Sugestii pentru Masa de Pasti

Redactia
Supa de telina cu ridichi si mar

Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g telina (radacina), 80 g unt, sare, piper, 1 legatura ridichi, 1 mar, 200 g frisca batuta.
Mod de preparare:

* Se curata telina, se taie cubulete si se dunstuieste putin in untul incins (sa fie rumen). Se stinge cu 600 ml apa, se fierbe incet - cu capac - circa 10 minute si se paseaza, cu zeama cu tot, se sareaza si se pipereaza.
* Ridichile spalate si zvantate se taie feliute, iar marul, curatat, se da pe razatoarea mare sau se taie fasii.
* Se pune piureul de telina la fiert, amestecand intruna, si cand da in clocot, se ia de pe foc si se incorporeaza in el frisca batuta. Se garniseste supa cu feliile de ridichi si de mar si se serveste imediat.

File de peste cu piure de cartofi si legume

Ingrediente (pentru 4 portii): 1 legatura cimbru, 600 g rosii, circa 10 linguri ulei de masline, 1 varf de cutit zahar, 2 dovlecei, 1 catel de usturoi, 400 g cartofi nesfaramiciosi, 4 fileuri de peste cu piele (crap, somon, cod), 2 linguri masline negre taiate in doua.
Mod de preparare:

* Se curata rosiile de pielita, se taie in 4, se indeparteaza - prin presare - semintele (care se pun deoparte) si se aseaza pe tava de la aragaz. Se presara cu sare, zahar si putin cimbru (frunzulite), se stropesc cu 2 linguri de ulei, se dau la cuptorul incins la 100 si se lasa sa se usuce aproximativ o ora.
* Se spala dovleceii, se taie in doua pe lung si li se scot semintele (cu o lingurita). Intr-o tigaie se incinge (nu prea tare) 1 lingura ulei, se pun in ea dovleceii cu taietura in jos, se presara cu sare, piper si cimbru, se adauga 3 linguri cu apa si usturoiul presat si se fierb - cu capac - circa 15 minute (trebuie sa fie moi).
* Cartofii spalati se fierb - cu coaja - 20 de minute in apa nu prea multa. Se trec semintele de rosii printr-o sita, se iau din ele circa 6 linguri, se bat bine cu ulei, se condimenteaza si se pune sosul astfel obtinut deoparte.
* Se spala fileurile de peste, se zvanta intr-un servet, se sareaza, se pipereaza si se prajesc - pe o singura parte - aproximativ 5-6 minute in 2 linguri cu ulei incins. Cartofii se scurg, se curata de coaja si se zdrobesc cu 2-3 linguri de ulei. Dovleceii se taie bucati, se zdrobesc si ei si se incorporeaza cu rosiile si maslinele in piureul de cartofi, care se gusta apoi de sare si piper.
* Fileurile de peste se aseaza pe un platou impreuna cu piureul si se stropesc cu sosul vinegreta (din seminte de rosii).



Dulciuri

Deliciu cu nuci si sos de ciocolata si cafea

Ingrediente (pentru 6 persoane): 300 g samburi de nuca, 100 g ciocolata neagra amara, 4 galbenusuri, 1 lingura cacao pudra, 150 g zahar, 1 lingura zeamil (Maizena). Pentru sos: 200 g ciocolata neagra amara, 150 ml cafea tare, 200 ml frisca nebatuta.
Mod de preparare:

* Puneti deoparte 12 samburi de nuca si macinati-i pe ceilalti. Rupeti ciocolata bucati si puneti-o pe foc impreuna cu laptele sa se topeasca.
* Frecati separat galbenusurile cu zaharul pana ce se albesc, adaugati zeamilul si continuati sa amestecati inca un minut.
* Incingeti cuptorul la 150.
* Cand s-a topit ciocolata, amestecati-o bine si turnati-o peste galbenusuri, continuand sa bateti compozitia cu telul pana ce devine omogena. Adaugati nuca macinata si amestecati.
* Turnati crema intr-o forma patrata unsa cu unt, dati-o la cuptor si lasati-o sa se coaca 25 de minute. Lasati-o apoi sa se raceasca 5 minute si scoateti-o din tava. Rece, pudrati-o cu cacao, puneti-o pe un platou si decorati-o cu cei 12 samburi de nuca pusi deoparte.
* Cand serviti prajitura, preparati sosul: lasati sa se topeasca ciocolata rupta bucati in cafeaua concentrata, amestecand intruna. Adaugati frisca nebatuta, continuand sa amestecati pana ce sosul devine omogen. Luati-l de pe foc, turnati-l - caldut - intr-o cupa si serviti-l impreuna cu prajitura.

Aluatul de cozonac (briose)

- Reteta de numarul trecut -
Ingrediente (pentru circa 500 g): 250 g faina, 125 g unt, 3 oua, 10 g drojdie proaspata, 25 g zahar pudra, 1 lingurita sare.
Mod de preparare:

* Pregatiti aluatelul (maiaua): inmuiati drojdia in 2 linguri cu apa calduta. Adaugati 50 g de faina, amestecati, acoperiti vasul cu un servet si lasati aluatelul sa creasca, circa 30 de minute, la loc cald (25C).
* Puneti restul de faina pe planseta, faceti la mijloc o gropita si turnati in ea sarea si zaharul, topite in prealabil intr-o jumatate de lingura cu apa. Adaugati 1 ou, amestecati si framantati aluatul, incorporand cele 2 oua ramase (unul cate unul) si la sfarsit aluatelul. (Aluatul trebuie sa fie suplu si sa luceasca.) Faceti din el o bila, acoperiti-l cu un stergar si lasati-l sa creasca 2 ore intr-un loc caldut, la adapost de curent.
* Inmuiati untul cu furculita sau cu mixerul si incorporati-l in aluat, avand grija sa se amestece perfect. Faceti din nou o bila si tineti aluatul cel putin 3 ore la frigider sau pana a doua zi. Atentie: Pentru ca aluatul sa creasca repede, tineti-l pur si simplu intr-un loc caldut, langa un calorifer sau la gura cuptorului incalzit si pe urma stins. Framantati-l cu mana (minimum 10 minute) sau cu mixerul fixat la viteza mijlocie (tot circa 10 minute).