Zodiacul Zen

Redactia
- Incredere in fortele proprii, limpezime in gandire si liniste launtrica: acestea sunt telurile pe care si le propune invatatura Zen. Horoscopul va ajuta sa cultivati calmul in dragoste, profesie si familie. Din el puteti afla influentele cosmice care va vor insoti pana la sfarsitul anului si cum va ajuta astrele sa gasiti armonia -

Berbec (21 martie - 20 aprilie)
Eliminati gandurile negative


Lunile care s-au scurs de la inceputul anului au fost stresante. Lipsa de orizont v-a incetosat sufletul... dar poate ca, inconstient, ati aplicat deja una dintre cele mai importante intelepciuni ale invataturii Zen: in loc sa dati vina numai pe lumea inconjuratoare, ati descoperit ca de vina sunt propriile dvs. modele negative de gandire si simtire, lipsa de rabdare si, mai ales, de compasiune, specifica Berbecilor.
Din mai pana-n decembrie veti culege roadele acestei introspectii: viata dvs. va intra pe un fagas mult mai agreabil. Pentru ca ati invatat sa va cunoasteti mai bine, va puteti asculta mai atent si puteti stavili mania gata sa izbucneasca.
In felul acesta, va conduceti "barca" cu mana mai sigura ca de obicei, ceea ce va atrage neintarziat atentia superiorilor, care nu vor ezita sa creada in calitatile dvs. de conducatori!
Calmul instaurat in propria dvs. viata va avea urmari benefice si pentru relatiile sentimentale: aveti o iradiere extrem de blanda si de atragatoare si sunteti mai dispusi decat pana acum sa daruiti si sa primiti mai multa afectiune. Foarte relaxant pentru suflet!

Exercitiu Zen: Cine are nevoie de mine?

Observati vreme de o saptamana cine sau ce din imediata apropiere are nevoie de atentia dvs.: o floare gata sa se vestejeasca? Un morman de hartii nerezolvate? O prietena care v-a scris si careia nu i-ati raspuns? Nu intreprindeti nimic. Constatati doar ce sentimente trezesc in dvs. aceste solicitari.
Ideea calauzitoare: "Invatand sa va concentrati cu rabdare, va scutiti inima de suferinta".

Taur (21 aprilie - 20 mai)
Limpezime si liniste


Viata dvs. va decurge "in valuri" pana la sfarsitul lui august. Ba solicitari extreme, ba acalmie totala. Si asta, in toate domeniile: profesie, dragoste, viata de familie. Chiar daca la vara mai pierdeti uneori din vedere obiectivele (si motivatia lor), un lucru este sigur: va-ndreptati intr-o directie buna! Incepand din septembrie, iesiti incet-incet din gaura neagra in care v-ati simtit prizonieri atata vreme. V-ati ocupat serios de slujba, de relatia de cuplu, dar fara prea mult folos. Nu-i nimic, pentru ca in octombrie cel "aurit", veti descoperi ca stradaniile dvs. au dat roade. Si privind inapoi, veti recunoaste intelesul profund al urmatoarei intelepciuni Zen: "Hraneste mai intai radacinile copacului si ocupa-te mai tarziu de ramuri". Limpezimea si linistea isi vor face loc - tot la toamna - si in dragoste: cei care s-au caznit neputinciosi pana la mijlocul anului, cu suisurile si coborasurile unei pasiuni, gasesc acum solutia: pentru a iubi cu adevarat, ai nevoie de o inima sincera - mai cu seama pentru tine insuti si pentru propriile-ti slabiciuni. Femeile singure din Taur vor avea parte de o iubire magnifica. Sufletul pereche se-arata la orizont.

Exercitiu Zen: Cine este persoana din faTa mea?

