Virgil Munteanu - "Daca fiinta de o extraordinara complexitate a Deltei o duce bine, atunci si oamenii o duc bine"

Horia Turcanu
- Guvernatorul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii -

Cu putin timp in urma, "Formula As" a publicat interviul unui expert strain aflat in misiune in Delta Dunarii ca inspector de mediu al Consiliului Europei.
Raportul domnului Herve Lethier, cunoscut pentru intransigenta si greutatea cuvantului sau, urmeaza sa ajunga direct pe masa Secretarului General al Consiliului Europei, iar recomandarile sale, odata trecute de Consiliul de Ministri, urmeaza sa devina "litera de lege" pentru Romania, in perspectiva incheierii negocierilor de aderare cu Uniunea Europeana. Peste masura de pozitive, concluziile elvetianului Lethier ne-au luat prin surprindere atunci cand l-am intalnit in mijlocul Deltei, in plina activitate de evaluare a aspectelor ecologice. Obisnuiti ca Romania sa fie pusa mereu in genunchi, am consemnat cu incantare faptul ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii se afla in atentia intregii lumi stiintifice europene si mondiale, ca este considerata model, ca timpurile in care Delta era faimoasa pentru distrugeri metodice si pentru jaful generalizat sunt apuse. Opinia pozitiva a oficialului european ne-a determinat sa continuam investigatiile pe tema Deltei, pentru ca, nu-i asa, pentru romani, vestile bune nu sunt de lepadat. E bine, uneori, sa aflam ca se petrec si lucruri imbucuratoare la noi. Ca suntem priviti si altfel decat cu suspiciune, ba mai mult de atat, ca uneori suntem dati de exemplu. In plus, exista unele chestiuni la care, cu siguranta, nu expertii europeni sunt cei mai in masura sa raspunda. De pilda, cum s-au petrecut aceste mari schimbari, care a fost drumul de la dezastru la optimism si daca nu cumva exista si aspecte mai intunecate ale acestui drum.

"Delta este data de exemplu. Strainii vin sa invete de la noi"

- D-le guvernator Virgil Munteanu, inainte de a intra in chestiuni mai delicate, spuneti-mi cum se face ca un expert de talia si autoritatea domnului Lethier, de ale carui rapoarte se teme o lume intreaga, are o parere atat de buna despre ceea ce se petrece in Delta Dunarii?

- Indiferent cat de delicate sunt chestiunile pe care doriti sa le discutam, trebuie sa va spun inainte de toate ca parerea domnului Lethier nu este izolata si ca Rezervatia Biosferei Delta Dunarii a luat toate distinctiile posibile la nivel european. In ianuarie 2000, la trei zile dupa accidentul cu cianuri de la Baia Mare, tocmai cand presa europeana urla despre faptul ca Delta Dunarii va fi distrusa, noua ni s-a conferit cea mai importanta distinctie europeana, Diploma pentru Zone Protejate, prin care Rezervatia noastra intra printre cele 56 de zone de importanta majora din punct de vedere ecologic din Europa. Asta la nivelul continentului. Poate stiti ca in reteaua mondiala de Rezervatii ale Biosferei, aflate sub umbrela Unesco, exista o singura Delta, si aceea este a noastra. Ei bine, in 2003, in urma unei expertize independente, desfasurate in sute de Rezervatii ale Biosferei din lumea intreaga, am primit o scrisoare de la Directorul Programului "Omul si Biosfera", in care eram felicitati pentru modul in care am gestionat Delta Dunarii si eram invitati, pur si simplu, sa impartasim experienta noastra din ultimii ani celorlalte rezervatii din lume. Fara falsa modestie, stiti ce inseamna asta? Ca dintre cele 400 de Rezervatii ale Biosferei desemnate de Unesco in intreaga lume, am fost cei mai buni. Expertii care au venit au analizat totul, de la factorii de mediu - apa, aerul, solul, fauna si flora - la conditiile de viata ale populatiei, si au intocmit un document care a fost distribuit tuturor rezervatiilor din lume ca model. Suntem printre foarte putinele rezervatii care respecta intru totul prevederile Conventiei de la Sevilla din 95, iar felicitarile primite de la forul mondial sunt foarte importante pentru noi si... pentru mine personal. Cunoasteti multe imprejurari in care o autoritate romaneasca sa fie felicitata de catre forurile europene si mondiale?

