Usoare si delicioase: Macaroanele

Redactia
- Mamma mia - ce gust de soare si de vacanta: macaroane fierte al dente, cu legume proaspete si ierburi aromate si aproape fara grasimi. Retetele de mai jos va garanteaza savoarea maxima la minimum de calorii -

Tortiglioni cu salsa verde si rosii

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 legaturi patrunjel verde, 2 legaturi busuioc proaspat, 2 catei de usturoi, 3-4 lingurite capere, 3 linguri ulei de masline, 50 ml zeama concentrata de zarzavat (Knorr+apa), 2 lingurite zeama de lamaie, sare, piper, 250 g rosii (marunte), 150 g mozzarella, 400 g tortiglioni (macaroane groase si scurte).
Mod de preparare:

* Se spala verdeata, se zvanta si se rup frunzulitele. Se curata usturoiul si se marunteste in mixer impreuna cu verdeata, caperele, uleiul, zeama de zarzavat si zeama de lamaie. Se sareaza si se pipereaza. Rosiile spalate si sterse se taie in patru, iar mozzarella cubulete mai mari.
* Se fierb macaroanele al dente in apa cu sare si se scurg, punand deoparte putina apa in care au fiert. Se rastoarna din nou in cratita si se amesteca cu sosul de verdeata (salsa verde) si rosiile. Se incalzesc cateva minute pe foc, adaugand putina apa pusa deoparte. Se gusta de sare si piper si, inainte de a le servi, se incorporeaza si mozzarella si - eventual - cateva capere intregi.

Bucatini cu dovlecei (carbonara)

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg dovlecei, 1 ceapa (50 g), 1 ardei iute rosu, 100 g piept de pui sau de curcan taiat fasii subtiri, 1 lingura ulei, sare, piper, 400 g bucatini (spaghete scurte), 2 oua, 60 g cascaval ras, 1 legatura busuioc (tocat). Pentru sos: 150 g unt, 2-3 galbenusuri, zeama de la o lamaie, sare, piper, 1/4 l apa, 1/8 l lapte.
Mod de preparare:

* Se spala dovleceii, se indeparteaza capetele si pe urma se taie felii subtiri. Ceapa curatata se taie cubulete, iar ardeiul iute - fara seminte si nervuri - se toaca marunt. Fasiile de piept de pui se taie bucatele si se prajesc in uleiul incins, pana ce devin crocante. Se scot din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta.
* Se prajesc si dovleceii - circa 5 minute - in grasimea incinsa, intorcandu-i pe ambele parti. Se adauga ceapa si ardeiul iute tocat, se rumenesc si ele circa 3 minute, se sareaza si se pipereaza.
* Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare si se bat usor ouale intr-o farfurie adanca.
* Se prepara sosul: se topeste untul pe baia de apa, se adauga galbenusurile amestecand mereu, apoi sarea, piperul si zeama de lamaie turnata picatura cu picatura. Se bate sosul cu telul, pana ce incepe sa se ingroase, se incorporeaza apa si laptele si se mai lasa sa se incinga bine, fara sa fiarba.
* Se iau 3-4 linguri de sos fierbinte si se amesteca usor cu ouale batute, dupa care se toarna inapoi in sos si se incorporeaza cascavalul ras si dovleceii prajiti.
* Se scurg spaghetele, se amesteca imediat cu sosul, cubuletele de piept de pui si busuiocul tocat si se servesc fierbinti.

Spaghete cu peste alb la gratar

Ingrediente (pentru 4 portii): 500 g filE de peste alb, 5 linguri vin alb demisec, 400 g spaghete, sare, piper, coaja rasa si zeama de la o lamaie, 75 g parmezan (sau alt cascaval) ras mai mare, 1/2 legatura menta.
Mod de preparare:

* Se spala fileurile de peste, se zvanta, se taie bucati mai mari si se pun intr-un castron impreuna cu vinul. Se acopera cu un capac si se lasa sa se patrunda circa 30 de minute.
* Se incinge grill-ul din cuptor. Se fierb spaghetele al dente in apa cu sare. Se spala menta, se zvanta, se rup frunzulitele si se taie fasii subtiri.
* Se lasa pestele sa se scurga bine, se sareaza, se pipereaza, se pune pe o tava tapetata cu folie de aluminiu si se baga la cuptor, sub grill. Se lasa sa se prajeasca circa 5 minute pe fiecare parte.
* Se scurg spaghetele, punandu-se deoparte cam 1/8 l din apa in care au fiert. Se rastoarna din nou in oala si se adauga apa, coaja de lamaie, menta si mai mult de jumatate din zeama de lamaie. Se incalzesc cateva minute, se condimenteaza cu sare, piper si zeama de lamaie (daca este nevoie) si se servesc cu pestele facut la gratar, dupa ce s-a presarat peste ele cascavalul ras.

Orecchiette gratinate cu vinete

Ingrediente (pentru 4 portii): 350 g orecchiette (melcisori sau scoici), sare, 2 cepe, 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, 2 vinete (circa 600 g), piper, 1 cutie rosii decojite taiate bucatele (circa 400 g), cateva fire de busuioc (25 g), 150 g mozzarella, 80 g parmezan (sau alt cascaval) ras.
Mod de preparare:
Se fierb pastele al dente in apa cu sare. Se curata ceapa si usturoiul, se toaca marunt si se calesc in uleiul incins. Se adauga vinetele taiate cubulete, sare, piper si bucatelele de rosii si se lasa sa fiarba aproximativ 8 minute. Se incorporeaza busuiocul tocat si se mai gusta o data de sare si piper.
* Se incinge cuptorul la 220. Intr-o forma unsa (de budinca) se pun straturi-straturi pastele scurse, legumele si mozzarella taiata cubulete, se presara cu parmezan ras si se lasa circa 15 minute sa se gratineze.


Dulciuri

Prajitura cu capsuni

Ingrediente (pentru 24 de bucati): 500 g faina, 250 g unt sau margarina, 250 g zahar, 2 galbenusuri, 1 varf de cutit sare, grasime pentru uns tava, 1/2 l lapte, 100 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 1 plic praf de budinca (de vanilie), 1,5 kg capsuni, 100 g migdale taiate felii.
Mod de preparare:

* Se framanta repede un aluat din faina, unt sau margarina, zahar, galbenusuri si sare, se face o bila, se inveleste intr-o folie de plastic si se tine o ora la frigider.
* Se incinge cuptorul la 180. Se unge o forma cu unt sau margarina, se intinde in ea aluatul si se coace aproximativ 20 de minute.
* Se iau din lapte 5 linguri in care se dizolva praful de budinca si zaharul, se incorporeaza putin cate putin, in laptele fierbinte, se lasa sa dea in clocot si apoi sa se raceasca. Se intinde un strat de budinca peste aluatul copt, se acopera cu capsunile intregi sau taiate in doua si se presara deasupra feliutele de migdale.