Observati-va atent, vreme de cateva zile, reactia interioara fata de oamenii pe care-i intalniti in viata de zi cu zi: postasul care suna la usa, vecinul de scaun din metrou, vanzatoarea de la chioscul cu ziare, un coleg de birou etc. Ce sentimente va starnesc? Indiferenta, simpatie, plictiseala, tresarire erotica? Simplul fapt de a le recunoaste este un pas catre cunoasterea dvs. de sine. Sunteti uscat sufleteste sau viu?
Ideea calauzitoare: "Cine iubeste inceteaza sa se mai intrebe care este sensul vietii".

Gemeni (21 mai - 21 iunie)
Nu uitati: aveti ceva de dat lumii!


Pe la mijlocul lui iunie, puteti respira, in sfarsit, usurati. Simtiti tot mai pregnant ca viata este din nou frumoasa! Tensiunea si nelinistea care v-au dat de furca in ultimii doi ani au disparut, iar la inceputul lui iulie dispar si intrigile si micile rivalitati existente la locul dvs. de munca. Fiti totusi atenti sa nu divulgati secretele ce va sunt incredintate. Pastrati-le pentru dvs. Invatati sa taceti cand e bine sa taceti. "Cine cunoaste adevarul nu mai trebuie sa-l dovedeasca prin cuvinte", spune una din intelepciunile Zen. Cu cat veti fi mai calmi, cu-atat veti auzi mai bine vocea launtrica. Merita, caci creativitatea si inventivitatea dvs. vor spori datorita unei influente cosmice subtile. Folositi aceste resurse interne pentru a face mai mult din viata dvs. si pentru a castiga incredere pe drumul pe care l-ati ales. Este timpul sa credeti ca aveti ceva de dat lumii, ca este cazul sa duceti ceva la bun sfarsit. Viata sentimentala este frumoasa, mai ales in august. De ce? Pentru ca va priviti partenerul cu ochi nepartinitori, recunoscand, astfel, pe cine aveti alaturi: un om rabdator, care, in ciuda capriciilor si a neasezarii dvs., va ingaduie asa cum sunteti. Pentru toti cei aflati in cautarea dragostei: noiembrie si decembrie ofera sanse pozitive si destul de surprinzatoare.

Exercitiu Zen: Mersul atent

Este o practica importanta in manastirile Zen, pentru gasirea armoniei. Faceti cateva ture prin casa sau prin gradina, orientandu-va atentia asupra propriilor pasi. Daca se iveste vreun gand care va tulbura concentrarea, indreptati-va din nou atentia - cu multa rabdare - asupra mersului. Ceea ce va lipseste este continuitatea. Reflectati asupra importantei mersului. Respirati normal, cu privirea destinsa, coborata in pamant. Durata exercitiului: intre 5 si 10 minute.
Ideea calauzitoare: "Inteleptul duce la bun sfarsit ceea ce trebuie facut. Nu incearca mai multe drumuri".

Rac (22 iunie - 22 iulie)
"Fii mai mult tu insuti, si lumea se va indragosti de tine"


Incepand din iulie, rabdarea si optimismul sunt virtutile dvs. cardinale. Ritmul in care evolueaza lucrurile fiind mai lent, greutatea responsabilitatii va apasa mai tare. O festa a destinului? Nu, doar o perioada de testare, care va va intari pe durata lunga calmul si increderea in fortele proprii. La ce puteti renunta (in sfarsit!) in lunile care vin? La sentimentul de vinovatie, la prietenii prefacuti care vor prea multe de la dvs., la iluziile de fericire care va macina puterea si timpul. In octombrie, veti avea parte de o surpriza la locul de munca: se realizeaza un proiect de care ati uitat. Si inca ceva: s-ar putea sa gasiti acum oameni suficient de competenti pentru un proiect comun. In relatia dvs. sentimentala vor avea loc modificari marunte, dar importante pentru viitor. Nu mai sunteti dispusi sa faceti sacrificii pentru altii, ci va ganditi in primul rand la dvs. Veti face o descoperire care va va surprinde: cu cat va concentrati mai mult asupra dorintelor dvs. si a adevarului dvs. launtric, cu atat vor fi mai mari respectul si dragostea cu care sunteti rasplatiti. "Fii mai mult tu insuti!", spune invatatura Zen, "si toata lumea se va indragosti de tine."

