Primul lucru pe care il remarci la Olanesti este puritatea aerului: fie ca e senin sau innorat afara, vazduhul are o limpezime, o claritate care te influenteaza favorabil, ti se transmite inca din primele clipe petrecute in statiune. Apoi, noptile aici sunt mai odihnitoare ca oriunde. Si nu este vorba doar de linistea muntilor si a padurilor din jur, ci de intreg climatul acestei zone din estul Olteniei, care are un efect sedativ, profund linistitor. Dupa prima noapte petrecuta aici, te trezesti cu forte renascute, ca dupa mai multe zile de concediu.
Odata ce ai inceput sa faci primii pasi prin statiune, observi aspectul ingrijit al majoritatii caselor, hotelurilor si bazelor de tratament. Fara a avea inca aspectul luxos al statiunilor de profil din Occident, Olanestiul este fara doar si poate una din cele mai bine intretinute si prospere statiuni balneare din Romania. Aceasta impresie extrem de favorabila se risipeste un pic atunci cand treci pe aleea izvoarelor - "ingrijita" de primarie si presarata cu chioscuri unde se vand mititei si bere, dotate cu difuzoare din care se revarsa manele, in total dezacord cu privelistea si menirea localitatii. Starea de incantare revine, insa, atunci cand vezi promenadele, amenajarile facute la izvoare, valea curata a raului Olanesti, de o frumusete greu de descris in cuvinte. Si se mai simte ceva in acest loc binecuvantat de Dumnezeu: prezenta schiturilor si a manastirilor presarate prin muntii impaduriti dimprejur. Schituri la care se adauga iradierea magica a bisericutei situate pe una din colinele care strajuiesc Olanestiul, bisericuta sculptata de Horea, marea capetenie a motilor, si adusa in Romania cu un secol in urma, pentru a fi ferita de urgia austro-ungara. Toate aceste lacasuri sfinte adauga frumusetii naturale fara cusur din Olanesti un aer de pace si sfintenie, desprins parca de timp si de framantarile lumii contemporane.
Despre resursele de vindecare din aceasta statiune s-ar putea scrie - fara exagerare - tomuri intregi, atat de vaste sunt posibilitatile de tratament oferite de cele peste treizeci de izvoare cu ape minerale, de climatul, ionizarea aerului si celelalte conditii naturale de aici. Pentru a face totusi o sinteza pentru cititorii nostri, am apelat la un medic indragostit de aceste locuri, totodata, un specialist de prima mana in balneologie: dr. Alexandru Popa, care a avut amabilitatea si rabdarea sa raspunda intrebarilor noastre.
"Prin resursele sale naturale de vindecare, Olanestiul nu poate fi concurat de prea multe statiuni din lume"
- D-le doctor, cum se explica faptul ca in conditiile in care intreg turismul balnear romanesc se afla intr-o profunda criza, statiunea Olanesti nu doar ca rezista, dar prezinta o reala prosperitate?
- Dupa parerea mea, o statiune cu un asemenea potential curativ nu poate cadea in paragina, oricat de vitrege ar fi conditiile exterioare. De trei sute de ani, de cand clucerul Olanescu a infiintat primele bai, aici s-a desfasurat o activitate terapeutica neintrerupta si incununata de succes. Atata timp cat oamenii vor avea nevoie de resurse de vindecare, va exista si va prospera si aceasta statiune.
- Indraznesc sa va contrazic: exista in Romania nenumarate statiuni cu un potential terapeutic urias, dar lasate in paragina. Or, cel putin baza de tratament pe care o conduceti, dotata cu aparatura de ultima ora, cu cabinete de terapie si cu spatii de cazare amenajate impecabil, cu piscina si sali de conferinta, aduce mai degraba a prosperitate occidentala decat a delasare postrevolutionara...
- Intr-adevar, complexul Olanesti, in care ne aflam, are capital 100% privat si, ca atare, este organizat si dotat asa incat sa faca fata oricarei concurente pe plan national. Pe de alta parte, ceea ce vedeti acum este doar inceputul, in doi ani urmand sa fie amenajat inca un complex hotelier ultramodern, cu o baza de tratament si mai bine dotata, care sa concureze cele mai celebre locatii de profil din Europa. Trebuie, insa, sa retineti ca oricat de luxos ar fi cadrul, oricat de bune ar fi dotarile tehnice, ultimul cuvant in balneologie il au tot resursele naturale de vindecare. Iar Olanestiul nu poate fi concurat in acest domeniu de prea multe statiuni din lume.
