Terapia naturii si bolile vasculare

Redactia
- Apa, plante, gimnastica: e mai bine sa preintampini boala, decat sa te lupti cu ea -

Terapia externa cu apa

In perioada verii, cand din cauza caldurii bolile vasculare cunosc o agravare sensibila, apa - un agent de racire si de revigorare - este un remediu ideal pentru tratarea si, mai ales, pentru prevenirea acestui tip de afectiuni. In sanatoriile din Germania, Elvetia, Franta, terapia cu apa, aplicata pentru tonifierea si mentinerea sanatatii vaselor de sange, se practica cu un succes extraordinar. Multe din aplicatiile externe cu apa pot fi facute si acasa sau in aer liber (atunci cand plecam in vacanta), fiind la indemana fiecaruia dintre noi. Din multitudinea procedurilor cunoscute, le-am ales pe cele mai simple, pe care le putem utiliza oricand.

Dusurile reci inferioare
Asa cum arata si numele, aceasta aplicatie se face pe zona membrelor inferioare, pe care se lasa sa curga jetul de apa al dusului (i se demonteaza capul) vreme de 2-5 minute. Apa trebuie sa fie cat mai rece. Se porneste de la glezne si se urca in sus, spre coapse, pe fata si pe dosul picioarelor, de mai multe ori, succesiv. Imediat dupa dus, picioarele se tamponeaza cu un prosop uscat, dupa care ne vom imbraca si vom face cateva exercitii usoare, de gimnastica, vreme de zece minute (genuflexiuni, sarituri pe varfuri, alergare usoara, ridicari si lasari pe calcaie etc.).
De regula, aceasta procedura se face dimineata, la putin timp dupa trezire. Pe langa efectele sale benefice asupra vaselor de sange ale picioarelor, are si un efect inviorator deosebit. Prin aceasta metoda este activata circulatia periferica din zona inferioara (lucru sesizabil prin incalzirea puternica a picioarelor, care apare la cateva minute dupa efectuarea dusului), sunt tonifiate venele, prevenindu-se astfel formarea varicelor sau ajutand chiar la estomparea celor existente.

Mersul prin apa pana la genunchi
Este o metoda care se poate practica in albia unui parau sau rau sau pe malul marii. Desculti, mergem prin apa vreme de 10-20 de minute, intr-un tempo ceva mai rapid, dar fara sa alergam. Dupa aceea ne uscam picioarele prin tamponare cu un prosop si, mai ales daca afara este racoare sau pamantul este rece, ne incaltam pentru a ne incalzi picioarele. Efectul procedeului este deosebit. Efectul benefic al apei reci se combina cu cel al masajului efectuat de ea la nivelul gambelor si cu masajul reflexogen al talpilor, care are loc atunci cand mergem desculti. Ca urmare, circulatia periferica la nivelul picioarelor se imbunatateste rapid, prevenind formarea varicelor. Procedeul are si efecte de prevenire si combatere a arteritelor. De asemenea, aceasta procedura este si un exercitiu fizic bland si eficient, ajutand la intarirea intregului sistem cardio-vascular, regularizand ritmul cardiac si ajutand la mentinerea tensiunii arteriale la valori normale. Conditia este ca el sa fie repetat cat mai des. O alternativa la fel de eficienta, care li se recomanda celor ce nu au posibilitati sa ajunga pe malul marii sau pe margini de rauri, este "calcatul apei" in cada. Se lasa apa cat mai rece, pana la genunchi, si se paseste pe loc, in ea. Timpul de pornire este de 1 minut, crescand progresiv pana la 5 minute.

Precautii
Procedurile hidroterapeutice care folosesc apa rece nu sunt recomandate persoanelor cu boli cardio-vasculare decompensate, precum si celor care sunt foarte slabite, anemice, care pe moment se confrunta cu senzatia de frig accentuat. In cazul dusurilor reci, pentru a nu crea un soc organismului, se va porni cu apa calduta, scazandu-i apoi gradat temperatura.