Exercitiu Zen: Dati Ca Sa Primiti

Propuneti-va ca, timp de o saptamana, sa daruiti zi de zi cate-o mica atentie. Ce si cui n-are nici o importanta. Important este sa nu faceti vreo legatura intre darul dvs. si vreo rasplata. Observati ce se petrece in sufletul dvs.!
Ideea calauzitoare: "Mersul inainte seamana de multe ori cu mersul inapoi. Dar uneori trecutul e mai important ca viitorul".

Leu (23 iulie - 22 august)
Timpul regenerarii


Lunile iulie si august vor fi punctele culminante ale unei perioade fericite care a inceput pentru dvs. de un an bun. Optimismul si credinta in bine fac din dvs. un personaj central stralucitor, rol care va convine de minune. Dar atentie! Tendinta dvs. catre infumurare orgolioasa s-ar putea sa va joace feste si sa insingureze sufletul. Nu pierdeti din vedere nevoile altora. "Ocupa-te de lucrurile marunte si toata lumea se va trezi la o noua viata", spune invatatul Zen Uchiyama Roshi. Profitati de acest anotimp pentru a trasa cateva coordonate, a lansa un proiect sau pur si simplu pentru a va regenera complet intr-o vacanta prelungita. Incepand din septembrie, "obisnuitul" isi va face loc in viata dvs., dar nu va temeti, ati luat deciziile care se impuneau. Lucru valabil si pentru dragoste. Veti descoperi ca persoana visata este o faptura in carne si oase, dar micile ei slabiciuni va trezesc simpatia. Cu alte cuvinte, pana la sfarsitul lui 2004 ar trebui sa va hotarati - din tot sufletul - pe cine-ati vrea sa aveti alaturi. Pentru Leii singuri: pretentiile dvs. sunt piedici in drumul spre fericire. Bucurati-va de flirturile marunte, fara sa faceti din ele o problema de stat.

Exercitiu Zen: Buna sau rea?

Readuceti-va in memorie cele mai importante relatii din viata dvs. - trecute si actuale. Ganditi-va atent ce eticheta le-ati pune: buna, rea, eficienta, nereusita etc. Uitati-le constient si priviti-le - pe durata acestui exercitiu - cu bunavointa relaxata si fara vreo intentie de evaluare.
Ideea calauzitoare: "Cei care stau pe varful picioarelor nu au stabilitate, iar cei care calca tantos nu pot tine pasul".

Fecioara (23 august - 22 septembrie)
Mai multa libertate, mai putina drama


Ceea ce a inceput timid la cumpana dintre ani se transforma acum intr-un val urias: viata dvs. se pune in miscare si, spre bucuria dvs., va trage dupa ea. Incepand din vara, veti simti o nevoie nebuna de schimbare si de extindere. Dorinta dvs. de aventura se poate exprima in diverse feluri. Calatoriti departe, va mutati, schimbati serviciul sau va decideti pentru un stil absolut nou. Va e frica sa nu nimeriti pe-alaturi? N-aveti nici un motiv. Nici in cea de-a doua jumatate - turbulenta - a lui 2004 nu va veti pierde bunul gust si simtul masurii. Un dar deosebit pe care vi-l face toamna: dupa o pauza mai lunga va revine umorul. In viata sentimentala se porneste o schimbare radicala. Noul motto: "Mai multa libertate, mai putina drama". Septembrie este o luna magica: pentru prima oara - dupa multa vreme -, simtiti ca independenta si pasiunea nu se exclud. Intr-o relatie noua (eventual) va puteti vindeca de ranile trecutului si puteti descoperi ca germenii multor deceptii sentimentale s-au aflat in dvs. insiva. "Scoateti-va masca de pe fata, s-a sfarsit cu singuratatea", recomanda inteleptul Zen Eshin. Indrazniti sa aratati mai mult din sentimentele si sensibilitatea dvs.