- Pe ce va bazati in aceasta afirmatie?
- In primul rand, pe rezultatele terapeutice pe care le-am obtinut in cei treizeci de ani, de cand sunt medic in aceasta statiune. Ca sa fiu sincer, nu m-am gandit cand am ajuns prima oara aici ca voi ramane toata viata in acest colt de Oltenie, insa cand am vazut posibilitatile care mi se deschideau in terapie, am inteles ca aici este locul meu. La Olanesti, se pot trata zeci si sute de tulburari si afectiuni, chiar unele dintre cele carora medicina clasica nu le-a gasit deocamdata leacul. Apoi, tratamentele corect facute cu apele de aici nu sunt invazive, au rezultate in timp mult mai stabile decat cele alopate clasice, pot fi facute la orice varsta si sunt considerabil mai ieftine decat cele cu medicamente de sinteza.
- Ati afirmat ca aici se pot vindeca zeci de boli, insa in mod normal, statiunile balneoclimaterice sunt profilate pe una, maxim doua grupe de afectiuni. De ce face Olanestiul o exceptie?
- Apele minerale de la Olanesti sunt de o extraordinara diversitate: sulfuroase, clorurate, bromurate, iodurate, calcice, magneziene, sodice. Ei bine, acum ganditi-va ca fiecare izvor are un evantai de actiuni terapeutice bine determinat - unele stimuleaza activitatea rinichilor si maruntesc calculii, unele sporesc cantitatea de secretii gastrice si amelioreaza digestia, unele scad glicemia si stimuleaza pancreasul, in timp ce altele actioneaza asupra vezicii biliare si ficatului. Numai din aceasta enumerare, departe de a fi completa, va puteti da seama de extraordinarul potential curativ care exista aici. Apoi, noi folosim apele minerale pe mai multe cai, nu doar sub forma de bai si pentru baut. In baza noastra de tratament se fac si inhalatii cu apa minerala, aerosoli, injectii subcutanate si injectii intravenoase, irigatii cu apa minerala.
Afectiuni hepatice si biliare
- Sunt argumente cu adevarat convingatoare. Care sunt totusi bolile care raspund cel mai bine la cura de la Olanesti?
- Este o intrebare dificila, si nu pentru ca nu ar exista studii suficiente in acest sens, ci din contra, pentru ca am obtinut rezultate exceptionale intr-o gama atat de mare de boli, incat este practic imposibil sa se faca un clasament in acest sens.
- Am inteles ca bolile hepatice si biliare sunt tratate cu un succes deosebit la dvs...
- Intr-adevar, cura interna cu apa de la Olanesti are efecte extrem de benefice in aceste afectiuni. Mai ales in ultimii ani, vin la noi foarte multi pacienti cu hepatita virala de tip A, B sau C care solicita tratament. In aceasta directie, este necesar sa se stie ca bolnavii cu hepatita in faza acuta nu pot beneficia momentan de tratamentul cu ape minerale, care va fi aplicat abia atunci cand boala s-a stabilizat si analizele sunt apropiate de cele normale. Tratamentul de la noi are in schimb un rol foarte important de prevenire a agravarii bolii. Au existat si cazuri in care au venit la noi pacienti cu hepatita B, de exemplu, si dupa cura balneara, la analize a fost pusa in evidenta o negativare a antigenului. Hepatita este o boala care poate ramane in faza latenta o buna perioada de timp si care in conditii de stres crescut, alimentatie necorespunzatoare, asociere cu alte boli, iese "la atac", producand ravagiile cunoscute in organism. Marea majoritate a pacientilor cu boli hepatice care au urmat sub supraveghere medicala tratamentul cu ape minerale de aici au reusit apoi sa tina boala sub control si chiar si-au refacut capacitatea de efort si rezistenta organismului. In ceea ce priveste afectiunile biliare, posibilitatile de tratament de la Olanesti sunt exceptionale, existand izvoare care stimuleaza secretia de bila, ajuta la drenarea ei, provoaca eliminarea microcalculilor. Pacienti care sufera de colecistita, dischinezie, microlitiaza biliara, constipatie pe fondul problemelor biliare beneficiaza in mod special de cura interna cu apa de la noi. Singura contraindicatie o reprezinta persoanele care au calculi biliari eliminabili, intrucat izvoarele de aici provoaca evacuarea prompta a acestora, ceea ce poate infunda caile de evacuare a bilei, problema care se rezolva prin interventie chirurgicala.
