Actualitatea Proclamatiei de la Timisoara
Atentatele de la Madrid, cu consecinte tragice si pentru Romania, au abatut un timp atentia de la guvernarea Psd-ista si actiunile ei pentru prinderea trenului spre Ue. S-a comentat putin faptul ca Romania a fost "decuplata" de Bulgaria. Doar presa scrisa a preluat previziunile expertilor occidentali privind incapacitatea guvernantilor de la Bucuresti de a incheia in acest an ultimele capitole ale negocierilor cu Ue. Ziarele independente au subliniat ca, in ciuda promisiunilor facute, coruptia continua sa fie "politica de stat", iar justitia aplicabila doar "pentru catei". Recent, baroana Nicholson a denuntat nepotismul din invatamantul superior de stat. Nepotism denuntat, de altfel, si de unele cotidiane din tara. Consecintele vor fi, bineinteles, nule, cum se intampla mereu la noi. Guvernantii aplica la toate formula "cainii latra, caravana trece". Si folosesc evenimente internationale, precum cel din 11 martie a.c., pentru a lasa in uitare starea tarii si propria lor incapacitate de a o schimba. Sau lipsa lor - motivata - de vointa.
La criticile Ue, dar si ale Sua, partidul la putere a raspuns cu "restructurarea" guvernului. O remaniere formala, reflectand mai degraba competitia dintre clanurile Psd-iste. Ea a fost, in fapt, o simpla "rotire a cadrelor", pentru ca demnitarii compromisi nu au fost demisi, ci promovati in alte posturi. De partid si de stat. In realitate, guvernul intreg trebuia, asa cum o cere Actiunea Populara, sa fie demis. In ce tara democratica ar rezista un guvern care se lauda cu atatea "realizari" ca guvernul Nastase? Numai in Romania, unde totul este posibil. Psd-ul si-a ridicat osanale pentru primirea in Nato. Dar, asa cum am mai scris, aceasta admitere a fost ceruta de guvernarea trecuta si s-a datorat unor conjuncturi, atentatele din 11 septembrie 2001, care au facut sa creasca importanta pozitiei geostrategice a Romaniei. Asteapta, oare, guvernul Nastase noi conjuncturi care sa impuna Ue "iertarea" Romaniei pentru neindeplinirea criteriilor de aderare? Ne va accepta Europa cu cohorta noastra de corupti, cu "baronii" reuniti intr-o crunta si impenitenta oligarhie, cu lipsa noastra de valori democratice si morale? Probabil ca nu.
Europa, dar si Sua, nu mai pot fi duse cu vorba. Cu discursuri frumoase despre ceea ce vom face si vom drege. Ue a cerut Romaniei sa atace direct si concret "coruptia la nivel inalt". Nu mai tine doar cu arestarea unui Pavalache sau Teodorescu, marunti functionari guvernamentali, facuti dupa chipul si asemanarea stapanilor. Arestarea lor a ridicat doar un colt al perdelei de fum ce acopera uriasele afaceri veroase ale guvernantilor. In cazul celor doi, firele duceau direct la seful lor, celebrul Miki Spaga. A auzit cineva de vreo cercetare dusa pana la capat de Pna in aceasta chestiune? Desi presa independenta a demonstrat implicarea ministrului, Miki Spaga a fost "pitit" la partid, pana cand lucrurile vor intra in "normal". S-a intamplat oare ceva cu ministrul Puwak, dupa ce a fost dovedita ca a deturnat fonduri europene? D-na Puwak a fost promovata la partid. Ca si Rodica Stanoiu, care a vandut cu 100.000 $ o cocioaba unei firme de stat. Ca si ministrul-plagiator Beuran. A patit ceva Vacaroiu, dupa ce s-a dovedit ca primea, in ciuda conflictului de interese, ca presedinte al Senatului, sume uriase de la o banca particulara? Sau baronii locali care si-au impartit "in familie" fondurile Sapard? Nu. Psd-ul este un partid curat si curat social-democrat. Doar ca nu poate face ca statul sa cumpere cu sute de mii de euro miile de cocioabe ale romanilor amarati.
Europa, dar si Sua, cer guvernului dovezi concrete ca loveste "coruptia la nivel inalt". Dar poate oare guvernul Psd s-o faca? Am scris, de asemenea, de nenumarate ori ca Psd-ul este o retea mafiota care s-ar prabusi prin efectul domino daca i-ar fi "smulsa" vreuna din "piesele grele". Intregul esafodaj este construit pe sustinerea reciproca a intereselor si conflictele interne sunt rezultatul incalecarii intamplatoare a acestora. Iar "echipa" este alcatuita din nomenclaturistii de rang secund ai Pcr si "clientii" lor, afaceristi aparuti din apa tulbure a revolutiei, cu care impart totul. Psd nu va face nimic, cu toata monitorizarea Ue. Cel mult va continua sa-si ascunda marii corupti si sa aresteze diversi "acari Paun".
La 11 martie s-au implinit 14 ani de la lansarea Proclamatiei de la Timisoara, cu celebrul ei punct 8, care cerea interzicerea prin legea electorala a candidaturilor, pe orice lista, a fostilor activisti comunisti si a fostilor ofiteri de securitate. Lustratia nu s-a aplicat insa niciodata in Romania. Psd-ul este condus de fostul Cc al Utc, iar Prm-ul este impanat de fosti securisti care au facut politie politica. Un Ristea Priboi sau un Ilie Merce ("securist de omenie") ne rad in nas, vazandu-si mai departe de treburi. Neaplicarea lustratiei a dus Romania acolo unde este. Adica in coada Europei. Dupa 14 ani de la Proclamatia de la Timisoara, concluzia este trista. "Cei care au puterea economica, cei care ne conduc, cei care au putere asupra justitiei si asupra informatiei sunt ei, activistii comunisti si securistii. Comunismul s-a privatizat. Activistii comunisti, securistii si baronii lor au avut si au putere. Au folosit-o pentru a jefui averile tarii. Acesta este rezultatul neaplicarii punctului 8 al Proclamatiei", s-a subliniat in declaratia adoptata sambata, 13 martie, de catre participantii la aniversarea a 14 ani de la lansarea ei.
Cu actuala guvernare Psd-ista, admiterea Romaniei in Ue devine problematica. Psd-ul si satelitii sai au incalecat tara si vor fi foarte greu de dislocat. Pentru foarte multi romani nu mai este nimic de facut. Dezgustul si neputinta "majoritatii mute" au atins culmea. "Multumim lui Dumnezeu ca am fost la locul si la timpul potrivit", au spus romanii raniti in atentatele de la Madrid, pentru ca guvernul spaniol le-a acordat dreptul la rezidenta. Celor plecati nu le mai trebuie Romania, cu mizeria ei cotidiana. Si cu lipsa de speranta. Desi tocmai ei, saracii acestei tari, ar putea inlatura prin vot, casta oligarhica de la putere.
Partidul Popular European (Ppe) a adoptat de curand o rezolutie prin care recomanda abtinerea de la candidatura a fostelor structuri comuniste si dezvaluirea deplina a crimelor comunismului. Dar Ppe nu poate decat recomanda. Lustratia, care de 14 ani nu a avut loc, o poate face doar poporul roman, schimband prin vot un sistem care, in cele din urma, a falimentat tara.
Toma Roman