Carti incitante pentru elevi si studenti la Editura "Compania"

Sanda Anghelescu
Adina Keneres - "Suntem ceea ce citim"

- Printre succesele remarcabile ale Editurii "Compania", la loc de frunte se afla cartile dedicate copiilor si adolescentilor, menite, cu deosebire, sa completeze in mod agreabil informatia primita la scoala, dar si sa suplineasca anume carente de educatie. Proiectul dvs. continua? Ne puteti anunta noutati?

- Cea mai noua colectie a noastra, "Ce rost are...?", e facuta din volume inguste si subtiri, de vreo 80 de pagini, dar desi pare usoara, fiecare carte este mare si "grea". Primele trei titluri sunt: Ce rost are sa mai citim literatura? (de Sanda Cordos), Ce rost are sa traiesti in Romania tranzitiei? (de Adrian Alui Gheorghe) si a treia, "Sa vorbim despre Holocaust" a lui Oliver Lustig. As fi fericita sa stiu ca liceenii si studentii le vor citi in vacanta care se apropie, ca parintii si profesorii isi vor gasi timp sa le rasfoiasca si apoi sa recomande aceste "comprimate vitale" dedicate formarii tinerilor.

- Cine raspunde la aceste intrebari incitante?

- Oameni care si-au facut din aceste teme cauza vietii. Sanda Cordos, de pilda, a predat romana la gimnaziu, iar acum se ocupa, la Universitatea "Babes-Bolyai" din Cluj, chiar de teoria si sociologia literaturii, de poetica imaginatiei. Carticica ei despre rostul lecturii raspunde la mirari comune si grave: se bate cartea cu soft-urile de jocuri? Ce fel de carti sa le propunem copiilor? (exista si o lista de titluri recomandate pentru prima si a doua copilarie) Ce avantaje are frecventarea literaturii? Volumul raspunde ingrijorarii reale a parintilor care sufera - unii nici nu indraznesc s-o spuna - ca odraslele lor nu mai pun mana pe o carte. La randu-le, profesorii sunt ingroziti de "barbaria" pe care o vad crescand in jur. Multi cred ca esecul cultural se explica prin invazia televiziunii si a calculatorului. E, in parte, adevarat, dar aceste agresiuni noi au si partea lor buna. Partea proasta este ca sunt saracacioase. Nu-i pot da omului, intr-un "format" gata importat, nici limbaj, nici imaginatie - care incepe sa li se ceara si brutarilor, si laptarilor, daramite celor mai ambitiosi! -, nici experienta vietii, nici antrenament la fabricarea intelepciunii sau a umorului, nici macar rafinament in dragoste! Toate sansele de a deveni o fiinta inteligenta, bogata si creativa - inclusiv buna utilizatoare de calculator! - vin, in chipul cel mai "ieftin", din... carti. Cu miile de vieti ale altora ne-o hranim pe-a noastra. Daca o fi adevarat ca suntem ceea ce mancam, e la fel de sigur ca suntem ceea ce citim. Cealalta carte, Ce rost are sa traiesti in Romania tranzitiei?, este chiar problema pe care si-o pun, tot mai des si mai insistent, romanii. Cand au copii, ii indoapa cu engleza si informatica, in speranta ca vor avea o viata mai buna... altundeva. Inainte de a dispera insa, merita sa asezam nemultumirile noastre pe caprarii, sa ne dam un pas inapoi si sa ne jucam cu ochii unui strain (cu un pic de umor tragic, asa cum ne pofteste autorul Adrian Alui Gheorghe). Optica lui de "survivor" de la Piatra-Neamt scaneaza foarte exact neajunsurile, ne sprijina intr-o revolta constructiva - exista si asa ceva! Sta in puterile noastre sa ne schimbam lumea. Dar n-o putem face fara sa punem degetul pe rana si sa vedem cum se fabrica meschinariile, mitocaniile, potlogariile care ne slutesc. Fireste, aceasta experienta doare, dar lumineaza si trezeste util din mahmureala postdecembrista!
In ce-l priveste pe Oliver Lustig, supravietuitor al tragediei Holocaustului, a depus inca o data marturie in cartea sa despre ceea ce a trait el insusi in timpul razboiului si a aflat din cercetarea documentelor. Stiti cat de putina lume stie ce inseamna "Holocaust"? De multi ani se tot discuta ca ar fi bine ca aceasta realitate dureroasa a celui de-al doilea razboi mondial sa devina un capitol de studiu in manualele scolare. Dezvaluirea acestei crime din Europa anilor 40 poate ajuta enorm in lupta impotriva discriminarilor de orice fel. Inclusiv in Romania, care nu e ferita de ele.


Editura "Compania" - str. Prof. Ion Bogdan nr. 16, sector 1, Bucuresti, cod 010539, tel.: 021/211.59.64, fax: 021/211.59.48, tel. difuzare: 021/210.66.90, www.compania.ro