Mugurii de brad si de pin

Ilie Tudor
- Daruri de sanatate in luna iunie: nu costa nimic si vindeca o gramada de boli -

Anul acesta, vara urca spre crestele muntilor fara sa se grabeasca, zabovind indelung la poale. Ploile abundente ale sfarsitului de primavara s-au transformat la altitudini mari in ninsoare. Culmile inalte asteapta asadar rabdatoare mangaierea vanturilor ceva mai calde si a razelor soarelui pentru a-si incepe spectacolul de culori si miresme. In schimb, in padurile mai joase, capisoanele verzi ale mugurilor de brad si de molid au iesit deja la lumina, spre bucuria iubitorilor de natura, care le apreciaza atat gingasia, cat si puterea de-a vindeca. Daca nu va numarati printre ei, urmati-le pilda. In padurile de brad veti gasi, pe langa liniste si aer curat, o multime de minuni vegetale gata sa va incante si sa va vina in ajutor.

Mugurii De Brad

Cu siguranta ii stiti - cresc in varful cetinilor si au culoarea aceea verde crud, care inveseleste padurile de pe versantii muntosi, ornandu-i ca pentru sarbatoare. Sunt fragezi si, daca ii zdrobesti intre dinti, au un gust acrisor si raspandesc o aroma extraordinara. Ciobanii culeg mugurii de brad si-i mesteca in timpul lungilor lor peregrinari prin munti ca sa le tina de sete, sa-i fereasca de bolile de piept si de spiritele rele. Fiertura din muguri de brad o dau animalelor slabite ca sa se intremeze, dar cu masura, pentru ca acest leac are taria lui si dat prea mult, poate imbolnavi. Cand mugurii au deja doua degete lungime, se culeg si se prepara din ei, de data aceasta pentru oameni, tot felul de siropuri si licori vindecatoare, ale caror retete sunt usor de realizat.

Mica farmacie cu muguri de brad

Siropul

Varianta I: se fierbe un kilogram de muguri de brad in doi litri de apa vreme de cincisprezece minute, dupa care se lasa sa se raceasca. Dupa ce se raceste, se adauga doua kilograme de zahar, se fierbe pana da in clocot, dupa care se filtreaza si se trage in sticla. Acest sirop nediluat se administreaza pentru tratarea tusei iritative si a tusei uscate, diluat cu apa de izvor, ca racoritor si antifebril.
Varianta Ii: intr-un borcan de sticla sau, mai bine, intr-un vas de lut cu capac se pun alternativ un strat de muguri de brad, un strat de miere (fiecare cu grosime de aproximativ doua degete), pana se ajunge la gura recipientului, unde se pune ultimul strat de miere. Se inchide ermetic vasul si se lasa la intuneric si racoare sau ingropat in pamant vreme de patru-opt saptamani. Dupa trecerea acestui interval, se filtreaza continutul, iar siropul obtinut se trage in sticle inchise la culoare.

Tinctura

Cincisprezece linguri de muguri tocati marunt se pun intr-un borcan, dupa care se adauga 2 linguri de rasina de brad si un pahar si jumatate de alcool alimentar de 90 de grade, nediluat. Se inchide borcanul ermetic si se lasa continutul la macerat vreme de zece zile, dupa care se filtreaza. Tinctura astfel obtinuta se trage in sticlute mici, inchise la culoare. Se administreaza de regula cate o lingurita de tinctura diluata intr-un sfert de pahar de apa, de 3-4 ori pe zi.

Mugurii cruzi

Pusi in pungi de hartie, mugurii se pastreaza la frigider vreme de 7-10 zile, timp in care pot fi consumati ca atare, pentru reglarea poftei de mancare, dezinfectarea gurii si improspatarea respiratiei. Se mananca 5-6 muguri, pe stomacul gol, cu un sfert de ora inainte de masa.