Mofetele

Sunt emanatii naturale ale unui gaz cu compozitie complexa (in principal o combinatie de dioxid de carbon si radon), emanatii venite din adancurile pamantului si care au efecte extraordinare asupra vaselor de sange. Cea mai spectaculoasa actiune a acestor mofete este cea vasodilatatoare, utila mai ales in insuficientele circulatorii si in refacerea dupa accidentele vasculare. Unde gasim aceste mofete? In doua statiuni romanesti, celebre pentru resursele lor naturale: Covasna si Buzias. Tot aici se afla si medici specialisti care indruma si supravegheaza tratamentele, intr-un cadru organizat. Aceasta forma de tratament este recomandata mai ales in arterita (inclusiv in cea obliteranta), in insuficienta circulatorie periferica, in refacerea dupa accidentele vasculare, in tratarea ischemiilor cardiace compensate. Cei grav bolnavi vor apela la aceasta forma de tratament numai dupa ce au primit acceptul medicului cardiolog si, evident, sub indrumarea personalului autorizat din statiunile respective.

Precautii
Tratamentul cu mofete este contraindicat in cazul hipertrofiei prostatei, precum si in bolile tumorale benigne si maligne.

Aplicatii cu plante

Sunt destinate tonifierii vaselor de sange, activarii circulatiei, avand un efect tamaduitor in tratarea unor boli vasculare. Ambele aplicatii se pot face la domiciliu, fiind - asa cum vom vedea - usor de pus in practica:

Compresa cu tinctura de spanz
Sase linguri de radacina de spanz, uscata si macinata cu rasnita electrica de cafea sau pisata in piua, se pun intr-un borcan de sticla si se acopera cu un pahar si jumatate (300 ml) de alcool de 70 de grade. Se amesteca bine componentele, se inchide ermetic borcanul, apoi continutul se lasa la macerat vreme de doua saptamani, la temperatura camerei. La expirarea termenului, maceratul se filtreaza, iar preparatul obtinut se pune intr-o sticla de culoare inchisa, care se tine in loc intunecos. Cu tinctura astfel preparata se imbiba o bucata de tifon, care se aplica pe locurile afectate de varice sau tromboflebita, tinandu-se astfel vreme de 20-30 de minute. Dupa indepartarea compresei, zona tratata se lasa cateva minute descoperita, dupa care se unge cu o alifie de tataneasa sau de galbenele, pentru refacerea tegumentelor. Acest tratament este eficient mai ales in varice si hemoroizi, in tromboflebita, precum si in cazurile de fragilitate a vaselor capilare. In cazurile de insuficienta circulatorie cerebrala, se fac zilnic frictionari blande la radacina parului cu o lingurita de tinctura de spanz (nu mai mult!), dupa care se acopera vreme de jumatate de ora capul cu o caciulita sau o basma. Aceasta frictionare a pielii capului este eficienta si in tratamentul de eliminare a sechelelor accidentului vascular cerebral.
Precautii la tratamentul extern cu spanz - intrucat are o toxicitate foarte mare, tinctura de spanz va fi pastrata intr-un flacon etichetat, pe care se va scrie "Toxic!", nu va fi lasata la indemana copiilor si nu va fi folosita pe ranile deschise. Aplicatiile pe zone extinse, cu cantitati mari din aceasta tinctura, pot crea, de asemenea, probleme grave, intrucat principiile active sunt absorbite de sange prin circulatia periferica.

Cataplasma cu argila
Se amesteca doua parti praf de argila cu o parte pulbere de radacina de tataneasa si cu apa pana se formeaza o pasta, care se aplica pe un tifon si apoi pe locul afectat. Deasupra se pun o bucata de nailon, care sa impiedice evaporarea apei din cataplasma, si o bucata de tesatura de lana sau alt material calduros. Se tine cataplasma vreme de o ora-doua, dupa care se indeparteaza si se lasa zona tratata sa se zvante. Un tratament complet dureaza trei-patru saptamani, timp in care se fac aplicatii zilnic sau o data la doua zile, si are efecte spectaculoase in tratarea varicelor in faza incipienta, a tromboflebitei, a fragilitatii vasculare manifestate prin acele echimoze (vanatai) pe portiuni intinse de piele. Mai ales in perioadele caniculare, persoanele care sufera de asemenea probleme vasculare este util sa faca acest tratament.