Exercitiu Zen: Pierderea controlului

Concentrati-va cateva minute asupra unei situatii (profesionala sau particulara) care va produce teama si pe care ati vrea neaparat sa fiti stapani. Imaginati-va apoi cum ii dati drumul din mana, lasand viata sa o rezolve. Repetati exercitiul zilnic o perioada de timp si observati ce se modifica.
Ideea calauzitoare: "Cei care se incred in altii au parte de incredere".

Balanta (23 septembrie - 22 octombrie)
Radacini


Ati mai invatat ceva! Dupa un inceput de an dificil, ati reusit sa va adaptati existenta la un cadru mai stabil si sa stapaniti mai bine problemele financiare. Se anunta din nou o viata mai usoara! Cu toate acestea, veti simti ca in viata dvs. ceva nu mai este la fel ca inainte. Nelinistea si vesnica nevoie de altceva nu va mai mana fara tinta si sunteti gata sa prindeti, in sfarsit, radacini. In august veti fi in lumina reflectoarelor: munca, ideile si proiectele dvs. isi vor gasi o rezonanta larga. La toamna, in viata dvs. particulara se va pune problema impacarii. Cu o mare iubire, cu o prietena, cu familia dvs.? S-ar putea sa fie vorba in primul rand sa incheiati pace cu dvs. insiva. "Sa-i cunosti pe ceilalti inseamna intelepciune; sa te cunosti pe tine insuti inseamna clarificare interioara", spune o veche invatatura Zen. Daca v-ati gasit deja alesul (aleasa) inimii, planificati pentru sfarsitul anului o calatorie mai lunga impreuna. Va veti apropia mai mult sau veti descoperi o pasiune noua, comuna. Pentru Balantele singure: asteptati-va - incepand din octombrie - la o intalnire "palpitanta", cu implicatii serioase.

Exercitiu Zen: Ritm de melc

Deveniti melci - 1 sau 2 minute. Tot ce faceti faceti cu incetinitorul. Fiti atenti sa respirati in continuare relaxat si urmariti efectele produse (in dvs.) de aceasta frecventa noua.
Ideea calauzitoare: "Cel care stie ca are destul este bogat. Iar cel care stie ca destul este suficient are intotdeauna atat cat ii trebuie".

Scorpion (23 octombrie - 21 noiembrie)
Armonie


Va asteapta vremuri pline de armonie. In a doua jumatate a anului, puteti "infrunta" lumea mai calmi si mai destinsi. Motivul: in lunile care s-au scurs ati fost nevoit sa digerati cateva pareri mai dure despre firea si relatiile dvs. Poate ca asta v-a facut sa descoperiti o straveche intelepciune Zen: "Greseala declarata, linistea senina si cedarea sunt radacinile armoniei". Asumati-va atitudinea noua, mai modesta. Puteti aborda un alt stil de viata, care sa va faca suverani si independenti material. Mai ales din vara incolo, nu va mai lasati asa de usor convinsi de toti atoatestiutorii, fiti mai responsabili. Ceea ce va demara la inceputul verii in viata dvs. sentimentala devine certitudine in octombrie: partenerul (partenera) este gata sa aiba grija de dvs. Aveti pofta si incredere suficienta sa incepeti o treaba comuna. Scorpionii singuri: puteti sa va simtiti puternici, fara probleme, si sa aveti incredere in puterea dvs. (magnetica) de atractie. Dar nu treceti cu vederea semnalele plapande. Unii barbati (unele femei) prefera sa intre abia simtit in viata dvs.

Exercitiu Zen: LasaTi de la dvs.!

Faceti-va timp cateva minute si ganditi-va la cateva experiente cu oameni - importante pentru dvs. Descoperiti de ce va "agatati" mereu vrand neaparat - deschis sau pe ascuns - sa-i criticati, sa-i controlati, sa-i influentati sau sa-i schimbati pe cei din preajma dvs. Ce se-ntampla daca renuntati la aceste impulsuri? Lasati-va patrunsi de sentimentul ca orice om, indiferent cat de apropiat, va intretaie, ce-i drept, calea vietii, dar nu va apartine.
Ideea calauzitoare: "Cand cauti ceea ce n-ai primit, pierzi ceea ce ai deja. Si daca esti multumit cu ceea ce ai, vei atrage ceea ce nazuiesti".