Inhalatia

Peste o mana de muguri verzi (este bine sa fie lungi de 4-5 centimetri in momentul culegerii, pentru ca atunci secreta mai mult ulei volatil) se toarna o jumatate de litru de apa clocotita. Se acopera capul cu un prosop si se apleaca deasupra vasului, vreme de 5-10 minute. Dupa inhalatie, capul se tine acoperit macar jumatate de ora, dupa care nu ne vom expune la frig si curent, vreme de inca trei ore. Este un tratament care desfunda si curata caile respiratorii, opreste in fasa racelile, activeaza circulatia si reda tonusul pielii la nivelul fetei.

Cateva recomandari

Tusea, bronsita cronica - se iau zilnic 6-10 lingurite de sirop de brad preparat la rece in miere. Acest preparat are efecte dezinfectante, calmante si ajuta la regenerarea tesuturilor lezate de infectii. Suplimentar, se face gargara cu doua lingurite de tinctura de muguri de brad diluate intr-un sfert de pahar de apa.
Anemia, demineralizarea, debilitatea - se face o cura de doua saptamani, timp in care se iau cu un sfert de ora inainte de fiecare masa cate 2-3 lingurite de sirop de muguri de brad obtinut in miere. Mugurii de brad au efecte vitaminizante, stimuleaza si regleaza metabolismul, avand efecte regenerante miraculoase. Tratamentul este recomandat in mod special copiilor, care sunt foarte receptivi la preparatele obtinute din tesuturile vegetale tinere.
Anorexia, lipsa poftei de mancare - inainte de fiecare masa se bea o jumatate de pahar de sirop de brad cu miere, diluat cu apa minerala carbogazoasa. Luat cu 10-15 minute inainte de masa, acest remediu are efecte excelente de stimulare a digestiei.
Migrena, senzatia de voma - se consuma 4-5 muguri de brad proaspeti, mestecandu-i indelung. In lipsa acestor muguri in stare proaspata, se poate bea putin sirop in miere diluat cu apa de izvor. Se face concomitent un masaj usor pe tample si pe frunte, cu tinctura de muguri de brad.
Oboseala intelectuala - se iau cateva lingurite de sirop de brad pe stomacul gol. Acest preparat natural redreseaza rapid valorile glicemiei si regleaza activitatea nervoasa, avand un efect tonic si reconfortant foarte intens.
Gastroenterita - se inmoaie o bucatica de paine intr-o lingurita de tinctura de muguri de brad si se inghite pe stomacul gol. Se iau 4 asemenea doze zilnic, tratamentul durand minimum 12 zile. Tinctura de muguri de brad preparata dupa metoda de mai sus are efecte antiinflamatoare, antiinfectioase si cicatrizante.

Utilizari externe

Copiii care se imbolnavesc usor - vor face baie doua-trei saptamani la rand cu infuzie de muguri de brad obtinuta astfel: doua maini de muguri proaspeti se fierb 2-3 minute in cinci litri de apa, dupa care se lasa sa se raceasca. Se filtreaza si se amesteca apoi cu apa de baie in care va fi scaldat copilul. Aceste bai au efecte excelente de tonifiere a organismului, fiind un leac stravechi de medicina populara romaneasca.
Durerile articulare - mugurii de brad se oparesc cu apa fierbinte, apoi se infasoara cat sunt inca fierbinti (la limita suportabilitatii) in tifon si se aplica pe locul dureros, dupa care se aplica deasupra o bucata de nailon si un material textil foarte calduros. Cataplasma se tine vreme de 30-40 de minute, dupa care se indeparteaza, iar locul tratat va fi tinut la caldura vreme de inca 10-15 minute.
Tenul palid - se trateaza cu o baie de aburi de muguri de brad facuta dupa metoda de mai sus (inhalatia). Acest procedeu se aplica de doua ori pe saptamana, avand efecte benefice atat asupra tenului, cat si asupra cailor respiratorii superioare.
O precizare importanta
In padurile noastre creste, pe langa brad (Abies alba), si molidul (Picea abies), cu care se aseamana foarte mult si care are proprietati terapeutice practic identice. Ambele specii pot fi folosite la tratamentele descrise mai sus.