- Pentru ca multi dintre cititorii revistei noastre sunt tineri si n-au stiinta despre scenariul monstruos pus la cale de Ceausescu, poate ar fi bine sa spuneti ce viitor ii fusese destinat Deltei Dunarii, inainte de 1989?

- Peste 80 de mii de hectare din Delta fusesera distruse de catre amenajarile nascocite de Ceausescu. Cadrul natural era afectat grav, iar echilibrul ecologic si hidrologic era la limita dezastrului. Lucrarile vizasera intreaga Delta si primul lucru pe care l-am facut cand s-a infiintat Rezervatia a fost sa oprim aceste lucrari, pentru ca locurile de reproducere a pestilor si habitatele pasarilor erau in pericol. Cand s-au inceput lucrarile de refacere ecologica, incepusera deja sa dispara specii de peste, ca linul si caracuda, iar altele erau considerate pierdute: doua specii de sturion, viza si sipul (viza era disparuta din 1936). Nu spun ca am reparat totul, dar 10.000 de ha au fost deja reconstruite ecologic, si aceasta reprezinta cea mai de anvergura lucrare de acest fel de pe glob. Urmarile? S-au refacut zonele de reproducere a pestilor din Pardina, Cernovca, Popina, Fortuna. Orice pescar va poate confirma acest lucru. Apoi s-au facut lucrari uriase de decolmatare a canalelor naturale si de inchidere a canalelor artificiale, in asa fel incat sistemul hidrologic sa fie cat mai apropiat de cel natural initial. Am scos din canale 7 milioane de tone de sedimente, si daca nu s-ar fi facut asta, anul trecut, cand au fost cele mai scazute ape din ultimii 160 de ani, mortalitatea piscicola ar fi fost la nivel de catastrofa. N-am avut nici un peste mort, in conditiile in care au fost 40 de grade afara si 30 de grade in apa. In plus, nici un turist n-ar fi putut intra in Delta, pentru ca n-ar fi fost apa. In concluzie, s-au facut lucrari uriase, care se vad in toate privintele, pe care le vad si expertii straini, pe care le poate vedea oricine cand merge in Delta. Sunt mai multi pesti si mai multe pasari, braconajul s-a redus. In cele din urma, vom reconstrui tot ce a fost distrus candva.

"Am fost in pragul colapsului. Am fi asistat la o catastrofa"

- In ciuda parerilor expertilor straini si a extraordinarului statut international pe care Delta l-a dobandit in ultimii ani, exista si nemultumiri, mai ales ale simplilor pescari, carora nu le convin concesionarile care s-au operat. Unii spun ca Rezervatiei ii pasa mai mult de pasari decat de oameni. Este adevarat?

- Stiti de ce s-a facut concesionarea? Pentru ca pur si simplu nu mai era peste. Daca acum 30 de ani se scoteau vreo 20 de mii de tone de peste, in ultimii ani se ajunsese la numai 2500 de tone. Delta era in pragul colapsului. Pestele pur si simplu disparea. Braconajul si piata ilegala ajunsesera la cote inimaginabile, atat de grave, incat insasi existenta Deltei era amenintata. Daca nu mai este peste, pasarile dispar, iar oamenii pur si simplu nu mai au ce manca, nici ce lucra. Cei mai optimisti credeau ca Delta va mai supravietui 10 ani, iar cei mai pesimisti estimau la 5 ani timpul supravietuirii Deltei. Consecintele acestui jaf generalizat ar fi fost incalculabile. Si mai e ceva. Legal, pestele este al statului, iar statul proprietar din 1990 pana in 2003 nu a luat nici un ban, in timp ce din piata neagra a pestelui s-au facut zeci si zeci de miliarde. Societati comerciale, pescari independenti etc., toata lumea pescuia, dar nimeni nu platea un leu. Nimeni nu putea sa-i opreasca. Erau un haos si un jaf generalizate. Cand am ajuns Guvernator, mi-era frica de Curtea de Conturi, care ar fi putut sa intrebe: "Unde sunt banii statului pe care voi ii gestionati?". Stiti cat incaseaza statul acum, dupa concesionare, pe an? 30 de miliarde. Imaginati-va dimensiunile astronomice ale afacerilor negre care se derulau aici si a caror unica urmare ar fi fost distrugerea definitiva a Deltei.

