Anca Badiu - (Class) "Cand e vorba de profesie, nu e bine sa faci compromisuri"

Dia Radu
- Ultimul album al formatiei Class, Pentru dragoste, se bucura de mare succes. A fost o sansa sau ati muncit din greu pentru el?

- Am muncit temeinic. De altfel, albumul trebuia lansat in septembrie-octombrie 2003, dar am ales sa amanam lansarea pentru a face un disc cat mai bun, cu un sound cat mai aparte. Cred ca am procedat foarte bine, reactiile la album sunt excelente! Timpul investit in acest proiect ne rasplateste inzecit. Cand e vorba de profesie, nu e bine sa faci compromisuri.

- Ati izbutit sa va formati o imagine care va distinge in peisajul destul de inghesuit si pestrit al muzicii de la noi. E greu sa o pastrati?

- In general, in Romania zilelor noastre e greu sa pastrezi ceva. E greu sa faci bine si foarte usor sa faci rau. Sunt unii carora nu le convine atunci cand ai mare succes. Nu-i intereseaza ca ai muncit foarte mult ca sa ajungi acolo unde ai ajuns, nu-i intereseaza ca poate ai facut anumite sacrificii sau ca ai investit mult: sentimente, bani. Imaginea inseamna nu doar calitate profesionala, ci si investitii materiale. Totul e sa faci asta cu bun-gust si cu bun-simt. Nu sunt adepta schimbarilor de imagine foarte dese si radicale, dar nici a incapatanarii de a merge pe o anumita linie, doar pentru ca... "las` ca merge si asa...". Sunt perfectionista in tot ceea ce fac, cred in "e loc si de mai bine!...".

- Ce mai fac colegii tai din trupa Class? Dar Mihaela?

- Sunt foarte bine! Vladut, in afara orelor in care sta in studio si care nu sunt deloc putine - el fiind responsabilul cu "butoanele" - merge la sala de fitness ca sa-si pastreze forma maxima. Nu se spune ca o minte sanatoasa exista doar intr-un corp sanatos? In ce-l priveste pe Florin, lucreaza si el in studio si mai iese cateodata sa se plimbe cu motorul lui, Harley Davidson, de care e foarte mandru. El e mai casnic, nu iese decat rar prin cluburi. Iar Mihaela face bine, noi, fetele, avem cam aceleasi pasiuni.

- Esti o fire mondena? Iti place sa iesi la party-uri, la cocktailuri, prin discoteci?

- In general da, imi place, insa depinde cine este amfitrionul si cam cum imi imaginez ca ar urma sa fie atmosfera acolo. Nu imi place sa merg ca sa fiu vazuta, ci pur si simplu merg ca sa ma simt bine. In afara de asta, noi iesim mereu cu prietenii in oras. Prietenii mei au devenit si ai Mihaelei si invers. In afara de faptul ca suntem bune colege, suntem si foarte bune prietene, deci atunci cand iesim impreuna, o facem cu foarte mare placere. Cu toate astea, nu pierd prea multe nopti. Prefer sa stau acasa, in fotoliu, si sa ma uit la filme. E una din marile mele placeri. Si mai am un minicomputer in care sunt stocate cateva mii de piese muzicale si un mini studio, si zilnic cant, cate o ora, diverse cantece din repertoriul international. Este, in afara unui exercitiu de studiu, si un mod de a ma relaxa...

- Fanii tai ar fi bucurosi sa le deschizi usa casei, sa afle cum arata programul tau intr-o zi obisnuita...

- Merg la sala de fitness, la repetitii, la film si, uneori, ca sa ma destind, la restaurant. Ma mai vad cu prietenii, mai rezolv cate o problema care apare brusc. Merg la studio. Nu e niciodata plictisitor. Cand ma asez seara in pat, am la ce sa ma gandesc. Doar ca ma simt putin obosita in perioada asta de primavara.

- Ai foarte multa experienta muzicala, castigata pe cand locuiai in Italia si faceai backing-vocals pentru Ramazzoti si Paula e Chiara. Privind in urma, cum ti se pare mai usor: sa te lansezi ca trupa sau ca solist?

- Daca esti foarte bun, te lansezi oricum! Totusi, cred ca unei trupe ii este mai usor nu numai sa se lanseze, dar si sa reziste. Cand sunt mai multe capete, sunt si mai multe idei, noi ne stimulam sau ne corectam reciproc. In plus, nu esti niciodata singur pe scena. Nu ai cum sa te simti stingher.

- Exista o intrebare la care raspunsurile sunt mereu impartite: se poate trai doar din muzica?

- Da si nu. Depinde la ce "nivel" faci muzica si ce "fel" de muzica. Daca muzica ta este foarte ascultata, deci cumparata, atunci poti trai doar din muzica. Calitatea muzicii tale da un sens carierei, profesiei pe care ti-ai ales-o.

- Ne apropiem de capatul primaverii si deja miroase a vacanta. Ai planurile facute?

- De-abia astept sa plec din Bucuresti. Nu-mi plac anotimpurile friguroase. Eu am nevoie de soare ca sa fiu bine dispusa. Cel mai tare mi-e dor de mare, asa ca astept cu nerabdare venirea verii! Numai ca si vacanta va fi printre picaturi. Vom avea multa treaba cu formatia anul acesta. Prin iunie, vom pleca intr-un turneu in Australia, iar la intoarcerea in tara, vom avea o serie intreaga de concerte pe litoral si prin alte orase mai mici sau mai mari. Ne gandim serios sa filmam inca un videoclip, de asta data la o piesa mai tonica, mai energica, de vacanta. Suntem bucurosi ca promotia "Castiga role pentru toata Classa", prin care un elev a castigat role pentru el si pentru toti colegii sai, a atras foarte multi adolescenti din scolile si liceele bucurestene! Acum avem si o "aripa tanara" a publicului, care ar aprecia, cu siguranta, un clip mai vesel.

Foto: Mediaservices


Carte de vizita
Canta de la 8 ani
* a urcat prima oara pe scena la 11 ani, alaturi de fratele ei, Mircea Badiu, cu care forma grupul de muzica folk Reflex
* doua albume scoase pana in prezent alaturi de trupa Class: Intr-o zi, in 2002, si Pentru dragoste, in 2004
* artisti preferati: Whitney Houston, Anastacia, Aretha Franklin, Phil Collins, Baby Face.