Apa filtrata - sanatate curata!

Ruxandra Constantinescu
- O inventie romaneasca ne protejeaza de bolile care curg impreuna cu apa de robinet -

Banuim cu totii ce-am afla daca am analiza apa cea de toate zilele care curge la robinet! E suficient s-o torni in pahar ca sa vezi un spectacol halucinant: impuritati plutitoare, pete de grasime, depuneri, nemaivorbind de imaginile socante de la televizor, in care prin robinet au "curs" viermi, gandaci si chiar serpisori. Gustul nu este nici el pur si curat si nici mirosul, care duhneste puternic a clor. Pe scurt, apa si-a pierdut definitia si identitatea si nu mai este nici pe departe asa cum am invatat odinioara la scoala: un lichid incolor, inodor si insipid. Din pacate, vinovatul e greu de prins. Responsabilii de la statiile de filtrare se jura ca apa pleaca spre consumatori "ca la carte", adica perfect potabila. Compromiterea se petrece pe drum, din cauza circuitelor subterane, formate din instalatii vechi, corodate, care ar trebui refacute integral. Sa asteptam pana atunci? Va dura mai mult de-o viata. Sa ne acceptam destinul de viitoare victime ale apei pe care o bem? Deocamdata, solutia de iesire din criza o reprezinta o inventie romaneasca, numita Filtrul de apa Multistadic, pe care ne grabim sa vi-l prezentam. Coautoare a acestei realizari, aflate printre primele locuri in lume in ceea ce priveste eficienta de filtrare a apei, este doamna Laura Pollyanna Popa, asistent manager la S.C. Blue Star International S.R.L.

"Asta am vrut: sa-i dam omului o gura de apa curata"

- De unde a pornit ideea filtrului de apa?

- Stiam ca apa potabila din Romania nu este de foarte buna calitate si ca zone intregi, precum Dobrogea, Harghita, Timisoara, Craiova si-n special Bucurestiul sufera din pricina ei. Mai stiam ca pe piata romaneasca exista deja un filtru de apa, care functiona pe baza unui carbune care oprea doar substantele organice si suspensiile. Oare nu putem realiza un filtru mai performant, ne-am intrebat, si impreuna cu un grup de colaboratori ne-am apucat sa studiem indeaproape problema. Cercetarea noastra a durat zece ani. Rezultatul? Filtrul Multistadic, avand ca element filtrant ceramica. Am efectuat nenumarate incercari de laborator cu ajutorul specialistilor de la Institutul Cantacuzino si cu cei de la Larex (Institutul acreditat pentru evaluarea probelor de apa). Am infestat apa cu bacterii, cu virusi, cu paraziti si a reiesit prin filtrare o apa cu-adevarat pura. Ganditi-va ca am infestat in laborator apa cu 10 mii de miliarde de bacterii Anthrax, iar filtrul a retinut - conform rezultatelor date de Institutul Cantacuzino - 99,999... bacterii, iar din 10 mii de miliarde de bacterii din virusul holerei, filtrul a oprit 100%. Indraznesc sa afirm ca filtrul Multistadic este unicul filtru din lume care opreste bacterii, virusi, paraziti, metale grele si substante organice la nivel maxim! Desigur, pe piata mondiala exista filtre englezesti, americane si italiene, deosebit de competitive, dar nici unul nu are atatea stadii de filtrare (adica cinci!) ca al nostru. In plus fata de acestea, al nostru are si o rasina pentaiodata care opreste virusii. Si ca sa revin la perioada de inceput a conceperii filtrului, am finalizat cercetarea in 1999, cand am si obtinut brevetul si omologarea lui.

- Ce calitati are apa astfel filtrata?

