Nici o primavara fara...
Urzici
Asa cum Martie nu lipseste din post, nici urzicuta nu lipseste din Martie. Tovarasi de drum, unul aduce cu el primavara, celalalt - sanatatea
Nu exista planta mai modesta decat urzica, dar nici mai iubita, in lumea satului romanesc. Folosita, deopotriva, in ritualuri magice de "facere" si "desfacere", buruiana de baza in atelierul fermecatoarelor a caror spita nu s-a pierdut, ea este, totodata, si o planta de protectie fizica, un remediu de forta prin care natura isi dovedeste puterea asupra suferintelor omenesti. Cu domiciliul universal - de la margini de sant si de drum pana la maluri de apa si streasini umede de paduri, iti iese in drum, cu frunzele ei tepoase si pline de clorofila, varandu-se dinadins sub talpa piciorului: "Ia-ma si bea-ma, daca vrei sa traiesti fara medicamente in buzunar". Intr-adevar, cine recurge acum, cand rasfatul urzicilor e in toi, la zeama si ceaiul lor, se va conecta direct la o sursa exceptionala de energie, ca sa nu mai vorbim de remediul pe care il reprezinta pentru anemii, probleme respiratorii, boli de rinichi, genitale, de piele si multe altele. In concluzie: in loc s-o calcati, mai bine culegeti-o si luati-o acasa, multumindu-i in gand pentru sacrificiul ei.
Recoltarea si conditionarea urzicii
Radacinile urzicii sunt subtiri si intinse pe sub pamant ca o retea, adesea lunga de cativa metri (urzicile cresc in colonii), care se dezgroapa foarte usor, intrucat se dezvolta la adancime mica. Dupa dezgropare, radacinile se taie, lasand o parte dintre ele in continuare in pamant, pentru a asigura regenerarea, iar apoi se spala intr-un curent rapid de apa si se lasa la zvantat. Se prepara proaspete sau se usuca la soare, pana cand devin casante, semn ca pot fi depozitate.
Frunzele de urzica tinere se culeg in luna martie si la inceputul lui aprilie, prin rupere cu mana. Este bine in timpul recoltarii sa ne protejam cu o manusa, intrucat perii iritativi ai urzicii se dezvolta cu mult inainte ca frunzele sa ajunga la maturitate. De regula, frunzele fragede de urzica nu se usuca, ci se consuma proaspete, asa cum vom vedea in continuare.
Preparate terapeutice pe baza de urzica
Sucul
Se obtine intocmai ca si cel de leurda (al carui mod de preparare l-am descris intr-un numar trecut al revistei), prin mixare sau prin macerare in apa.
Tinctura
Radacinile proaspete de urzica se taie cat se poate de marunt si se pun intr-un borcan cu filet, dupa care se adauga alcool de saptezeci de grade cat sa le cuprinda. Se inchide borcanul ermetic si se lasa la macerat 2-3 saptamani, intr-un loc caldut. Dupa trecerea perioadei de macerare, se filtreaza, iar tinctura obtinuta se pastreaza in sticlute mici, inchise la culoare.
Se administreaza o lingurita din aceasta tinctura de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol. De regula, fiecare doza de tinctura se dilueaza in jumatate de pahar de apa inainte de administrare.
Pulberea de radacina
Se macina fin cu rasnita electrica de cafea radacinile uscate de urzica. Administrarea se face pe stomacul gol: 1 lingurita de pulbere de 4-6 ori pe zi.
Siropul de urzica
Se prepara din frunzele proaspete de urzica, care se toaca foarte fin, dupa care se pun intr-un borcan, umplandu-l pe trei sferturi. Se completeaza volumul ramas cu miere de albine lichida, amestecandu-se incontinuu, asa incat sa omogenizam preparatul. Se inchide borcanul si se lasa continutul la macerat vreme de 30 de zile, dupa care se filtreaza, obtinandu-se un sirop verzui, cu efecte detoxifiante si reintineritoare exceptionale.
Boli care se vindeca prin tratamentul cu urzica
•Alergie, boli autoimune - se consuma zilnic 2 pahare de suc de urzica, pe stomacul gol, inainte de mesele principale. Acest suc are o actiune puternic depurativa, regleaza activitatea imunitara si are efect antiinflamator. O cura dureaza minimum 21 de zile, cu 5 zile pauza, dupa care se poate relua. In afara sezonului se consuma siropul de urzica: 4-5 lingurite pe zi, in cure de 1-2 luni.