Gimnastica

Postura lumanarii
Este un exercitiu excelent pentru stimularea si fluidizarea circulatiei venoase, precum si pentru combaterea anumitor boli ale vaselor sanguine. Tehnica de realizare este simpla: intinsi pe jos, cu fata in sus, ridicam bazinul si picioarele, in pozitie verticala, sustinandu-ne cu palmele. Trupul trebuie sa stea cat mai drept, sprijinit pe omoplati. Pozitia se mentine vreme de cel putin cinci minute, timp in care vom inchide ochii si vom vizualiza cum un flux de energie alba stralucitoare patrunde in picioare, curge prin ele spre zona bazinului, ajungand pe coloana vertebrala, pana in zona gatului. Acest exercitiu regularizeaza circulatia sangelui, indeparteaza stazele venoase, vindeca si alina bolile vasculare. Revenim din pozitia lumanarii, ruland lent coloana pe sol, dupa care mai ramanem intinsi vreme de inca doua-trei minute. Beneficiile exercitiului sunt usor sesizabile: senzatie de usurare si energizare la nivelul picioarelor si bazinului, stare de relaxare si purificare a intregului corp, estomparea oboselii si a tensiunilor psihice.
Practicata zilnic, mai ales seara, cand obosela s-a acumulat in picioare si in zona inferioara a corpului, lumanarea are efecte vindecatoare exceptionale in tratarea varicelor, a arteriopatiilor de tot felul (inclusiv cele diabetice), a insuficientei circulatorii in zona inferioara a corpului.

Precautii
Postura lumanarii se face numai pe stomacul gol. Este contraindicata persoanelor care au infectii acute in zona gatului, a dintilor si a capului in general. Ridicarea capului de la sol dupa executia acestei posturi nu va fi facuta niciodata brusc.
Ilie Tudor



Medicamente pur naturale, recomandate in tratarea bolilor vasculare

Proctovenorutin

Este un produs al Laboratoarelor "Medica" din Bucuresti, care asociaza un tonic venos exceptional, faina de castane salbatice, cu rutina (un aminoacid cu un rol esential in protectia vaselor de sange) si cu coaja de salcie, ultima fiind o adevarata aspirina vegetala, care impiedica formarea cheagurilor de sange si are un usor efect vasodilatator. Rezultatul acestei asocieri este un excelent remediu contra tromboflebitei, hemoroizilor, varicelor si fragilitatii vasculare, cu care se fac cure de cate doua luni, mai ales in sezonul cald.

Ginkgo plus

Capsulele produse de firma "Parapharm" sunt un amestec de extracte de ginkgo biloba, paducel si passiflora - trei plante renumite pentru efectele lor protectoare vasculare, reglatoare ale tensiunii arteriale si vasodilatatoare. Remediul este recomandat in mod special in insuficientele circulatorii, in arteriopatii, in tromboze, precum si pentru prevenirea accidentelor vasculare si inlaturarea sechelelor acestora.

Stimuven plus

De data aceasta, este vorba de un produs de uz extern, un unguent al Laboratoarelor timisorene "Exhelios", care contine, pe langa celebrul spanz, extracte de fruct de castan salbatic si de hamammelis - doua remedii certificate pentru tratarea bolilor venoase. Unguentul se aplica printr-un masaj usor, efectuat de doua-trei ori pe zi, pentru tratarea varicelor, tromboflebitei, a echimozelor.

Stapanul inimii

Denumirea acestui extract alcoolic vine de la numele unui meridian celebru in acupunctura chineza: Stapanul inimii, care controleaza din punct de vedere energetic intreaga circulatie sanguina. Produsul, o combinatie de plante romanesti si exotice, fabricat de firma bucuresteana "Santo Raphael", armonizeaza acest meridian energetic, influentand favorabil intreg sistemul cardio-vascular. Cura de lunga durata (trei luni minimum) cu aceasta tinctura, administrata de 3-4 ori pe zi, are efecte vindecatoare in tratarea arteritelor, a ischemiei cardiace, a insuficientei circulatorii cerebrale si generale, a hipertensiunii, a tuturor bolilor vasculare si cardiace care apar pe fond psihic.

Tonic venos

Este o tinctura, produsa de firma "Dacia-Plant" din Sebes-Alba, a carei "tinta terapeutica" o constituie bolile venelor, in special varicele si hemoroizii. Plantele antiinflamatoare, tonice venoase si stimulente ale circulatiei din compozitia acestui remediu au efecte exceptionale in tratarea acestor afectiuni, atat in faza incipienta, cat si in faze avansate. Se recomanda curele de minimum sase saptamani cu aceasta tinctura extrasa din mai multe plante romanesti, care se administreaza de patru ori pe zi, pe stomacul gol.