Cartea cu vise de vacanta: Redescoperiti Romania!

Ion Longin Popescu
- Vesnic calator pe drumurile "Romaniei Necunoscute", reporterul nostru Horia Turcanu va propune o reteta de exceptie pentru vacantele dvs. -

Vine vara si vacanta. Timpul plecarilor este aproape. Statiunile de la munte si de la mare se pregatesc pentru cei care vor ramane "acasa". Ceilalti, mai cu dare de mana, bat agentiile de turism in cautarea unor destinatii cat mai exotice, cu nume rasunatoare. Numai ca, in timp ce romanii pleaca din tara sau se duc pe drumurile batute ale statiunilor supraaglomerate, occidentalii, sau mai precis o anumita parte dintre ei, descopera Romania. Nu Romania hotelurilor de lux, ci acea Romanie a naturii virgine, a padurilor inca neatinse, acea Romanie a taranilor care traiesc inca aproape de natura. Acea Romanie a ursilor si lupilor care in Occident au disparut demult. In toata Europa bate acest vant al intoarcerii la natura, al redescoperirii originilor, si cum in Romania lucrurile acestea se mai pastreaza, occidentalii vin sa le gaseasca la noi. Un trist paradox face ca acesti straini in cautarea a ceea ce ei au pierdut demult sa descopere uluiti locuri despre care romanii nu stiu mai nimic. Unii dintre ei raman definitiv indragostiti de privelisti si oameni, isi construiesc case si se muta aici, altii pleaca, dar revin mereu, ca si cum o vraja i-ar tine pe loc. Ei au descoperit acea "Romanie necunoscuta" despre care revista noastra a scris de nenumarate ori, acea Romanie invizibila de cele mai multe ori chiar si pentru noi, cei de-aici, acea Romanie misterioasa, profunda, din fericire inca neatinsa de febra stralucitoare a modernismului, de dezastrul civilizatiei.
Pentru ca randurile acestea se vor o invitatie catre romani de a ramane "acasa" si pentru ca "expertul" nostru in ceea ce se cheama "Romania necunoscuta" este reporterul Horia Turcanu, ne-am gandit ca el ar putea fi calauza potrivita sa va deschida pofta descoperirilor, a explorarii, acum ca vacanta se apropie. Uneori, cele mai neasteptate lucruri se afla chiar langa noi.

- Romania necunoscuta pare sa nu mai aiba pentru tine vreun ascunzis. Ajungi in locuri care, uneori, nici nu figureaza pe harta. De unde ti se trage acest "dor de duca"?

- Nu stiu de unde si nici de ce, insa am fost dintotdeauna fascinat de partea ascunsa a lucrurilor, a intamplarilor si a oamenilor. Acelasi lucru mi se intampla atunci cand pornesc pe o carare sau pe un drum de carute care nu este marcat pe nici o harta. Pur si simplu este vorba despre aventura descoperirii, sa vezi unde ajungi, sa vezi ce fel de oameni o sa gasesti acolo, in varful unui munte sau in inima Deltei, in mijlocul unui desert. Si, slava Domnului, Romania este o tara infinita, pentru care o viata nu este de ajuns ca sa o cunosti. La doi pasi de noi, cum parasesti asfaltul, se afla cele mai uluitoare locuri si istorii, primul batran cu care stai de vorba iti poate spune cele mai extraordinare lucruri. Nu trebuie musai sa pleci foarte departe, pentru ca aici, la 200 km de Bucuresti, inspre munti sau pe Dunare, exista locuri neumblate si de o tulburatoare frumusete. Trebuie numai sa ai aceasta pofta, aceasta dorinta de a scormoni dincolo de pojghita de banalitate a zilei. Priviti o harta a Romaniei si, mai ales in zonele de munte, o sa vedeti ca sunt arii uriase in care nu este nici macar un sat. Acolo natura este inca neatinsa si cred ca asta e motivul pentru care strainii sunt absolut fascinati de ceea ce gasesc aici.

