Opinii legate de construirea Catedralei Neamului

Cititor Formula AS
Stimata d-na Sanziana Pop,

Va scriu deoarece am incredere in onestitatea dvs. Sunt consternata si revoltata de ceea ce se intampla cu construirea Catedralei Mantuirii Neamului in Parcul Carol, prin dezafectarea Mausoleului aflat acolo. Ca este "un troc politic" - iti dau ce vrei, dar imi dai voturile enoriasilor - nu mai incape indoiala! Dar la o asemenea scara, in vazul tuturor, este prea de tot!
Am aflat din site-ul Primariei Municipiului Bucuresti de dezbaterea publica initiata de primarul Traian Basescu si consider ca:

*Mausoleul trebuie pastrat pentru posteritate. Indiferent de conotatia pe care o poarta (a fost ridicat in epoca comunista), el reprezinta o marturie si poate chiar un monument (cu toate ca nu este clasat) reprezentativ al unei epoci dure din istoria neamului romanesc. Ar fi bine sa fie vazut si de copiii copiilor nostri! Nu putem reproduce la infinit erorile comunismului, de a distruge toate legaturile cu trecutul! Avem in fata noastra zi de zi rezultatul acestei atitudini: orase intregi de blocuri si mormane de beton.

*Edificiul ar distruge aproape in intregime unul dintre parcurile-monument ale orasului. Este scandaloasa sacrificarea unui parc istoric pentru edificarea unei constructii, fie ea si Catedrala Mantuirii, in timp ce orasul Bucuresti mai are rezerve de terenuri virane plasate central, dar duce lipsa de spatii verzi amenajate si ingrijite!

*Banii de la Buget ar trebui sa fie utilizati in adevaratele "prioritati" ale societatii romanesti: ameliorarea nivelului de viata si gazduirea batranilor, a pensionarilor fara venituri, a cersetorilor si "oamenilor strazii", a copiilor institutionalizati (cei care au mai ramas nevanduti ca niste animale), formarea si reintegrarea acestora in societate, reabilitarea si renovarea spitalelor si a dispensarelor, a creselor si a scolilor etc. As mai putea adauga la lista asta inca multe altele. Daca Inalt Preasfintii Bisericii Ortodoxe Romane sunt atat de patrunsi de smerenie si de Duh, sa nu mai ravneasca la banutul vaduvei si al copilului orfan, sa nu mai perceapa taxe fixe la "serviciile" practicate la nunti, botezuri, parastase etc., iar in cazul neachitarii acestora, oamenii sa ramana cu mortul nedus la groapa, cu mireasa la usa bisericii si cu copilul pagan.

*De ce trebuie satisfacut orgoliul Patriarhului? O imensa biserica, ceruta chiar de unul dintre cei care au contribuit la distrugerea mai multor edificii religioase: Complexul Manastirii "Vacaresti", Biserica "Sf. Spiridon" etc.?
Ma intreb ce se intampla cu toti intelectualii, oamenii de stiinta si toata elita romaneasca?! Pentru ce nu iau atitudine? Ei reprezinta singura "forta" care mai poate razbi! Mi se pare o dovada de lasitate si de inconstienta a ramane pasiv...

Tatiana Bratulescu e-mail: t_bratulescu@yahoo.fr