Vremea dulceturilor

Redactia
* Pentru a sti daca o dulceata e gata si trebuie oprita din fiert, inmuiati o lingurita in compozitie si lasati sa se prelinga cateva picaturi pe o farfurie rece. Daca dulceata curge ca un sirop, mai trebuie lasata pe foc. Daca picaturile sunt groase si nu se revarsa pe farfurie, focul trebuie stins pe loc.

* Pentru a usura legarea dulcetii (consistenta), fara sa recurgeti la un surplus de zahar, puneti in compozitie un cotor de mar, cu samburi si cu coaja cu tot (legat intr-un tifon). Bogat in pectina naturala, el va grabi coagularea oricarei dulceti.

* Pentru ca dulceata de prune, caise sau cirese pe care o preparati sa dobandeasca un parfum de migdale, zdrobiti cativa samburi si puneti-i sa fiarba odata cu fructele, legati bine intr-un tifon.

* Dupa ce turnati dulceata fiarta in borcan, lasati-o sa se odihneasca 48 de ore, inainte de a lega la gura recipientele. In felul acesta, veti evita formarea de mucegai.

* Un alt sfat: decupati cercuri de hartie cerata cat gura borcanelor, inmuiati-le in tuica, apoi aplicati-le peste dulceata. Va fi suficient sa legati borcanele cu o bucata de hartie alba, prinsa cu o sfoara sau un elastic.

* Cand o dulceata face mucegai inseamna ca nu a fiert destul. Inlaturati mucegaiul si puneti dulceata din nou la fiert.

* O dulceata cristalizata (prea bine fiarta) poate fi salvata daca e pusa inca o data la fiert, dupa ce s-a pus in ea putin suc de lamaie.