- Sezonul vacantelor se apropie. Poti sa faci o selectie, cu cateva dintre cele mai frumoase locuri vazute, pentru cititorii revistei "Formula As"? Unde crezi ca ar trebui sa ne ducem pentru a vedea Romania necunoscuta despre care vorbesti?

- Sunt mii de destinatii posibile, numai ca totul depinde de firea si sufletul celui care trebuie sa aleaga. "Romania necunoscuta" e o Romanie ascunsa, arhaica, care li se arata numai iubitorilor de natura, de autentic, de traditie. Traim intr-un mediu stresant, separati, rupti de natura si de originile noastre, si de aceea numai intoarcerea la natura poate sa ne decupleze de la tensiunile ucigatoare ale vietii cotidiene. Tot mai multi oameni descopera, atunci cand sunt fie si doar pentru o seara in mijlocul naturii, ca ei nu au mai vazut cerul de luni de zile, daramite sa mai fi tinut in brate vreun copac. Destinatiile despre care vorbesc sunt pentru aceia care au inteles ca sentimentul de implinire care urmeaza unei iesiri in natura este semnul ca o vacanta a fost reusita sau nu. Pentru acestia ma uit pe harta si aleg aproape la intamplare cateva locuri in care am fost si unde natura este ca la facerea lumii. Aproape de Bucuresti, de exemplu, la doua ore de mers cu masina, se afla masivul Leaota, situat la sud-est de Bucegi, unii dintre cei mai neumblati munti din Romania. E un teritoriu fabulos, virgin, in care atunci cand intri, ai sentimentul ca totul e ca in ziua Creatiei. Nu trebuie sa fii montaniard de mare clasa ca sa ajungi acolo, ci pur si simplu un amator de natura. In Valcea, la 20 de kilometri de Olanesti, se afla masivul Buila, la fel de uluitor de salbatic si unde, in plus, se afla cateva manastiri izolate, in care insa se poate dormi. Tot la o aruncatura de bat de Bucuresti se afla Valea Doftanei, de unde se poate trece peste munti spre Brasov, iar mai departisor sunt Muntii Sureanu, al caror varf este un platou extraordinar si unde ai sentimentul ca cerul este cu adevarat o cupola transparenta deasupra. As putea continua la nesfarsit, cu atat de putin cunoscutii munti Poiana Ruscai, Muntii Tarcului si ai Capatanii, cum spuneam, Romania e infinita. Ar mai fi si Delta, despre care am scris de mai multe ori, pentru ca pur si simplu imi vine sa ma intorc acolo mereu. Toate acestea sunt locuri care se savureaza in liniste, in grupuri mici, poate cu familia, iar scopul unei asemenea vacante trebuie sa fie, de fapt, o redescoperire de sine, in mijlocul naturii.

- Si cum ramane cu turismul occidental, de masa, cu autocarele din care se revarsa zeci de oameni, cu hotelurile supraaglomerate...?

- De vreo zece ani incoace, tipul acesta de turism este in declin. Exista faimoase cluburi de vacanta occidentale care au investit enorm in hoteluri uriase si care acum sunt in pragul falimentului. In Franta, 20 de milioane de oameni pe an fac drumetie in munti, in grupuri mici. Sunt aceiasi oameni care vin in Romania si nu se mai pot dezlipi de ea, care sunt innebuniti atunci cand vad urma unei labe de urs sau un stol de pelicani rotindu-se in cer. Occidentalii au descoperit, deja, ca le e dor de natura si ca acasa la ei, natura este pervertita de civilizatie, inchisa in custi, iar noi inca nu suntem constienti de minunatia faptului ca suntem asa cum suntem. Romanii mai au inca nostalgia marilor hoteluri, dar in Occident acest lucru s-a schimbat. E vorba despre o mare intoarcere catre natura. Stiu foarte bine lucrul acesta, pentru ca de catva timp chiar m-am implicat intr-o mica firma de turism care incearca sa faca tocmai acest lucru: sa-i duca pe oameni acolo unde ei nici n-au visat ca pot ajunge, sa le arate lucruri si locuri pe care ei cred ca le pot vedea numai la televizor sau despre care pot citi in reviste. Ideea este aceea de a descoperi locuri de vis la cateva ore de casa, fie chiar si intr-un sfarsit de saptamana si, mai mult decat atat, de a avea contact direct cu oamenii, cu taranii extraordinari ai muntilor sau ai Deltei, de a manca produse din gospodariile lor si, mai ales, aceea de a te adapta fiecarui mic grup. Dupa parerea mea, aceasta este forma de turism cea mai frumoasa, cea mai aproape de inima omului, o forma de turism prietenos, care se muleaza pe dorintele si visele oamenilor. Am vrut, pur si simplu, sa impartasesc si cu altii frumusetea unor locuri pe care le-am descoperit in peregrinarile meseriei de jurnalist timp de ani de zile si despre care ma gandesc ca ar fi pacat sa ramana chiar necunoscute.

