Bucatarie rapida

Redactia
Cartofi cu sos de branza si ridichi

Ingrediente (pentru 4 portii): 1,2 kg cartofi nesfaramiciosi, 6 linguri ulei, 1 lingurita maghiran uscat, sare, piper, 1/2 castravete, 1 legatura ridichi, 1 legatura codite de ceapa verde, 500 g branza de vaci, 150 g iaurt, 1 legatura patrunjel.
Mod de preparare:

* Se-ncinge cuptorul (cu tava inauntru) la 200C. Se curata cartofii de coaja, se spala si se taie spalturi. Se bate uleiul cu maghiranul, sarea si piperul si se amesteca cu cartofii taiati.
* Se aseaza cartofii in tava incalzita si se dau 40 de minute la cuptor, intorcandu-i din timp in timp.
* Castravetele curatat si taiat in doua si ridichile curatate si spalate se taie cubulete. Coditele de ceapa verde se spala, se zvanta si se taie rondele. Se amesteca toate cu branza de vaci si iaurtul si se gusta de sare si piper. Se presara patrunjelul verde peste cartofi, care se servesc calzi, impreuna cu sosul de branza si ridichi.

Salata greceasca cu chiftelute

Ingrediente (pentru 4 portii): 2 cepe, 1 legatura patrunjel, 400 g carne tocata (de vita), sare, piper, 1 lingurita maghiran, 8 linguri ulei de masline, 500 g rosii, 1 castravete, 1 salata verde mica, 4 linguri otet, 60 g masline negre.
Mod de preparare:

* Se curata ceapa si se taie marunt, iar patrunjelul verde, spalat si zvantat, se toaca. Se amesteca amandoua cu carnea tocata, sarea, piperul si 1/2 lingurita de maghiran si se framanta bine. Cu palmele ude se fac circa 16 chiftelute si se prajesc aproximativ 7 minute in 2 linguri de ulei incins.
* Se spala rosiile si se taie in 4 sau in 8. Castravetele curatat se taie felii, iar salata verde, spalata si zvantata, se rupe bucati potrivite ori se taie fasii.
* Se bate otetul cu uleiul ramas, cu restul de maghiran, cu sare si cu piper si se toarna peste legume. Se incorporeaza maslinele, se mai gusta o data salata de sare si piper si se serveste cu chiftelutele fierbinti.

Peste cu varza

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 varza mica (1 kg), 20 g unt, sare, piper, 1 lamaie, 100 ml zeama concentrata de legume (Knorr+apa), 100 ml smantana (frisca nebatuta), 500 g fileuri de peste alb (cod, merluciu, salau...)
Mod de preparare:

* Se curata varza, se taie mai intai in 4 si pe urma fasii, se spala si se lasa sa se scurga. Se caleste in untul incins, se adauga sare, piper si coaja rasa de lamaie, se stinge cu zeama de legume si smantana si se lasa sa fiarba incet, cu capac, circa 20 de minute.
* Intr-o oala, se pune pe foc apa cu sare si se incorporeaza o jumatate de lamaie taiata felii si cealalta jumatate stoarsa (zeama). Se spala pestele, se zvanta si se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute din momentul cand apa clocoteste.
* Varza se sareaza, se pipereaza, se acreste cu putina zeama de lamaie si se serveste cu pestele, eventual si cu o garnitura de cartofi fierti.

Pulpe de pui cu ciuperci

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g ciuperci, 250 g ceapa de arpagic, 1 tulpina de praz, 4 pulpe de pui (800 g), sare, piper, 3 linguri ulei, 1 lingurita cimbru (frunzulite), 1/4 l zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1/8 l vin alb, 1/2 legatura patrunjel verde (tocat).
Mod de preparare:
Se spala ciupercile, se curata si se taie in 4. Ceapa curatata se taie in doua, iar prazul spalat si curatat se taie rondele. Pulpele de pui, spalate, zvantate si condimentate, se prajesc in uleiul incins, se scot din tigaie si se pun deoparte.
* In uleiul din tigaie se prajesc ciupercile impreuna cu ceapa, se condimenteaza cu sare, piper si cimbru si se sting cu vin si zeama concentrata de pasare. Se adauga pulpele de pui si se lasa sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 45 de minute.
* Se scot pulpele, se incorporeaza in sos patrunjelul verde, tocat (care se poate lega cu putina faina sau amidon) si se servesc cu paine alba sau cu cartofi prajiti.



Dulciuri

Colac cu migdale si crema de ciocolata

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 150 g faina, 75 g unt, 3 oua, 1 lingurita zahar, 20 g migdale taiate, sare. Pentru crema - 250 g ciocolata neagra amara, 300 ml lapte, 4 galbenusuri, 75 g zahar, 30 g zeamil (Maizena), 30 g unt, 1 baton vanilie. Pentru decorat: bombonele (in forma de ou).
Mod de preparare:
Crema - Dati ciocolata pe razatoarea mare. Puneti intr-o cratita zeamilul, impreuna cu 1 lingura de zahar, turnati peste ele laptele - putin cate putin, amestecand intruna, adaugati batonul de vanilie crapat in doua pe lung si lasati-le sa dea in clocot, continuand sa amestecati (cu telul).
* Puneti intr-un castron galbenusurile cu zaharul ramas, frecati-le pana ce incep sa se albeasca, adaugati laptele clocotit - amestecand incontinuu -, varsati compozitia in cratita si puneti-o pe foc sa fiarba incet, pana ce crema incepe sa se ingroase.
* Luati crema de pe foc si incorporati ciocolata in doua reprize, amestecand bine de tot, ca sa se topeasca complet. Turnati crema de ciocolata intr-un castron, si cand s-a racit putin (sa fie calduta), adaugati untul. Amestecati bine, lasati-o sa se raceasca si tineti-o cel putin 2 ore la frigider. Colacul - Turnati intr-o cratita 200 ml de apa si adaugati untul taiat bucatele, zaharul si 1 varf de cutit de sare. Puneti apa pe foc, si cand clocoteste, adaugati faina (toata deodata) si amestecati pana ce obtineti un aluat neted, care se desprinde de peretii cratitei. Adaugati ouale (unul cate unul) si continuati sa amestecati aluatul, aproximativ 2 minute, la foc foarte mic. Incingeti cuptorul la 180C. Luati o coala de hartie de calc si desenati pe ea un cerc cu diametrul de 22 cm si apoi un altul - in interiorul primului -, lasand intre ele un spatiu de 5 cm latime. Puneti coala pe o tava, turnati aluatul pe spatiul dintre cele doua cercuri, formand un colac, presarati deasupra migdalele si dati-l circa 15 minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Cand s-a racit, taiati colacul in doua pe orizontal si asezati partea inferioara pe un platou. Intindeti crema peste ea, acoperiti-o cu cealalta jumatate si puneti la mijloc bomboanele de zahar si ciocolata.