Sagetator (22 noiembrie - 22 decembrie)
Nu faceti pe sefii


Partea mai grea a anului ati depasit-o deja si va puteti felicita. Ati invins multe obstacole fara sa va descurajati. La inceputul verii, viata dvs. va fi cu siguranta mai usoara. Veti avea suficiente motive sa sarbatoriti si sa va bucurati: ideile si propunerile dvs. gasesc o larga acceptare, multe dintre ele putand fi realizate incepand din octombrie. Dar atentie: nu faceti pe sefii - colaboratorii dvs. prefera spiritul de echipa tutelajului. Si pentru ca atmosfera sa fie buna si buna dispozitie sa dureze, tineti seama de o regula inteleapta a invataturii Zen: "Cei care nu concureaza sunt ocoliti de concurenta". In viata sentimentala, puteti aplica ceea ce ati invatat din relatiile trecute, care n-au fost chiar simple. Renuntati la reprosuri si dragostea va inflori pur si simplu. Sagetatorii care au intrat in 2004 singuri pot trai la sfarsitul lui august o adevarata revolutie a sentimentelor. Persoana care intra in viata dvs. va impartaseste idealurile inalte. O ocazie potrivita de a va dezvolta potentialul si de a lansa un proiect de durata lunga in doi.

Exercitiu Zen: Ascultati cu atentie!

Constientizati ce se intampla cand ii acordati unei alte persoane atentia dvs. totala. Alegeti pentru acest exercitiu o persoana in care aveti incredere. Nu faceti altceva decat sa ascultati cu atentie. Nu va ganditi deja la un raspuns, in timp ce persoana din fata dvs. vorbeste. Bucurati-va de apropierea placuta creata in acest fel. Repetati exercitiul - cu prima ocazie - cu o alta persoana.
Ideea calauzitoare: "Dubleaza-ti atentia, chiar daca tragi cu sageata a suta oara".

Capricorn (23 decembrie - 19 ianuarie)
Relaxati-va gandurile


Fiti atenti, pentru ca nu mai este mult: in iunie si iulie increderea dvs. in fortele proprii coboara la limita minima. Si nici macar nu trebuie sa existe un motiv special, dar ceva in interiorul dvs. pune intrebari zgandaritoare. Cine sunt? Care e, de fapt, viata mea? N-aveti in fond nici un motiv sa va-ndoiti de dvs. si nici n-aveti ce sa va mai demonstrati. In ultimele 12 luni ati aflat cat de stapani sunteti pe situatiile delicate. In a doua jumatate a lui 2004 lasati-va ambitia sa se odihneasca. Nu va relaxati doar trupul, ci, la fel de constient, si gandurile. "Priveste inainte ca un nou-nascut, fara sa intrebi "de ce". Nu te pierde in succesiunile de idei intortocheate si nu face nimic intentionat. Asa vei ajunge la armonie", spune invatatul chinez Wen-tzu. Dragoste: partenerul (partenera) dvs. tanjeste dupa comunicare. Molipsiti-va de spontaneitatea lui (ei), si relatia dvs. va fi din nou plina de romantism. Capricornii singuri: ati invatat sa va incredeti in trupul si erotismul dvs. Este o siguranta extrem de atragatoare. In noiembrie, s-ar putea sa cunoasteti o persoana demna de o prietenie (erotica) profunda.

Exercitiu Zen: Compatimire Adevarata

Faceti-va timp cateva minute pentru autocunoastere: ce va displace la dvs.? De ce ganduri, sentimente si comportamente negative nu puteti scapa nici cum? Imaginati-va o persoana cu aceleasi "calitati" ca dvs. Ce simtiti pentru ea? Dispret sau compatimire?
Ideea calauzitoare: "Poarta spre clarificare interioara este exact acolo unde te afli acum".

