Concerte de mai

Iulian Ignat
- Incontestabil, inceputul lui mai apartine muzicii pentru urechi fine -

*Impresionant! Festivalul de Jazz de la Sibiu ajunge anul acesta la cea de-a 34-a editie, burgul transilvan meritand pe deplin - chiar daca si Bucurestiul si-a pus pe picioare in ultimii ani un festival serios- titulatura de capitala a jazzului romanesc. Sibiul este locul in care s-a lansat Harry Tavitian, in care au concertat mari personalitati ale jazzului romanesc si international, locul care a mentinut vie pasiunea pentru muzica de calitate atat in vremea comunismului, cat si acum, in plina invazie a gusturilor de talcioc.
Sibiu Jazz Festival 2004 se va desfasura in perioada 5-9 mai in organizarea Fundatiei Pro Art Hermannstadt-Sibiu, reprezentata de Johannes Konstantin Schmidt, fondator si director al festivalului, care intr-un amplu interviu acordat revistei noastre declara: "Sibiul nu este deloc intamplator gazda celui mai important festival de jazz din tara. Este un oras care de-a lungul secolelor s-a evidentiat printr-o foarte puternica viata culturala in toate domeniile, dar mai ales in muzica si in teatru. Nu putem trece peste influenta unui popor foarte muzical, poporul german. La germani, familiile formeaza deseori o adevarata orchestra, cu cei mici cantand alaturi de parinti la instrumente. Exista chiar si un cuvant care consfinteste aceasta realitate: musiezieren - a face muzica, a te bucura impreuna cantand. Educatia si cultura muzicala a sasilor din Sibiu au "sfintit" locul. Clubul de jazz din Sibiu, infiintat de regretatul Nicolae Ionescu, era unul puternic, cu vreo 400 de membri, multi dintre ei elevi sau studenti. Stateau cuminti, cu mana la tampla, si ascultau. Cu timpul, s-au mai selectat, iar acum, dupa ani, fostii elevi de atunci isi trimit la randul lor copiii la concertele de jazz".
Ca si in anii precedenti, Festivalul va avea numerosi invitati din strainatate. Evenimentul va debuta cu o gala studenteasca de jazz, la care vor participa trupe tinere din Cluj, Iasi, Timisoara, Galati si Sibiu si il va avea ca prim protagonist pe basistul maghiar Aladr Pege. Artist emerit al Ungariei, Pege este apreciat atat de lumea jazzului - numit drept cel mai bun instrumentist al Festivalului de la Montreux din 1970, mare personalitate a vietii culturale maghiare -, cat si de iubitorii muzicii clasice. Chiar daca oferta este variata - olandezii de la The Non Melting Ice Cream Band aduc spiritul traditiei fanfarei americane din New Orleans, iar polonezii 0-58 fac o muzica elaborata, bazata pe experiment -, peste editia a 34-a a Festivalului adie o briza mediteraneana, un aer latin. Venita din Cehia, formatia nima Band are un chitarist mexican si un repertoriu format din muzica latino si etno, salsa, funk, rock si compozitii proprii. Eldad Tarmu, compozitor ce se inspira din ritmuri cubaneze si braziliene, isi va lansa la Sibiu, in premiera mondiala, Exotic Tales, al patrulea album, precedentul Get up Close fiind difuzat in peste 200 de tari dupa ce a stationat patru saptamani in Top 20 American Jazz Radio. Jazzul latin va incheia festivalul printr-un spectacol special, "Emociones", in care venezuelanul Pibo Marquez si chitaristul argentinian Herman Romero vor colabora cu trupa de dansatori a italianului Luciano di Natale. Marquez este un nume foarte respectat in lumea jazzului latin - a colaborat printre altii cu Carlos Santana -, iar Romero, care a imprimat trei albume alaturi de marele chitarist Al Di Meola, face o muzica pasionala si romantica, o inedita imbinare intre gipsy flamenco, folclor mediteranean si influente ale Orientului Mijlociu.
Cateva cuvinte si despre romanii ce vor canta in festival. Pianistul Florin Raducanu va avea un recital alaturi de invitatii sai, intre care apreciatii instrumentisti Pedro Negrescu (contrabas), Cristian Soleanu (saxofon) si americanul Tom Smith (toba), iar saxofonistul Nicolas Simion va fi invitat in concertul sustinut de Norbert Scholly si de Florian Weber Quintet.

* In avanpremiera primului concert pe care finlandezii de la Nightwish - grup de mare rezonanta pentru iubitorii rockului gotic simfonic - il vor sustine in Romania, solista Tarja Turunen va prezenta un spectacol de lied. Concertul, ce va avea loc pe 6 mai la Sala Auditorium a Muzeului de Arta, va avea un caracter exclusiv, fiind singura posibilitate de a o audia anul acesta pe soprana finlandeza in Europa.
Celebritatea Tarjei Turunen in lumea muzicii se datoreaza atat calitatilor sale deosebite de soprana - a inceput sa studieze cu opt ani in urma la Academia de Muzica, unde a aprofundat studiul muzicii religioase si a avut mare succes ca solista pe scena operei din Helsinki -, cat mai ales activitatii alaturi de Nightwish. "Cel mai important lucru pentru mine a fost si este sa cant. Am inceput de la trei ani, de fapt am inceput sa cant chiar inainte de a vorbi! Nu ma vad in nici o alta cariera decat in cea a muzicii clasice si vreau sa continui in acest domeniu. Faptul ca am cantat si cant alaturi de Nightwish mi-a deschis noi perspective de intelegere." Cu Nightwish, Tarja a cantat in fata a zeci de mii de spectatori, a castigat numeroase discuri de platina, cel mai recent acum doi ani, cand "Century Child" a devenit platina la doar doua saptamani. Noul album al trupei, Once, va fi lansat in luna iunie, iar concertul Nightwish la Bucuresti este fixat pentru luna noiembrie la Sala Palatului.
Pentru concertul din 6 mai, un numar limitat de invitatii sunt disponibile la adresa de e-mail: aquarius @totalnet.ro