Alesii si demnitarii nostri nu mai sunt nici ciocoii si nici boii de altadata, sunt altii, din popor, cu poporul, alaturi de popor, nu-si uita alegatorii de marile sarbatori crestine. Frumos gest. In plus, felicitarea era insotita si de o invitatie din partea Psd Sibiu, prin care cei doi erau instiintati ca la sediul partidului ii asteapta: 2 kg de crenvursti, 1 kg de zahar, 1 kg de orez si un litru de ulei. Un dar de Pasti. Ca dar din dar se face rai. Mai ales in aceste vremuri de restriste si de crancena mizerie pentru multi semeni de-ai nostri. Unii, pentru a avea ce pune pe masa de sarbatori, si-au vandut sangele, la propriu, sau si-au amanetat obiectele mai de valoare din casa. Numai ca destinatarii felicitarii nu s-au prezentat sa-si ridice darul. Nu pentru ca, in an electoral, ar fi intuit vreo smecherie politicianista, o incercare de a fi mituiti si de a li se cumpara voturile. Nu mai erau in masura s-o faca, fiind trecuti in lumea celor drepti. Macabra intamplare, insa gestul conteaza!
Totusi, presa a bagat de seama si n-a intarziat sa se mire ca, in an electoral, in partide si in politicieni, in cei ai puterii in primul rand, a dat molima milosteniei. Felicitari, mesaje de smerenie, pungi cu mancare, oua rosii, cozonaci, miei si bani impartiti crestinilor cu drept de vot, asa s-a sarbatorit Pastele pe plaiul mioritic. Chipul Mantuitorului asociat cu fetele falcoase ale politicienilor a fost considerat blasfemie de multi credinciosi. Dar, cine stie, poate ca, in inconstienta lor, politicienii au vrut sa le sugereze crestinilor chipul lui Iisus intre talhari.
Cum in afacerea "miel la tot poporul" politicienii au facut-o cam de oaie, in arena a intrat crestinul de la Cotroceni, zicand: "Un act de generozitate nu trebuie judecat doar in context electoral". Just a grait. Mai mult, tatucul a zis ca "intotdeauna", indiferent daca era an electoral sau nu, de Pasti si de Craciun autoritatile locale au oferit sprijin oamenilor nevoiasi. Numai ca in acest "intotdeauna" a existat o paranteza de vreo cincizeci de ani, in care autoritatile nu dadeau nimic, ba chiar faceau pe dracu in patru a-l indeparta pe om de sarbatorile crestine. De dat, dadeau de 1 mai si de 23 august. Atunci "bagau" crenvursti si bere, pe bani si cu cozi infernale. Pe scurt, a mai zis tatucul, generozitatea crestina e buna, dar "sa nu se faca circ si sa nu se speculeze politic".
Partea proasta este ca generozitatea s-a transformat in circ politic, in desertaciune, vanitate si mitocanie, pe care, altadata, chiar tatucul a condamnat-o. Primarul care a dat saracilor o jumatate de miliard de lei, in plicuri, n-a facut-o in calitate de crestin smerit, de om cu frica lui Dumnezeu, ci ca primar, in sediul primariei, cu liste, politisti, jandarmi si saraci care s-au calcat in picioare. Iar un alt ciocoi de lume noua, neconsolat admirator al scornicesteanului, a aruncat vreo cateva milioane din masina, admirand apoi spectacolul jalnic al nevoiasilor care s-au bulucit sa-i adune.
Toate acestea si inca multe altele nu prea au de-a face cu milostenia crestina. Au de-a face cu mitocania si cu umilirea celor si-asa umiliti si obiditi. Unii au bagat de seama la inadecvare. Dupa ce-a luat lumina de la gratarul cu mititei, poporul a fost anuntat ca il asteapta o paranghelie si mai si. De 1 mai. Desigur, in culorile trandafirii ale social-democratiei. Numai ca lozinca "Proletari din toate tarile, uniti-va" va trebui inlocuita cu "Baroni din toate judetele, imbogatiti-va". Pe orice cale. Dupa aia, puteti sa fiti si generosi cu cei pe spinarea carora v-ati imbogatit. Unii baroni cred ca au fost muncitori, toti ceilalti au fost reprezentantii muncitorilor. Si toti par a crede in scularea comunistilor din mormant.
Hristos a inviat!