Mugurii De Pin

Var bun cu bradul, pinul este mai bogat in rasina decat acesta si are o putere terapeutica mai mare. Mugurii sai, care apar aproape concomitent cu cei ai bradului, sunt o adevarata colectie de substante vindecatoare cu efecte dezinfectante, detoxifiante, stimulente ale rinichilor, reintineritoare generale. Mugurii de pin se prepara intocmai ca si cei de brad si, in plus, au aceleasi indicatii terapeutice, la care se mai adauga urmatoarele:
Cistita, microlitiazele urinare, nefrita - se trateaza cu tinctura de muguri de pin, din care se ia cate o lingurita diluata intr-un pahar de apa, de 3-4 ori pe zi. O cura dureaza 10 zile, putandu-se relua de cate ori este nevoie. Persoanele care au rinichii sensibili la racirile bruste ale vremii sau care au predispozitie spre cistita ar fi bine sa-si prepare din timp aceasta tinctura (se face intocmai ca si cea de muguri de brad), pentru a le fi la indemana la nevoie.
Nevralgie - se iau pe stomacul gol 4-5 lingurite de sirop nediluat de muguri de pin. In plus, se aplica pe locul afectat o compresa cu tinctura de muguri de pin, care se tine vreme de un sfert de ora. Daca nevralgiile apar ca urmare a sensibilitatii la frig, se tine deasupra compresei o sticla cu apa fierbinte.
O cura de slabire foarte interesanta este aceea in care consumam 2-3 muguri de pin proaspeti cu cinci minute inainte de fiecare masa. Foarte bogati in rasina, cu un gust aromat puternic, mugurii de pin mestecati indelung taie ca prin farmec apetitul alimentar. Totul este sa aveti rabdare si perseverenta pentru a lua inainte de fiecare masa acesti muguri, care la un moment dat au un gust amar nu foarte placut, dar care au virtuti de reglare a apetitului aproape miraculoase.
Reumatism articular - se face o cura cu sirop de muguri de pin (obtinut in miere) diluat cu apa de izvor, din care se beau 1-2 litri pe zi. Mugurii proaspeti de pin preparati in miere (dupa reteta de la brad) au efecte diuretice, depurative, antiinflamatoare. Un tratament de 1-2 saptamani cu acest sirop de muguri are efecte exceptionale, mai ales atunci cand este combinat si cu bai fierbinti cu fiertura de ramuri tinere de pin: 3-4 maini de varfuri de cetini de pin se fierb vreme de cinci minute in cinci litri de apa, dupa care se filtreaza si se adauga in apa fierbinte din cada.
Insuficienta ovariana, adjuvant in sterilitatea primara si secundara la femei - se iau zilnic 10-15 lingurite de sirop de muguri de pin in miere, in cure de minimum 30 de zile. Concomitent, in cazul in care aveti probleme cum ar fi anexita, infectiile renale, veti face cat mai des bai de sezut cu fiertura de ramuri tinere de pin (dupa reteta de mai sus). Studiile facute au demonstrat ca uleiul esential si fitohormonii continuti de pin au un puternic efect de stimulare a gonadelor, redand in multe cazuri fertilitatea.

Utilizari externe

Pentru cicatrizarea rapida a ranilor si pentru prevenirea infectiilor - se aplica pe locul afectat tinctura de muguri de pin. Este bine sa curatam locul inainte cu un tampon de vata inmuiat in preparat, dupa care vom picura tinctura direct din sticluta pe rana, scaldand putin zona tratata si lasand sa se formeze o pelicula cicatrizanta din rasina pe care tinctura o contine.
Tenul iritat si inrosit - se trateaza cu o masca din sirop de muguri de pin, care se aplica direct pe obraz, in pelicula subtire, dupa care se lasa vreme de 15 minute. In final masca se indeparteaza cu un tampon de vata inmuiat in lapte si se lasa pielea sa se zvante in aer liber, fara a face si o spalare cu apa.