"Ganditi-va ce vreti sa pastrati: piciorul sau tigara?"
- Va solicitam un interviu in regim "de urgenta", legat de incidenta bolilor vasculare pe care perioada estivala le agraveaza. Intrucat milioane de oameni se confrunta cu probleme de circulatia sangelui, o enumerare a lor, menita sa preintampine accidentele, ar fi de mare folos...
- Bolile arterelor si ale venelor constau in irigarea deficitara a membrelor. Noi le numim sindrom de ischemie periferica. Acestea afecteaza tesuturile de la maini si picioare, fie printr-un proces trombotic (formarea unor cheaguri de sange care infunda vasul progresiv), fie de o embolie - un cheag de sange pornit pe fluxul sanguin de la inima sau din aorta (datorita placilor de aterom care se desfac) se opreste ori la picioare, ori la nivelul vaselor sanguine renale sau intestinale, infundand artere si creand probleme majore. Patologia vasculara este foarte vasta, de aceea m-as opri la cele mai frecvente si mai grave boli care afecteaza populatia.
Tromboflebita este o boala localizata la nivelul venelor, ce se manifesta printr-o inflamatie a peretelui vasului sanguin, unde se formeaza un tromb (cheag). Boala apare la oamenii care stau mai mult in repaus. Este mai frecvent intalnita la barbati, in special la cei care au o ocupatie statica, folosesc mijloace de transport o lunga durata de timp, dar si la pacientii cu unele boli, cum ar fi: neoplasmul, insuficienta cardiaca, accidentul vascular cerebral, dupa fracturi, operatii pe genunchi sau sold (care necesita repaus prelungit la pat). Este important sa se stie ca imobilizarea unei persoane la pat implica automat risc de flebite. Caracteristica circulatiei de drenare, de intoarcere a sangelui catre inima, este aceea ca acesta circula cu presiune mica. Vasele drenoare pot fi superficiale sau profunde. Inflamarea vaselor mici din sistemul superficial genereaza tromboflebita superficiala. In cazul inflamarii vaselor mai mari, care patrund mai in profunzime, se numeste tromboflebita profunda. Aceste boli au risc diferit. In tromboflebita profunda exista riscul ca un cheag de sange sa porneasca de la picior catre partea centrala (inima, plamani, cap), proces foarte periculos, deoarece poate cauza moarte subita prin embolie pulmonara sau accident vascular. Regula generala pentru evitarea tromboflebitei este ca bolnavii sa nu stea prea mult la pat, sa faca miscari pasive si active, iar bolnavii cu risc sa faca tratament profilactic impotriva trombo-emboliilor, cu medicamente specifice.
In cazul bolii instalate, tratamentul presupune administrarea de Heparina, un medicament foarte bun, care diminueaza cheagurile de sange si impiedica formarea altor trombi, dupa care se poate continua cu Trombostop sau Sintrom (anticoagulante de lunga durata) si neaparat Aspirina - intre 100 si 300 mg zilnic. Cu ajutorul acestui tratament, vena afectata se repermeabilizeaza, trombii dispar, si sub control medical atent, boala se poate vindeca.
Arteriopatiile sunt generate de procese atero-trombotice (formarea de placi de aterom, care ingusteaza progresiv arterele) sau de embolii. Cea mai grava boala este arterita, cauzata de ateroscleroza. Aparitia bolii este legata in primul rand de un obicei nesanatos: fumatul. Fumatul favorizeaza procesul de ingustare a lumenului vaselor, prin formarea placilor de aterom. De asemenea, alte cauze favorizante ale aparitiei si agravarii bolii sunt consumul excesiv de grasimi, diabetul, hipertensiunea arteriala. La tineri, fumatul excesiv inflameaza arterele pe intreaga lor lungime, generand trombangeita obliteranta. Stoparea acestui viciu duce de la sine la disparitia bolii.
Boala se manifesta prin dureri acute in gamba, muschiul se intareste, iar bolnavul nu poate merge prea mult fara sa se opreasca. Distanta parcursa de bolnav fara dureri se micsoreaza odata cu evolutia bolii. Piciorul bolnav e palid, devine rosu-vinetiu in faze mai avansate ale bolii. Daca boala nu este luata in seama si nu este diagnosticata la timp, poate aparea gangrena piciorului (calcai, degete), in special la persoanele care stau mai mult in frig, poarta incaltaminte stramta etc.
Cu ajutorul examenului Doppler se pot afla stadiul bolii, dimensiunile arterelor si zonele afectate. De asemenea, examenul angiografic ne poate arata cu exactitate pozitionarea placilor de aterom pe peretii arterelor.
Tratament
Nu fumati, mergeti pe jos, luati aspirina!
Multi bolnavi apeleaza in prima faza de tratament la vasodilatatoare, dar acestea nu ajuta prea mult. In primul rand, bolnavii trebuie sa renunte la fumat, sa-si trateze diabetul, hipertensiunea, sa faca miscare, sa poarte incaltaminte comoda, ciorapi de lana pe timpul iernii etc. Apoi, se impune ca regula generala mersul pe jos cat mai mult, pana la aparitia durerilor. Cu cat bolnavul merge mai mult, cu atat mai repede se dezvolta alte cai circulatorii colaterale in piciorul bolnav. Presiunea exercitata de obstacol dilata vasele mici, care preiau circulatia din arterele infundate. Consumul aspirinei este obligatoriu (favorizeaza micsorarea trombului). Bolnavilor mei le-am spus intotdeauna: "Ganditi-va ce vreti sa pastrati - piciorul sau tigara?!". De aceea, stoparea fumatului este esentiala in tratamentul acestei boli, altfel se ajunge sigur la amputatii de membre, ceea ce nu este de dorit.
Alte boli circulatorii foarte periculoase sunt anevrismele, manifestate prin dilatarea excesiva a unor portiuni ale vaselor de sange, cu formare de trombi. Ca urmare a pierderii elasticitatii peretilor, vasele se pot rupe, producand hemoragii mortale.
Inflamatiile arterelor cuprind atat vasele mari, cat si pe cele mici, sunt intalnite mai ales la nivelul membrelor superioare si se datoreaza unor boli imunologice. Arterita Burger este frecventa in randul barbatilor si cuprinde in special mainile, dar si picioarele; arterita Takayasu este intalnita doar la femei si afecteaza numai membrele superioare. Aceste boli sunt mai rare, dar destul de greu de tratat.
Bolile limfatice sunt generate de tulburari la nivelul canaliculelor care dreneaza limfa din spatiile interstitiale ale tesuturilor. Apar de obicei la femei si se manifesta prin umflarea picioarelor si a gleznelor, creand un disconfort estetic major. Aceste boli nu se pot trata decat chirurgical.
Varicele sunt dilatari ale structurilor de transport ale sangelui de la periferie catre centru. Dilatarea venelor face ca sangele sa stagneze in zona periferica, ceea ce duce la umflarea picioarelor si suferintele derivate de aici: picioare grele, dureri etc. Mai periculoase sunt varicele esofagiene, care se dilata atunci cand ficatul nu mai poate drena sangele. Din cauza unor alimente mai dure, mai uscate, varicele esofagiene se pot rupe, generand hemoragii puternice, de multe ori cu efecte catastrofale.
Tinand cont de riscul pe care-l comporta bolile circulatorii, acestea nu trebuie ignorate. Prezentarea la medic in primele faze ale bolii si instituirea unui tratament eficient pot de multe ori sa salveze viata bolnavului.