Mainile si sanatatea

Redactia
- Cercetarea atenta a mainilor reprezinta o metoda straveche de diagnostic in medicina chineza. Invatati si dvs. sa va apreciati singuri starea de sanatate, in functie de forma unghiilor si a liniilor din palma -

Nu exista chinez bolnav care sa nu-i intinda mana medicului, nu din politete, ci pentru ca acesta sa-i examineze cu atentie forma, structura pielii, degetele, unghiile, cutele si liniile mai pronuntate sau mai sterse din palma. Pentru medicii chinezi mana este o harta a intregului organism, cu ajutorul careia spera sa puna un diagnostic.
Aceasta metoda de diagnosticare, cunoscuta inca din Antichitate si in India, Grecia si Egipt, se numeste chirologie (de la grecescul "chir" = mana si "logie" = invatatura). In prezent, ea este practicata in Europa, mai ales de terapeutii specializati in cele peste 150 de semne, din care se pot trage importante concluzii medicale. Ei nu se bazeaza in mod exclusiv pe ele, ci incearca sa combine diverse metode pentru a-si face o imagine completa asupra starii de sanatate a pacientului. Dar mana ii poate ajuta sa-si dea seama de anumite predispozitii la boli sau de sensibilitati mostenite din nastere.
Cele trei linii principale din palma le ofera si neinitiatilor - care le pot recunoaste cu usurinta - indicii importante legate de sanatatea lor.
1. Linia vietii (in medicina chineza, "linia pamantului")
Spune cate ceva despre constitutia persoanei respective. Daca este lunga, vizibil pronuntata si fara intreruperi, persoana este robusta. Ramificatiile existente la baza ei (in directia incheieturii mainii) ar putea indica probleme in zona genitala. Daca linia vietii seamana cu un lant compus din multe verigi, este posibil sa existe o sensibilitate a traiectului gastro-intestinal.
2. Linia capului (la chinezi, "linia omului")
Dupa parerea chirologilor, se afla in stransa legatura cu creierul, sistemul nervos si simturile. Bine pronuntata, indica si ea - ca si linia vietii - o constitutie robusta. O "insula" situata pe aceasta linie (se desparte si pe urma se uneste din nou) ar putea indica migrene mostenite din nastere, iar o "insulita" situata sus, in apropierea degetului aratator, o vedere slaba conditionata genetic.
3. Linia inimii (la chinezi, "a cerului")
Dupa cum arata si numele, aceasta linie se afla in stransa legatura cu inima si cu vasele de sange. Cand este foarte pronuntata, ea ar putea indica o anumita predispozitie la afectiunile vasculare. Predispozitia catre hipotensiune se poate recunoaste dupa doua linii drepte si scurte care intretaie linia inimii in apropierea inelarului. Indiferent de cata incredere acorda oamenii medicinei alternative sau celei clasice alopate, merita cu prisosinta ca ei sa-si examineze mainile, si daca vad vreo modificare, mai ales a degetelor, sa se adreseze unui specialist.
Tabelul pe care vi-l prezentam mai jos arata semnele, modificarile posibile si cum pot fi ele interpretate.

*Simptomul: Unghia se bombeaza, aratand ca sticla unui ceas.
Cauza posibila: Unghiile bombate din nastere sunt, in general, inofensive. Dar cand bombarea lor se produce in timp, cauza poate fi aparitia unor afectiuni pulmonare grave sau cardiace.
Solutii: Consultati medicul.

*Simptomul: Unghie ingusta, in forma de lingura, arcuita in sus, adeseori casanta.
Cauza posibila: Unghiile pot fi asa din nastere si nu reprezinta un pericol, dar daca apar brusc, cauza poate fi lipsa de fier si anemia.
Solutii: In caz de anemie, trebuie consultat medicul.In ce priveste lipsa de fier, ea poate fi urmarea unei alimentatii gresite si se compenseaza consumand organe de vita (splina, ficat), cereale integrale, patrunjel, suc de ovaz sau ovaz incoltit.