Varsator (20 ianuarie - 18 februarie)
Fiti flexibili!


Ce mult v-ar placea sa lasati totul in urma si s-o luati de la capat - dar pana-n august, trecutul nu va da pace. Mai aveti de reglat conturi, pana cand viata dvs. va putea lua un alt curs. Dati-va osteneala sa lichidati - in mod amiabil - o relatie depasita (poate) sau o relatie de munca esuata. Evitati sa va refugiati in iluzii si mai ales nu-i lasati pe altii sa decida in probleme care va privesc doar pe dvs. Incepand din septembrie, reveniti la realitate si descoperiti ca ea va ofera mai multe sanse decat orice Fata Morgana. Una dintre calitatile cele mai importante pe care vi le puteti dezvolta in turbulenta viitoare jumatate a anului este flexibilitatea. "Blandetea si toleranta biruie duritatea", spune invatatura Zen. Cu cat veti reactiona mai flexibil la impulsurile din afara, cu-atat mai putin obositoare vi se va parea viata de zi cu zi. Invatati sa va impartiti timpul in asa fel incat sa nu va simtiti permanent o victima a propriului calendar prea incarcat. In dragoste, cuvantul "intimitate" este scris cu litera mare. Destinul asteapta de la dvs. o mai mare daruire in dragoste. Indrazniti! Descoperiti farmecul intimitatii - poate nou pentru dvs. - si in erotism.

Exercitiu Zen: Lauda Si apreciere

Faceti-va timp intr-una din serile viitoare pentru a va trece in revista ziua care s-a scurs. Concentrati-va exclusiv asupra momentelor si situatiilor care va umplu de mandrie. Laudati-va chiar si pentru cel mai neinsemnat pas sau incercare pozitiva. Apoi, procedati la fel - in imaginatia dvs. - cu o persoana apropiata.
Ideea calauzitoare: "Fii taios, dar nu taia. Fii stralucitor, dar nu lua ochii".

Pesti (19 februarie - 20 martie)
Repaos total


Ati avut un sfarsit de an incitant si ati simtit ca in viata dvs. a aparut ceva nou. Ati progresat in activitatea profesionala, iar in dragoste v-ati clarificat niste dubii. Acum insa, semnalele au mai slabit, iar incepand din august pare sa se instaleze repaosul total. Nu va pierdeti rabdarea. Spre sfarsitul toamnei, vantul va bate din nou din directia favorabila, iar semaforul se va fixa pentru mai multa vreme pe culoarea verde. Pana atunci, exercitati o regula importanta a invataturii Zen: "Inteleptul stie sa astepte calm limpezirea apelor si sa zaboveasca in tacere pana cand va fi bine sa actioneze". Bucurati-va de vara. Ocupati-va de caminul dvs. si de lucrurile marunte si rezolvati problemele evidente - veti fi mai increzatori si mai impacati cu dvs. insiva. In viata sentimentala nu sunt de asteptat - pentru moment - nici crize si nici extaz. Daca va simtiti, cumva, precum pestele pe uscat, tineti minte ca a face totul pentru persoana iubita (sau pentru familie) este aproape intotdeauna prea mult. Nu exagerati cu dovezile de dragoste si ceilalti vor veni spre dvs. Pestii singuri: savurati micile flirturi, destul de numeroase in noiembrie. Schimbari importante se vor produce in casa dvs. abia in 2005!

Exercitiu Zen: Zambetul lui Buddha

Faceti-va timp un minut si destindeti-va fata pentru armonia sufletului. Priviti in gol, expirati si simtiti cum va apare pe buze umbra unui zambet. Repetati acest exercitiu de cateva ori pe zi si veti vedea cum vi se insenineaza starea sufleteasca.
Ideea calauzitoare: "Cel care-i invinge pe ceilalti are putere; cel care se-nvinge pe sine este puternic".