Painea potrivita
Pentru Crostini nu se foloseste orice fel de paine, ci doar cea alba, cu coaja moale si afanata. In brutarii, se gasesc o multime de sortimente de paine alba, preparata dupa retete autohtone sau straine. Incercati-le si opriti-va la cea potrivita.
Uleiul potrivit
Neaparat uleiul de masline, indiferent de marca sau provenienta. Gustul poate varia de la moale la aromat sau chiar puternic, in functie de preferinte. Dar atentie: uleiul de masline trebuie tinut intr-un loc rece, uscat si intunecos, in nici un caz la frigider, unde se tulbura.
Prepararea fara stres
Inainte de venirea musafirilor:
- se pregateste garnitura (legume, branza etc.)
- se incinge cuptorul la 180
- se taie painea felii groase de 1,5 - 2 cm, se acopera cu un servet si se pune deoparte.
Dupa venirea musafirilor:
- se prajeste painea 3-4 minute in cuptorul incins, pana ce se rumeneste frumos
- se taie in doua catelul de usturoi
- se scot feliile de paine din cuptor si se freaca cu usturoi (pe o singura parte), dupa care se stropesc cu ulei
- se acopera cu garnitura.
Crostini cu ficatei de pui
Ingrediente (pentru 8 bucati): 400 g ficatei, 1 ceapa, 40 g unt, 1/8 l vin alb, 50 g pasta de tomate, 1/4 l zeama concentrata de pui (Knorr+apa), 30 g sardele (din conserva), 60 g capere, sare, piper. In plus: 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline, 1/2 legatura patrunjel verde.
Mod de preparare:
* Se spala ficateii, se zvanta si se toaca marunt. Ceapa taiata cubulete se prajeste in untul incins. Se adauga ficateii, se prajesc, se sting cu vin si se lasa in continuare pe foc, pana ce se evapora lichidul. Se incorporeaza pasta de tomate, se toarna zeama de carne si se lasa sa fiarba incet circa 5 minute.
* Se adauga sardelele si 40 g de capere taiate marunt si se gusta de sare si piper.
* Se pune compozitia pe feliile de paine pregatite (rumenite, stropite cu ulei si frecate cu usturoi) si se garnisesc cu patrunjel verde si caperele ramase.
Crostini cu rosii si mozzarella
Ingrediente (pentru 8 bucati): 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline, 4 rosii (400 g), 200 g mozzarella, 8 fileuri de sardele, sare, piper, oregano.
Mod de preparare:
* Se pregatesc feliile de paine (vezi reteta) si se aseaza una langa alta pe o tava.
* Se spala rosiile si se taie in opt, iar mozzarella se taie in 8 felii. Se acopera feliile de paine cu rosii, mozzarella si fileuri de sardele, se condimenteaza si se dau circa 10 minute la cuptorul incins la 180.
Crostini cu piure de vinete
Ingrediente (pentru 8 bucati): 1 vanata, zeama de la 1/2 lamaie, 1 ardei gras, 1 catel de usturoi, 1 lingura ulei de masline, sare, piper. In plus: 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline, busuioc.
Mod de preparare:
* Se coace vanata, se curata de coaja, se toaca ceva mai mare si se stropeste cu zeama de lamaie. Ardeiul curatat se taie cubulete, iar usturoiul se curata de coaja. Se face un piure (in mixer) din vinete, ardei si usturoi, se adauga uleiul si se gusta de sare.
* Se acopera feliile de paine cu un strat de piure de vinete si se presara cu busuioc.
Crostini cu fasole boabe si ton
Ingrediente (pentru 8 bucati): 100 g fasole fiarta (sau din conserva), 4 catei de usturoi, 2 crengute cimbru, 2 linguri ulei, sare, piper, 1 lingura zeama de lamaie, 1 conserva ton (natural), 1 tulpina telina, 1 ceapa rosie. In plus: 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se calesc fasolea fiarta si scursa, usturoiul tocat marunt si cimbrul in uleiul incins, se condimenteaza si se stropesc cu zeama de lamaie.
* Tonul scurs se rupe bucatele, se amesteca cu fasolea si tulpina de telina data pe razatoare si se gusta de sare si piper.
* Se pregateste painea conform retetei, se acopera cu un strat de fasole, peste care se presara rondele fine de ceapa rosie.
Crostini cu ardei
Ingrediente (pentru 8 bucati): 1 kg ardei (rosii, galbeni, verzi), 2 linguri otet aromat, 6 linguri ulei de masline, 1/2 legatura busuioc (tocat). In plus: 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline, 180 g pasta de masline (masline maruntite sau date prin masina de tocat si amestecate cu putin ulei si sare).
Mod de preparare:
* Se coc ardeii, se baga intr-o punga de plastic si dupa ce s-au racit se curata de coaja si seminte si se taie mai intai in 4 si pe urma fasii. Se bate bine otetul cu uleiul si cu busuiocul tocat si se amesteca cu fasiile de ardei.
* Se pregatesc feliile de paine - dupa reteta -, se ung cu pasta de masline si deasupra se pune un strat de ardei.
Crostini cu salata verde si bacon
Ingrediente (pentru 8 bucati): 2 rosii (circa 400 g), sare, piper, 30 g salata, 8 felii bacon (100 g). In plus: 8 felii de paine alba, 1 catel de usturoi, 3-4 linguri ulei de masline.
Mod de preparare:
* Se spala rosiile, se taie in doua, se sareaza si se pipereaza. Salata spalata si scursa se rupe bucati potrivite. Baconul se taie fasii si se prajeste - fara grasime - pana ce devine crocant.
* Se pregatesc feliile de paine. Se taie rosiile fasii si se pun pe paine impreuna cu baconul si salata verde.