*Simptomul: Unghia se arcuieste in jos si, uneori, se ingroasa. Seamana cu o gheara.
Cauza posibila: Daca nu sunt ereditare, unghiile-gheara pot fi indicii pentru dereglari ale irigarii sanguine. Daca "gheara" apare doar la unghia aratatorului, poate fi vorba de o predispozitie la astm sau lipsa de calciu.
Solutii: Dereglarile irigarii sanguine trebuie tratate de medic. Pentru lipsa de calciu se recomanda leguminoasele (fasole, mazare, linte), nucile, produsele lactate, calciul natural obtinut din coji de oua pisate, multa apa.

*Simptomul: Una sau mai multe adancituri aparute de-a lungul unghiilor.
Cauza posibila: Cea mai frecventa este manichiura prost facuta sau o boala care a impiedicat pentru scurta vreme cresterea unghiei. Daca exista si o pata, inseamna ca unghia a fost strivita sau lovita candva in acel loc.
Solutii: Unghia se reface in 130-180 de zile, timp in care adancitura dispare de la sine. In ceea ce priveste manichiura: atentie la radacina unghiei. Pielita trebuie impinsa usor cu un betisor moale.

*Simptomul: Striuri verticale care se intind de la radacina la varful unghiei. Sau dungi albe care apar sub unghie.
Cauza posibila: Aceste striuri apar, in general, la persoanele cu pielea uscata si sunt inofensive. Dar ele pot fi si semnele unui psoriazis ce urmeaza sa se instaleze sau semnele artritei. Dungile albe si lungi pot fi un semn ca e vorba de o ciuperca (micoza).
Solutii: Uneori e suficient sa consumati mai multe lichide. Daca sunt permanente, striurile pot fi inlaturate pilind cu grija unghia. In caz de micoza, trebuie consultat medicul. Cu cat mai repede, cu-atat mai bine.

*Simptomul: Pete de culoare inchisa sub unghie.
Cauza posibila: Cauza cea mai frecventa sunt sangerarile provocate de raniri (intepaturi). Mai rar, punctele si petele negre indica prezenta mare de toxine in organism.
Solutii: In cazul cand e vorba de un exces de toxine in organism, apelati la zile de post cu lichide, cel putin o data pe saptamana, beti sucuri de legume si fructe, luati detoxifiant din plante (firma "Dacia Plant" din Sebes-Alba).

* Simptomul: Pete galbene pe unghie sau dedesubtul ei.
Cauza posibila: La fumatori sunt urme de nicotina, dar daca unghia devine casanta si se ingroasa, pricina poate fi o micoza sau o dereglare a functiei ficatului sau a fierii.
Solutii: Petele produse de nicotina se indeparteaza cu apa si otet sau lamaie. Daca motivul aparitiei petelor este neclar, trebuie consultat medicul.

*Simptomul: Umflarea temporara a degetelor, mainilor si incheieturilor.
Cauza posibila: La femei, daca procesul inflamator se produce intre ziua a 24-a si a 28-a a ciclului, s-ar putea sa fie vorba de retinerea lichidelor. In general, daca umflaturile se instaleaza permanent, in cauza pot fi probleme legate de circulatia limfei si trebuie consultat medicul.
Solutii: Depunerile de apa se rezolva cu... apa: beti cel putin 2 litri de apa plata pe zi sau ceaiuri de plante (urzica, teci de fasole), reduceti drastic sarea, luati potasiu (banane) si tinctura de ienupar.

*Simptomul: Degete si maini reci, chiar si cand afara e cald.
Cauza posibila: Dereglari ale circulatiei sangelui sau hipotensiune. Daca degetele devin brusc reci ca gheata si palide, cauza ar putea fi asa-numitul sindrom Raynaud, dar diagnosticul trebuie sa-l puna medicul.
Solutii: In caz de tulburari de circulatie, renuntati la tigari si cafea si faceti permanent miscare. Pacientii cu sindromul Raynaud sufera, adesea, de angoase si stres. Li se recomanda tehnici de relaxare.