Pigmentii de culoare din fondul de ten se vad foarte urat in zonele fetei acoperite cu par. Sprancenele, tamplele, partea de sus a fruntii sunt zone interzise pentru machiaj. La fel si buza superioara, in cazul cand are deasupra firisoare de par.
2. Diferenta de culoare intre fata si gat
Fondul de ten si pudra nu trebuie sa reprezinte un mijloc de contrast. E cat se poate de inestetic sa vezi o femeie cu fata vopsita in alb sau, dimpotriva, intr-o nuanta bronzata si cu gatul ramas nemachiat, la culoarea lui naturala. Se creeaza impresia de masca de teatru si de artificial. Dupa ce va machiati, uitati-va totdeauna intr-o oglinda asezata in dreptul luminii de afara, ca sa vedeti daca obrazul si gatul nu fac contrast.
3. Conturul buzelor, mai inchis decat rujul
Creionul de contur pentru buze are rolul de a corecta, nu de a atrage atentia asupra lui. El trebuie sa fie de aceeasi culoare cu rujul. Buzele fardate cu un contur mai inchis decat culoarea de baza creeaza o impresie de vulgar. Din pacate, televiziunile noastre comerciale promoveaza pe scara larga acest defect.
4. Tot ce e la moda e bun...
Eroare! Nu tot ce e nou si la moda se potriveste cu tenul pe care-l avem. Nuantele de roz, de exemplu, se potrivesc cu tenul deschis, dar niciodata cu tenul creol, dupa cum portocaliul si ocrul merg de minune pe o piele de nuanta inchisa, dar deloc cu tenul ca laptele. Invatati sa alegeti din moda doar ceea ce va avantajeaza.
5. Fardul de obraz, intins de la urechi la gura...
Rosul de obraz trebuie sa-i dea tenului prospetime si-atat!, el nu este un truc care sa ne schimbe starea de spirit, inveselindu-ne. O boare asternuta de pe pometi catre tample este de-ajuns, altfel riscam un efect de clown. Daca ni se pare ca nuanta e prea puternica, un praf de pudra aplicat pe deasupra rezolva problema.
6. Ridurile acoperite cu fond de ten...
Ar fi minunat daca-ar merge, dar din pacate, efectul este exact pe dos: ridurile se vad si mai tare. Cu cat tenul este mai matur si mai imbatranit, cu atat fondul de ten trebuie limitat. In locul lui, folositi un creion corector (concealer), peste care aplicati o crema colorata (Nivea) sau un fond de ten fluid, transparent.
7. Un praf de pudra...
Rolul pudrei pulbere este sa fixeze fondul de ten. Asta nu se intampla daca o aplicam superficial pe obraz. Din contra: pudra trebuie aplicata temeinic, cu un tampon de vata sau un pamatuf special cu care pudra se apasa pe obraz. Rolul pensulei este doar sa indeparteze excesul.
8. Buze vopsite inchis...
Chiar daca maroul inchis ori violetul spre negru sunt culorile dvs. preferate, jos mana de pe ele. Nuantele inchise aplicate pe gura imbatranesc si micsoreaza optic volumul buzelor. Preferati culorile proaspete, clare, carmin, roz-brun sau natur.
9. Sprancene ca niste stresini...
Atentie: sprancenele prea late sau prea inchise fac praf expresia naturala a obrazului. Singura interventie admisa este a creionului dermatograf, pentru a intari culoarea naturala sau pentru a umple eventualele goluri vizibile.
10. Fard de pleoape pana sub sprancene...
...mai ales verde sclipitor sau albastru! Asta se potriveste numai pe podiumul de prezentare a modei, in viata de toate zilele actioneaza strident. Sfatul nostru: aplicati fardul de ochi numai pe pleoapa mobila, si anume - o culoare intr-o nuanta deschisa, care da prospetime privirii. Cel mai bine e sa folositi o pensula de machiaj, fiindca aplica fardul in strat mai subtire. Accentuati colturile ochilor cu un dermatograf in aceeasi culoare si totul va fi perfect.