"Distinctia Culturala" a Academiei Romane, pentru colegul nostru, Ion Longin Popescu

Redactia
Vineri, 2 aprilie, cu ocazia aniversarii a 138 de ani de la infiintarea Academiei Romane, a avut loc conferirea unor diplome si titluri academice unor personalitati care, prin activitatea lor, au sprijinit inaltul For stiintific roman in activitatile sale multiple.

Alaturi de oameni de stiinta din diverse domenii, de ambasadorii Frantei, Algeriei si Spaniei, de Alain Plantey, membru al Institutului Francez si fost secretar al lui Charles de Gaulle, pe lista medaliatilor s-au aflat si reprezentantii unor ziare din Bucuresti. Au primit diploma Distinctia Culturala cotidianele "Curierul National" (regretatul director Viorel Paunescu), "Curentul" si "Ultima ora" (directorul Ion Marin) si Ion Longin Popescu, redactor al revistei noastre. Reuniunea festiva s-a desfasurat in Aula Mare, in prezenta Presedintelui Romaniei si a Patriarhului Teoctist. Cu acest prilej, Ion Iliescu a conferit Ordinul National "Serviciul Credincios" profesorilor universitari Valeriu Avram, Vasile Stanescu si economistului Mircea Ciumara.
In expunerea de motive, presedintele Academiei, prof. Eugen Simion, a spus: "Se confera diploma Distinctia Culturala lui Ion Longin Popescu pentru modul exceptional in care a aparat pozitia Academiei Romane in problema Rosia Montana". Fata de acest memorabil eveniment din viata sa si a redactiei, colegul nostru ne-a declarat:
"Era de asteptat ca Forul suprem de stiinta si cultura al tarii, alaturi de Biserica Mama a romanilor si de majoritatea bisericilor din Romania, sa se implice intr-o problema de importanta nationala. Prin conferirea acestei diplome, Academia recunoaste participarea revistei "Formula As" la ceea ce ne-au cerut inca din anul 2001 cititorii nostri: dezvaluirea adevarului din Apuseni, apararea cauzei nationale si sustinerea societatii civile, sensibilizarea autoritatilor statului fata de un pericol major pentru mediul din inima Transilvaniei, pentru viata motilor si pentru identitatea nationala. Oamenii fara aparare de la Rosia Montana nu ne-au avut decat pe noi si pe putinii dintre colegii nostri de breasla (ii amintim pe ziaristii de la "Curierul National", "Evenimentul Zilei", "Curentul", "Cotidianul", "Economistul", "Flacara" lui Adrian Paunescu, "National", "Ziua"). Sa fiu scuzat de cei pe care-i omit din necunoastere. Prin noi, glasul motilor care refuza tranzactia cu locul de bastina al familiilor lor, cu istoria si cu rezervele minerale strategice ale tarii, s-a putut face auzit intregii natiuni si multor organisme si organizatii internationale importante. Speram ca si in viitor atitudinea inaltei institutii din Calea Victoriei sa fie la fel de ferma si de curajoasa, iar despre presedintia lui Eugen Simion sa se spuna ca s-a identificat cu perioada de reconstructie morala a Academiei Romane, de dupa eclipsa comunista".