Regalitatea in imagini Universul Familiei Regale Romane - Portrete din arhivele britanice

Claudiu Ionescu
Fotografie

Recent s-a incheiat una dintre cele mai interesante expozitii legate de familia regala romana. Palatul Sutu din Bucuresti a gazduit o ampla suita de portrete ale familiei regale a Romaniei si ale capetelor incoronate cu care regii Romaniei sunt inruditi, in premiera mondiala. Reproducerile sunt executate direct dupa negativele originale, care se afla in custodia a doua muzee londoneze de mare prestigiu: The National Portrait Gallery si Victoria and Albert Museum.
Negativele au fost realizate de fotografi instalati la Londra, la sfarsitul secolului al Xix-lea si inceputul secolului al Xx-lea, care au beneficiat de patronajul familiei regale britanice, implicit al aristocratiei vremii. Atelierele londoneze ale lui Lafayette, Vandyk, Bassano si Walter Barnett au retinut imediat atentia familiilor regale europene, printre care si familia regala a Romaniei. Portretele sunt realizate exceptional - atat din punct de vedere tehnic, cat si artistic. Spre exemplu, majoritatea portretelor Reginei Maria sunt creatia studiourilor Barnett si Vandyk.
Publicului roman, poate mai putin informat in privinta legaturilor de alianta ale familiei regale romane, i-a fost prezentat si un tablou genealogic selectiv, in care se observa casatoriile cu celelalte dinastii europene, si ele prezente in aceasta exceptionala expozitie.
Absolut remarcabil este si faptul ca aceasta manifestare artistica a fost o initiativa particulara a unui impatimit al artei fotografice, d-l Russell Harris, care a subventionat direct toate costurile aferente: reproducerea fotografica, copyright-ul, tiparirea si editarea catalogului expozitiei, costul calatoriilor si al transportului fotografiilor etc. Russell Harris a prezentat in India o expozitie similara - a dinastiilor de Maharajah. Este autorul mai multor carti si albume de specialitate, sustine seminarii despre Arhivele fotografice britanice in diverse colturi ale lumii, ca invitat al British Council din tarile respective. Anul acesta va mai prezenta expozitii similare la Moscova si la Paris. Russell Harris este absolvent al Oxford University, Balliol College. De mentionat ca Balliol College a fost infiintat in 1263, de John Balliol, regele Scotiei; aici si-au facut studiile, intre altii, trei prim-ministri britanici, regele Harald al V-lea al Norvegiei, scriitorul Graham Greene etc.