce, 2 catei de usturoi, ghimbir, 350 g iaurt, 2 lingurite praf de chilli (rosu), cate o lingurita de chimen, scortisoara si cardamon (toate pisate), 1 varf de cutit sofran, 1/2 lingurita cuisoare macinate.
Mod de preparare:
* Se spala pulpele, se zvanta, se taie in doua (la incheietura) si se freaca bine cu zeama de lamaie, sare si boia.
* Usturoiul si ghimbirul se curata, se toaca marunt si se amesteca cu iaurtul si cu celelalte mirodenii. Se pun pulpele de pui in "marinata" de iaurt si se lasa cel putin o ora la frigider, ca sa se patrunda.
* Se scoate carnea si se prajeste circa 25 de minute pe marginea gratarului, invartind-o de cateva ori si stropind-o cu marinata.
Sandviciuri cu vinete si dovlecei
Ingrediente (pentru aproximativ 8 bucati): 2 vinete mari, 3 dovlecei, 4 rosii carnoase, sare, 200 g branza telemea, putin maghiran proaspat, piper, 2 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se spala legumele si se curata de coaja. Vinetele si dovleceii se taie felii subtiri (pe lung), iar rosiile, rondele. Se sareaza feliile de vanata si se aseaza peste fiecare 1-2 felii de dovlecel si 1-2 de rosie. Peste ele se faramiteaza branza telemea si se presara si frunzulitele de maghiran si piperul.
* Se pliaza in doua fiecare sandvici si se fixeaza cu scobitori. Se ung cu ulei de masline, se aseaza pe o folie de aluminiu si se prajesc pe gratar cate 2 minute pe fiecare parte.
Lipie cu pere si branza
Ingrediente (pentru 8 bucati): 2 cepe rosii, 2 pere, 4 lipii rotunde mici (se gasesc la magazinele cu preparate arabesti), 6 linguri unt (amestecat cu verdeata tocata), 150 g branza Roquefort (Bucegi), putin cimbru proaspat, piper negru.
Mod de preparare:
* Se curata ceapa si se taie rondele. Perele spalate si curatate se taie in sferturi si pe urma felii.
* Se ung lipiile cu unt si se taie in doua semicercuri. Se pun peste ele feliile de para si rondelele de ceapa, se presara cu branza faramitata si frunzulitele de cimbru si piper si se aseaza cele doua jumatati de lipie una peste alta.
* Se infasoara in folie de aluminiu si se prajesc pe gratar, pana ce se topeste branza, intorcandu-le de cateva ori.
Dulciuri
Choux a la creme cu fructe
Ingrediente (pentru 8 bucati): Pentru aluat - 250 ml apa, 150 g faina, 1 lingurita zahar, 75 g unt, 3 sau 4 oua, 1 varf de cutit sare. Pentru umplutura: frisca batuta, capsuni sau zmeura, 2 linguri zahar pudra.
Mod de preparare:
* Puneti sa fiarba apa impreuna cu untul taiat bucatele, zaharul si sarea. Luati vasul de pe foc si incorporati (deodata) faina cernuta. Amestecati cu putere, pana ce aluatul se desprinde de pe margini (daca nu reusiti imediat, puneti vasul din nou pe foc si continuati sa amestecati). Lasati aluatul sa se raceasca si adaugati ouale, unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare si ridicand aluatul cu lingura. Aluatul este gata cand devine elastic si are consistenta unei maioneze groase.
* Puneti cate-o gramajoara de aluat pe o tava unsa cu unt si coaceti choux-urile circa 25 de minute la cuptorul incins la 240C. Lasati-le sa se raceasca, taiati-le capacelele si umpleti-le cu frisca si capsuni sau zmeura. Puneti capacelele la loc si pudrati-le cu zahar pudra.