- Am inteles ca apele minerale de la Olanesti au acelasi efect de eliminare a pietrelor si in cazul rinichilor...
- Asupra rinichilor actiunea este mult mai complexa, deoarece pe langa faptul ca favorizeaza eliminarea calculilor, anumite ape de aici au si un efect de maruntire a acestora.
- In ce tipuri de litiaza renala au efecte izvoarele din statiune?
- In toate tipurile de litiaza: cu fosfati, urati, oxalati, mixte...
- Pare aproape incredibila actiunea atat de precisa a acestor ape in aceasta afectiune, altfel atat de greu de tratat...
- Cura cu ape minerale are secretele ei. Trebuie sa stii exact ce ape ai in statiune. In cazul litiazelor, maruntirea calculilor in functie de natura acestora se face "jongland" cu diferitele ape, ale caror aciditate si compozitie chimica le cunoastem foarte bine si care determina efectele specifice asupra diferitelor saruri precipitate in rinichi. Pe urma, multe ape de aici au un efect diuretic foarte puternic, care va duce la antrenarea si eliminarea calculilor, dar si aceste ape diuretice trebuie administrate la anumite momente si in cantitati bine determinate. De altfel, la noi se trateaza cu un succes extraordinar si pielonefritele, glomerulonefritele, cistitele, inclusiv formele rebele, care nu raspund la medicatia clasica sau au tendinta de recidiva la intervale foarte scurte de timp. In ultimii ani, avem in statiune un aflux tot mai mare de romani plecati in strainatate, mai ales in tari cu clima calda, cum ar fi Spania, Italia, Israel, Grecia, care din cauza calitatii apei de acolo, a caldurii care produce o transpiratie intensa, ajung sa se confrunte cu probleme renale destul de grave. Dupa o cura cu ape de aici, facuta dupa prescriptii riguroase, in general, rinichii isi reiau functiile si pacientii nostri isi reduc ratia de medicamente sau chiar pot renunta la ele.
Alergii, obezitate, diabet
- In ce alte boli are efect cura cu ape minerale de la Olanesti?
- Rezultate deosebite am obtinut in alergiile de tot felul. Aici facem un tratament de desensibilizare alergica, folosind atat cura interna cu apa, cat si injectiile si, in cazul in care exista probleme respiratorii, aerosolii cu apa minerala. In timpul curei apare o usoara agravare a bolii, care se poate traduce chiar prin eruptii pe piele sau alte fenomene de acest gen, insa sensibilitatea alergica, indiferent daca este la praf, polen sau alt antigen, dispare apoi sau se estompeaza pentru o buna perioada de timp, de obicei pentru minimum un an. Foarte multi pacienti alergici se sperie putin la inceputul curei, cand remarca faptul ca simptomele se agraveaza in loc sa dispara, ne scriu insa la o luna-doua dupa ce pleaca, sa ne spuna incantati ca nu mai au nici o problema si ca pentru prima oara se simt bine, chiar si in timpul polenizarii sau atunci cand au perioade foarte solicitante din punct de vedere psihic.
O alta boala tratata cu succes la noi este diabetul. Mai multe izvoare din statiune au efecte hipoglicemiante directe si, de asemenea, stimuleaza pancreasul ca sa produca insulina. Pacientii cu diabet zaharat de tip Ii au putut sa-si reduca doza de insulina sau chiar sa renunte la aceasta, atunci cand au respectat indicatiile de tratament cu apa si regimul alimentar. De asemenea, am obtinut rezultate bune si in diabetul juvenil.
- Am inteles ca la Olanesti se trateaza cu mult succes si obezitatea. Mai ales pacientii din strainatate cauta in acest scop statiunea...
