Un "destabilizator" de lux: revista Cultura

Ion Longin Popescu
"Povestea cu destabilizarea culturii romane (actiune pe care ar intreprinde-o, dupa unii, revista Cultura - n. red.) ni se pare de o stupiditate perfecta. Ce ne-a mai ramas noua de destabilizat, in ipoteza ca acesta ne-ar fi scopul? E adevarat ca vrem sa destabilizam cate ceva: provizoratul si necomunicabilitatea din cultura romana, prejudecatile si tabuurile, impresia ca nu avem dreptate decat noi si ai nostri."

Am citat un fragment din editorialul primului numar al recent aparutei reviste, Cultura, editata de Institutul Cultural Roman si condusa de cunoscutul scriitor Cristian Teodorescu. Cu un astfel de program de "destabilizare", un grup de tineri jurnalisti si scriitori, inca necunoscuti pe piata media din Romania, dar cu atat mai provocatori, s-au lansat intr-o aventura jurnalistica de invidiat. Luandu-si ca instrumente de lucru "dezbaterea si polemica", folosind "arma" interviului mai mult decat alte publicatii, juniorii acestei redactii s-au aruncat in valtoare fara nici un fel de inhibitie, atrasi de idei, si nu de salariu (anemic, ca la bugetari), mistuiti de ambitia performantei si tusati probabil de prestigiul international al "patronatului" - Fundatia Culturala Romana, transformata in Institutul Cultural Roman.
Rubrici de o mare diversitate, o ilustratie color extrem de sugestiva, o desfasurare de spatiu "fara frontiere" - iata, intr-o fugara enumerare, principalele caracteristici ale acestei "Godzile" a presei culturale. Apare saptamanal, la pretul subventionat de numai 20.000 de lei si are ambitia de a demonstra oricaror carcotasi ca nici Ion Iliescu si nici Presedintia nu ii deconteaza dreptul la existenta. "Daca vom avea nu probe, ci semnale ca ne-am inselat", scrie directorul revistei, "ne vom pune pixurile pe masa si ne vom lua lumea in cap." Dupa cum arata primele trei numere si dupa cat de bine sunt scrise, ar fi pacat!