•Adenom de prostata, prostatita - se ia cate o lingurita de tinctura de radacina de urzica, de patru ori pe zi. Suplimentar, se bea suc de urzica (obtinut insa nu doar din frunze, ci si din radacini), cate un pahar pe zi. Tratamentul dureaza minimum o luna, iar efectele sunt spectaculoase, pentru ca urzica actioneaza nu doar ca antiinflamator si antitumoral, ci are si efecte de reglare hormonala foarte bune, actionand asupra cauzei bolii.
•Anemie, demineralizare - se consuma 1-2 pahare de suc de urzica pe zi. Simultan, se consuma urzici fierte (gatite), cate un castron pe zi minimum, pentru un aport masiv de minerale. De regula, o cura de remineralizare cu suc si fiertura de urzici dureaza doua saptamani. Efectele sunt mult mai puternice daca se consuma si 1-2 galbenusuri crude pe zi.
•Ciclu menstrual neregulat sau cu sangerari abundente - se consuma suc de urzici, doua pahare pe zi, in cure de cate trei saptamani, cu o saptamana de pauza. Frunzele de urzica sunt antihemoragice si antiinflamatoare, iar pe termen lung au efecte reglatoare endocrine foarte bune. Sunt recomandate la femei si pentru bolile de piele (cum ar fi acneea sau anumite eczeme) care apar pe fondul dereglarilor hormonale.
•Boli de rinichi cronicizate, adjuvant in insuficienta renala - se consuma cate un pahar de suc de urzica pe zi, dimineata, imediat dupa trezire. Tratamentul se mentine 20-30 de zile si are efecte diuretice si regenerative asupra epiteliului renal.
•Hipertensiune - se bea inainte de mesele principale cate o jumatate de pahar de suc de urzica. Pe langa efectele de reglare a tensiunii arteriale, extractul apos de urzica are un efect protector asupra vaselor de sange, impiedica sclerozarea si rigidizarea acestora.
•Caderea parului, calvitie (chelie) - este stiut ca fiertura de frunze de urzica pusa in ultima clatire la spalarea pe cap face ca parul sa creasca sanatos si frumos. Recent, oamenii de stiinta au observat ca, la randul sau, radacina de urzica luata de data aceasta intern incetineste sau opreste procesele hormonale care duc la degradarea si caderea firelor de par odata cu varsta. Se fac tratamente de cate 60 de zile, timp in care se administreaza cate o jumatate de lingurita de pulbere de radacina de 3-4 ori pe zi, pe stomacul gol.
O observatie importanta
S-a constatat ca frunzele si radacina de urzica au efecte destul de diferite, asa incat este necesara utilizarea lor separata, pentru tratarea anumitor categorii de afectiuni. Astfel, radacinile luate intern sunt foarte bune reglatoare ale activitatii hormonale la barbati, favorizeaza regenerarea firului de par si a epiteliilor, au efecte imunomodulatoare si anticancerigene. In schimb, frunzele sunt foarte bune antihemoragice si antiinflamatoare, contin multe minerale, au un efect depurativ, reglator al tensiunii si diuretic puternic.
Ilie Tudor
Leacuri populare cu urzica
Contra reumatismului - frunzele de urzica proaspat culese sunt aplicate direct pe articulatia afectata, legandu-se imprejur un bandaj de tifon si lasandu-se sa stea 5-15 minute. Imediat va aparea o reactie iritativa locala puternica (urzicarea), care va pune sangele in miscare, va produce o incalzire a intregii zone si va determina schimbarea metabolismului local. Nu sunt exact cunoscute procesele care se desfasoara atunci cand ne urzicam voluntar, cert este insa ca, in urma aplicarii repetate a acestei proceduri de medicina populara, articulatiile se dezumfla si se elasticizeaza, durerile se estompeaza si este oprita evolutia reumatismului.
Pentru tratarea durerilor de spate (nevralgia sciatica) - se bate cu tulpini de urzica proaspat culeasa pielea de pe zona dureroasa a spatelui, vreme de 5-10 minute. Apoi se inveleste zona tratata cu o tesatura foarte calduroasa si cat mai fina (ca sa nu irite si mai tare) din fire naturale. Pacientul va ramane culcat pe burta si invelit vreme de 30 de minute, dupa care se va face o frectie usoara cu ulei de floarea-soarelui.
Cei cu circulatia periferica slaba, care au mainile si picioarele mai tot timpul reci, se vor urzica usor, vreme de 5-10 minute, pe pielea de pe zona labelor picioarelor si a mainilor. Aceasta procedura, la fel ca si cele anterioare, este contraindicata in cazul persoanelor cu sensibilitate alergica foarte mare. In unele sate era obiceiul ca atunci cand ieseau primele urzici fragede sa se mearga pe ele descult, pentru a pune sangele in miscare, pentru a alunga durerile de spate si de rarunchi. Acest mers peste urzici se facea de regula primavara, cand urzicile nu erau inca foarte iritative.