Un inger pazitor pentru tezaurul traditional romanesc

Sanda Anghelescu
Fundatia "Pro Patrimonio"

O seara frumoasa de mai, unica din ultimele zile, un parc splendid pe malul unui lac, ambianta rafinata a hotelului "Lebada" de langa Bucuresti, un amfitrion - Nicolae Ratiu, descendent al istoricei familii de memorandisti, fiul distinsului om politic Ion Ratiu.

Sub asemenea auspicii a avut loc prima intalnire cu publicul, presa si sustinatorii sai a Fundatiei "Pro Patrimonio" - presedinte fondator arh. Serban Cantacuzino, vicepresedinte executiv pentru Romania, Maria Berza. In tara noastra, "Pro Patrimonio" este sustinuta de Fundatia familiei Ratiu, Trustul "Mihai Eminescu", Lafarge Romcim si Unesco. Finantarile sunt asigurate prin contributiile membrilor sai, prin alte contributii private, prin donatii din partea unor persoane care-si transfera proprietatile catre Fundatie. Fundatia "Pro Patrimonio" este infiintata la Londra, in anul 2000, de arh. Serban Cantacuzino. La scurt timp, in 2001, este creata fundatia din Romania, cu cele doua filiale de la Campulung si Brasov, iar in urma cu doi ani, s-au infiintat asociatii de Prieteni Pro Patrimonio in Franta si la New York.

Cu un comitet de conducere alcatuit din arhitecti, istorici, oameni de cultura, preoti, oameni de afaceri, fundatia "Pro Patrimonio" din Romania si-a inceput activitatea cu cateva obiective: restaurarea si amenajarea Casei Golescu din Campulung, restaurarea unei vechi locuinte sasesti din Viscri (sat a carui biserica fortificata se afla pe lista Unesco a Patrimoniului Mondial), asistenta pentru restaurarea frescei si refacerea acoperisului de sindrila de la Manastirea "Voronet", asa cum a fost initial. Fundatia va transforma cladirile restaurate in centre de educare si informare a comunitatilor locale cu privire la patrimoniul in mijlocul caruia traiesc si la identitatea lor culturala. Si, poate la fel de importanta pentru Romania, pentru respectarea mostenirii primite de la strabuni, este activitatea Fundatiei de stopare a unor initiative nesabuite, cu consecinte tragice pentru viitorime: situarea Parcului de distractii Dracula in vecinatatea cetatii medievale Sighisoara, complexul minier de la Rosia Montana si amplasarea Catedralei Neamului in Parcul Carol. Dintre acestea, deocamdata, schimbarea amplasamentului Dracula Parc este un prim succes, urmat - speram - si de celelalte.

Un element cu totul nou este intrarea in vigoare, de doua luni, a Conventiei europene a peisajului, potrivit careia trebuie avut in vedere intreg peisajul arhitectural si natural, nu doar cate o cladire de patrimoniu sau un arbore ocrotit. De aceea, Romania va trebui de-acum incolo sa-si regandeasca modul in care isi identifica si in care va functiona lista patrimoniului national.

Cat despre viitoarea activitate de restaurare a patrimoniului romanesc, atat de bogat si divers, Fundatia va selecta viitoare obiective, ce tin de patrimoniul istoric, situri arheologice, patrimoniul natural - parcuri si gradini istorice -, pentru care insa va avea nevoie de fonduri substantiale. In scopul acesta, Fundatia "Pro Patrimonio" a organizat sambata trecuta o serata-divertisment la hotelul "Lebada", la care au venit oameni cu stare - straini si romani - dornici sa contribuie la restaurarea patrimoniului romanesc. S-a organizat o licitatie pentru o mare diversitate de obiecte si de servicii, de la week-end-uri in mari hoteluri de 5 stele, la vinuri de colectie, volume elegante, tablouri si fotografii ale unor artisti consacrati, bijuterii etc. S-au rostit cuvinte de bun venit, s-a ascultat muzica buna - concert dat de orchestra "Elita" a medicilor -, totul incheiat cu un bufet rafinat si de o mare varietate, "stropit" cu sampanie si bauturi fine.

Pentru cei care doresc sa intre in randurile membrilor "Pro Patrimonio", este bine de stiut ca vor beneficia de acces liber sau cu pret redus la proprietatile fundatiei, iar taxa anuala pentru un membru plin este de 40 euro/ 50 Usd, pentru un student sau pensionar - 25 euro/ 30 Usd, pentru o familie 55 euro/ 70 Usd sau echivalentul in lei. Pentru a deveni membru pe viata, taxa de inscriere e de 300 euro/ 360 Usd sau echivalentul in lei. Conturile bancare ale Fundatiei sunt: Banc Post S.A. Ag. Grivita; (Lei) 251105.112707005671006; (Usd) 251105.2127070 05671013003; (Eur) 251105.212707005671013215.

Pentru cei care doresc sa trimita cec sau mandat postal, adresa biroului Fundatiei (Maria Berza - Vicepresedinte executiv pentru Romania; Mioara Lujanschi - director, Irina Prodan - Director de programe) este: "Pro Patrimonio" - B-dul Elisabeta nr. 7-9, sector 3, cod 030016, Bucuresti, tel./fax: +40.21.315.18.68. E-mail: cercpro@fx.ro; Internet: www.propatrimonio.org