- In tratamentul supraponderabilitatii ne ajuta apele minerale care regleaza digestia, procesele de eliminare si metabolismul pe ansamblu. Apoi, un efect important il are climatul sedativ de aici, care diminueaza spontan apetitul alimentar al pacientilor la care aceste probleme apar pe fond de stres. Si mai este un mic secret: noi recomandam intotdeauna pacientilor sa mearga sa-si ia singuri apa pentru tratament, direct de la izvor, asa incat aceasta sa aiba maximumul de efecte curative. Mai ales turistii straini se codesc la inceput - ei sunt obisnuiti din alte statiuni sa aiba barul de ape minerale pe palierul hotelului sau chiar serviciul de camera, care le aduce apa fara ca ei sa se deplaseze. Aici insa, ii convingem in cele din urma sa faca efortul de a merge zilnic patru-cinci kilometri pe jos, prin aerul curat de padure, si sa bea direct apa de la izvor. Este greu doar la inceput, pentru ca ulterior isi dau seama singuri ce placere este miscarea in aer liber, ce gust diferit are apa proaspata fata de cea tinuta in sticle. Cu cele cateva ore de mers pe jos, cu procedurile de gimnastica facute cu instructorii nostri, care sunt foarte bine pregatiti si au dotarea materiala pe care ati putut-o constata, cu apele si alimentatia de la noi, se poate ajunge la performanta de a pierde 7-8 kilograme intr-un sejur. Si ce este cel mai important: scaderea in greutate este sanatoasa, fireasca, lipsita de stres.
Boli digestive, afectiuni pulmonare si ginecologice, boli de piele si reumatism, boli nervoase
- Dupa acest aflux de informatii extrem de utile si variate, indraznesc, totusi, sa va mai intreb ceva: care mai sunt bolile care se trateaza cu succes aici?
- Pe langa cele pe care le-am enumerat, inca foarte multe. In primul rand, bolile digestive: gastrita hiper si hipoacida (avem izvoare cu efecte calmante si izvoare cu efecte stimulente gastrice), colitele, colonul iritabil. Apoi, afectiunile pulmonare (bronsita, astmul, inclusiv formele alergice), afectiunile ginecologice cronice, bolile reumatice, afectiunile dermatologice (psoriazis, eczeme cronice, keratodermii, acnee, dermatita seboreica, piodermita). Rezultate foarte bune am avut si in tratarea bolilor nervoase (pareze, paralizii), a nevrozelor si a altor tulburari psihice usoare.
- Am vrea sa stim daca exista si contraindicatii pentru cura in aceasta statiune...
- Mai multe poate decat v-ati astepta. In primul rand, este contraindicat autotratamentul. Din pacate, aici vin multi oameni care atunci cand vad ca sanatatea curge gratis prin zecile de izvoare, incep sa consume fara discernamant litri intregi de apa. La noi, doza terapeutica este in medie de 250 ml, iar atunci cand se bea mai mult, apar fenomene greu de controlat. De exemplu, sunt izvoare cu efect colecistochinetic foarte puternic, care determina eliminarea brusca a calculilor, care ajung sa astupe canelele biliare, producand dureri puternice si necesitand interventia chirurgicala de urgenta. De altfel, consumul abuziv de apa cu efect diuretic va produce rinichilor un soc atunci cand va fi parasita statiunea si va fi consumata apa obisnuita, producand probleme grave.
O a doua contraindicatie se adreseaza pacientilor cu boli in faza acuta, intrucat tratamentul balnear este bun mai ales in fazele cronicizate. Bolile hepatice, biliare, renale, gastrice ori respiratorii acute nu se preteaza pe moment la acest tip de cura, ci doar dupa ce s-au stabilizat. Exista si alte cazuri particulare, in care este contraindicata cura cu ape minerale, cazuri care sunt de competenta medicului de familie sau a specialistului care recomanda tratamentul la noi.
Cateva informatii foarte utile: Baza de tratament a S.C. Olanesti S.A. se afla in localitatea Baile Olanesti, situata in judetul Valcea, la aproximativ 20 de kilometri de Ramnicu-Valcea. Accesul in statiune se face din Ramnicu-Valcea, cu microbuzul sau autobuzul, care se poate lua din zona garii. De tratament si cazare in acest complex se poate beneficia si prin intermediul Casei de Pensii sau prin sindicat, existand reduceri de cost semnificative (pana la 70%). Pentru mai multe relatii despre posibilitatile de tratament, de cazare si de acces in statiunea Olanesti, puteti telefona la S.C. Olanesti S.A., tel. 0250/77.54.91, 0250/77.54.90.