- Cum functioneaza o asemenea forma de turism "prietenos", personalizat? Exista niste trasee prestabilite sau ele se fac in functie de preferintele oamenilor?

- Exista niste trasee-model, niste sugestii de traseu, pe care oamenii le pot modifica in functie de ceea ce doresc mai curand sa vada. De pilda, omul vrea sa mearga in Delta si este interesat mai curand de pasari decat de pescuit si vrea sa stea mai degraba intr-o pensiune tinuta de localnici decat intr-un hotel de trei stele. Traseul-model se modifica in functie de dorintele sale. Sau altcineva vrea sa mearga in Apuseni, pentru ca a auzit ca acolo sunt pesteri extraordinare si ar vrea sa vada pesterile, dar nu stie care sunt cele mai frumoase, cele mai accesibile si care sunt cele mai bune locuri de dormit si de mancat, nici drumurile cele mai spectaculoase. Unii vor sa mearga cu caruta sau calare, altii prefera o masina de teren care sa-i duca in locurile pe care le-au visat. Altii vor sa faca camping sau sa vada minuni ale naturii, si pentru toate acestea exista un raspuns, o posibilitate. Avantajul este ca poti sa-ti inventezi vacanta asa cum vrei, profitand de fapt de cunostintele altora despre o anumita zona. E ca si cum ai avea in mana o carte cu vise de vacanta. Deschizi cartea si-ti alegi visul care ti se potriveste. E un concept de a-ti organiza vacanta care functioneaza de mai multa vreme in Occident, dar care la noi e prea putin folosit, pentru ca firmele romanesti de turism prefera sa nu-si bata capul decat cu grupuri mari. Or, autocarele nu pot ajunge in varfurile muntilor, si pontoanele plutitoare, in care incap zeci de oameni, nu pot intra pe canalele minuscule, in adevarata salbaticie a Deltei. In plus, ca sa faci asa ceva, trebuie pur si simplu sa fi fost acolo, sa fi batut personal drumurile acelea, sa fi vazut cu ochii tai, trebuie sa te fi emotionat tu inainte de a incerca sa emotionezi pe altcineva.

- Deci, oricine ar putea sa mearga si sa vada locurile acelea despre care scrii uneori la "Romania necunoscuta"...

- Fara nici o indoiala. E o chestiune de optiune si, in cele din urma, de inima. Daca inima te trage catre natura si catre aventura, atunci e pacat sa cauti aceste lucruri departe de casa. Spre deosebire de occidentalii care vin in Romania pentru toate acestea, dar care le descopera cu un ochi strain, pentru a se indragosti apoi de ceea ce vad, noi ar trebui sa fim deja indragostiti. Cand ajungi intr-un loc special, simti. E un fel de vibratie, de emotie, de... ceva, care-ti spune ca acela este un moment despre care iti vei aminti. Fie si o singura asemenea clipa, de rasuflare taiata, si justifica o vacanta in "Romania necunoscuta".

Fotografii de Horia Turcanu


P.S. Pentru aceia care vor o vacanta in natura, croita dupa inima si dupa visele lor, iata coordonatele necesare:
e-mail: ecotourism@zalmoxisaventura.com
site: www.zalmoxisaventura.com, tel. 0744/32.97.09