- Sa mai lamurim cateva neclaritati care nasc banuieli. Mai intai, cum au fost facute concesionarile, apoi - ce se intampla cu acei pescari care nu au mai incaput in schemele de angajari ale concesionarilor? Din ce traiesc?

- Concesionarile au fost facute in conditii de o extrema duritate si transparenta, conform unor criterii foarte aspre si restrictive catre acele firme care au putut dovedi ca aveau mijloace sa exploateze rezervele de peste, ca aveau cherhanale, mijloace de procesare a pestelui, barci, ca aveau scule si oameni angajati. Din cauza intereselor enorme care erau in joc, aceste concesionari au fost probabil cele mai supravegheate, cele mai dificile care s-au facut vreodata in Romania. Regulile pe care concesionarii trebuie sa le respecte sunt si ele foarte dure. Cantitatile de peste sunt strict controlate, exista documente speciale care insotesc orice cantitate de peste, iar concesionarii sunt obligati sa repopuleze cu peste apele, conform cererilor Institutului Deltei Dunarii. E aproape imposibil sa mai scoti acum peste la negru din Delta. La sturioni e si mai drastic, pentru ca exista sigilii speciale facute de noi la monetaria statului, imposibil de falsificat. Orice actiune in afara acestor reguli constituie o chestiune penala grava. Iar in legatura cu pescarii despre care spuneti, ei bine, nu numai ca absolut toti au incaput in schemele de angajari ale concesionarilor, dar sunt inregistrati cu 200 de pescari in plus fata de timpurile dinainte. Asta inseamna ca e loc pentru toata lumea, in conditiile in care regulile sunt respectate.

- Cat castiga oamenii acestia?

- O sa va arat niste state de plata de luna trecuta, numai ca va previn ca s-ar putea sa aveti un soc. Deci, pescarii amarati, cei de apa dulce, nu cei de sturioni, au castigat luna trecuta, in martie, intre 50 si 80 de milioane. E drept ca a fost un sezon foarte bun la scrumbie, insa, ca sa va faceti o idee, anul trecut de pilda, in octombrie, fiecare pescar a castigat in medie 20-30 de milioane. Sunt insa pescari care au luat peste 100 de milioane pe luna bani legali, nu la negru, asa cum se petrecea inainte. In plus, au asigurari sociale, taxe platite, bonuri de masa si dreptul la pestele lor pentru consum. Si vorbim acum despre pescarii de apa dulce, pentru ca cei de sturioni castiga - tineti-va bine - intre un miliard si jumatate si doua miliarde pe an. Un pescar pe care-l cunosc, nea Vanea din Pardina, s-a luptat cu un monstru de sturion de 170 de kg si a luat pe el, pe loc, cash, 350 de milioane de lei. Cum vi se pare? Asta inseamna ca noile reguli functioneaza, ca se pot face si ecologie, si protectie, si conservare a mediului, si pescuit si toata lumea sa fie multumita, inclusiv expertii internationali care vin sa evalueze situatia.

"Pentru prima data, lucrurile sunt sub control"

- Si totusi, exista nemultumiri. Ne-am confruntat cu ele recent, intr-o calatorie intreprinsa de un grup de reporteri ai revistei noastre in Delta...