- Cei care beau de regula apa de la robinet (dar si cei care consuma apa minerala plata sau acidulata) vor avea o revelatie: apa filtrata este gustoasa, foarte limpede, ca o apa de izvor, este o apa vie. Recomandam aceasta apa filtrata nu numai pentru baut ca atare, ci si pentru ceai, cafea, mancaruri. Filtrul se poate monta in trei feluri, in functie de tipul instalatiei sanitare pe care o are consumatorul si conform instructiunilor ce il insotesc.

- Cum se observa eficienta filtrului?

- Foarte simplu: dupa cateva utilizari (cativa litri de apa filtrata), consumatorul va observa cum elementul filtrant, alb ca zaharul inainte de utilizare, devine cafeniu si lipicios. Daca la filtrul obisnuit carbunele se arunca si se inlocuia cu altul nou, elementul filtrant de la filtrul Multistadic nu se arunca, ci, dupa detasarea carcasei transparente din plastic, se curata cu un burete aspru sau cu o periuta, fara detergent, doar cu apa. E adevarat ca aceasta curatare a elementului filtrant nu se face la nesfarsit, iar noi recomandam ca atunci cand in apa reapare gustul de clor sa se inlocuiasca elementul filtrant.

- In ce conditii poate fi folosit acest filtru?

- Mai ales M4, filtrul total, poate fi intrebuintat si in conditii exceptionale - calamitati, in spitale de campanie, in aplicatii militare (dupa cum se stie, avem si noi in prezent trupe romanesti dislocate in puncte "fierbinti" de pe glob), in camine, azile, nemaivorbind de locuintele obisnuite. Filtrul Multistadic se poate monta si cand locuinta se alimenteaza cu apa de la put sau fantana. Apa e trasa cu pompa si dusa in casa prin chiuveta. Am si fost contactati de viceprimarul comunei Pantelimon, care are mari probleme cu apa potabila, foarte murdara, si cu care am si incheiat un contract de colaborare...

- Va rog sa repetati ce substante retine filtrul Multistadic?

- Va pot enumera doar cateva dintr-o lista lunga: bacterii (pyocianic, E. coli, anthrax, proteus mirabilis, salmonella, staphylococcus aureus, enterobacter cloaccae, candida albicans, klebsiella pneumoniae etc.), paraziti (giardia, tenia, ascaris etc.), substante organice (hidrocarburi aromatice, hidrocarburi clorinate, pesticide, clor), metale toxice (plumb, aluminiu, cupru, arsen, cadmiu, crom). Am fi foarte bucurosi daca oamenii obisnuiti ar avea incredere in inventia noastra si si-ar monta un astfel de filtru in casa. Ar deveni mai sanatosi, mai linistiti. Asta am vrut in primul rand: sa-i dam omului obisnuit o... gura de apa limpede si curata. Am participat la cateva saloane internationale de inventica unde am obtinut rezultate meritorii: medalia de aur la Salonul mondial al inovarii, cercetarii si noilor tehnologii Eureka de la Bruxelles in 2003, medalia de aur si o cupa din partea Ministerului Mediului din Belgia, o alta medalie si o cupa din partea Centrului Aerospatial din Moscova, iar in Romania am obtinut premiul de excelenta la Targul Bucuresti. De curand, la Salonul International de Inventica de la Geneva am obtinut tot aur, iar la Budapesta, intre 1-4 mai a.c., am obtinut premiul Ompi la Expozitia Internationala de Inventica Genius - Europe.

- O ultima intrebare: cat costa filtrul Multistadic si unde se gaseste de vanzare?

- Cand am stabilit pretul ne-am gandit tot la buzunarul consumatorului. Astfel, M1 costa 1.890.000 lei, M2 - 2.600.000 lei, M3 - 3.850.000 lei si M4 - 4.450.000 lei. Toate tipurile noastre de filtre se gasesc atat in magazinele Flanco, cat si in farmaciile Centrofarm. Pentru informatii ne puteti contacta la S.C. Blue Star International S.R.L. Bucuresti, tel. (fax): 021/413.05.41, fax: 021/777.23.42, 0722/94.02.31.