- Sa va spun eu cine sunt nemultumitii. Braconierii. Totul era bine si frumos pentru ei pana au intrat concesionarii cu corpurile lor de paza privata. Pescuiau cu scule interzise, cu curent electric, oricum voiau. Acum s-a terminat, pentru ca noi ii controlam foarte strict pe concesionari, iar ei isi pazesc cu strictete pestele. Au fost confiscate mii si mii de scule interzise, sute de barci, masini... Noi abia acum putem masura proportiile enorme pe care le avea braconajul inainte de concesionare. Iar rezultatele se vad in studiile Institutului Deltei, care indica scaderea pietei negre a pestelui la jumatate in 2003 fata de 2002. Nu mai pot pescui ilegal, nu mai pot vinde din portbagajul masinii. In schimb, pescarii cinstiti au cu totii loc, ba sunt inca si mai multi angajati decat inainte. Pe langa cei 1700 de pescari profesionisti, mai sunt 4000 care au dreptul de a pescui pentru uz familial. Nu zice nimeni nimic daca are 5 in loc de 3 kg, dar nu mai pot lua o suta de kg, pe care sa le vanda la negru firmelor ce lucrau ilegal. Sunt sapte institutii de control, politia de frontiera, agentii nostri ecologi, garda de mediu si altele, dar cele mai eficiente sunt cele private. Timpurile bune pentru jaf au luat sfarsit.

- Ati reusit, deci, sa stopati afaceri ilegale de miliarde, sa deranjati interese enorme, care, din cate am auzit, urcau pana la niveluri foarte inalte. O intrebare fireasca: cum ati reusit sa ramaneti, totusi, guvernator? Nu au existat presiuni?

- Presiuni? Am 18 procese penale personale din partea celor care sunt nemultumiti de masurile luate, care au pierdut afaceri uriase si care nu plateau un leu la stat. De fapt, ceea ce am reusit a fost sa fac lumina in afacerile cu peste din Delta, sa le aduc in legalitate si sub control. Pentru ca, de fapt, majoritatea celor care indeplineau toate criteriile pentru a lua in concesiune luciul de apa erau tocmai actorii grei ai pietei negre dinainte. Iar despre cum am reusit sa raman Guvernator... cred ca raspunsul are doua componente. Pe de-o parte, nu am avut si nu am nici eu, nici familia mea nici un fel de interese comerciale in Delta, deci nu am putut fi atacat, si pe de-alta parte, cred ca e vorba despre sustinerea pe care am avut-o din partea organizatiilor internationale de protectia mediului, din partea Consiliului Europei si a expertilor Unesco. Delta suscita un interes extraordinar si de aceea a fost inspectata si monitorizata permanent si sunt foarte mandru de distinctiile pe care le-a primit, de statutul exceptional pe care l-a capatat si la care am contribuit si eu. Uneori, am fost atacat in mass-media, alteori am fost gata sa renunt din cauza uriaselor presiuni, dar acum ma felicit ca n-am facut-o. Delta a capatat statutul pe care il merita, dupa ce ajunsese in pragul dezastrului. Pana la urma, vor intelege si oamenii ca totul este si in avantajul lor, nu numai al pasarilor, ca daca fiinta de o extraordinara complexitate a Deltei o duce bine, atunci si ei o vor duce bine. Acum cativa ani, cum am spus, aproape ca nu mai era peste deloc, si oamenii ar fi suferit. Acest lucru s-a mai intamplat in 1926, cand a avut loc o migratie masiva de populatie din Delta, pentru ca, la fel, din cauza exploatarii salbatice, prin mijloace neortodoxe, Delta era in colaps. Oamenii plecau de foame. Mai demult, in 1881, Grigore Antipa semnala aceeasi criza dramatica a pestelui si anunta ca, daca nu se pune limita braconajului salbatic, atunci Delta va disparea. De fapt, pot sa spun ca este pentru prima data in istoria acestei regiuni cand, cu adevarat, lucrurile sunt sub control. Si asta se vede si in numarul de pasari, si in veniturile pescarilor, si in aprecierile forurilor internationale. Daca nu as fi facut ceea ce am facut, in cativa ani nu ar mai fi fost aici nici un peste si nici un om. Eu nu sunt nici pescar, nici vanator, nici macar nu mananc peste decat daca n-am incotro, dar ma durea sufletul sa vad ce se petrece, pentru ca sunt nascut aici si iubesc pur si simplu Delta.

horiapress@yahoo.com
(Fotografiile autorului)