Sugestii pentru masa de Pasti
Oua in cuiburi de rosii
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 rosii mari si tari, 6 oua, 1 ceapa, 1 catel de usturoi, 100 g masline negre, 1 lingurita maghiran, 3 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180.
• Luati rosiile, taiati-le capacelele, scobiti-le si puneti miezul deoparte. Sarati-le si piperati-le in interior, asezati-le - cu capacele cu tot - pe o tava unsa cu ulei si dati-le 10 minute la cuptor.
• Intre timp, rumeniti ceapa curatata si taiata marunt circa 3-4 minute, in 2 linguri cu ulei, adaugati miezul de rosii taiat bucatele, usturoiul presat, maghiranul, sare si piper si lasati-le sa fiarba 5 minute.
• Turnati jumatate din sosul astfel preparat in rosiile scobite. Spargeti ouale unul cate unul intr-o ceasca si lasati-le sa alunece, pe rand, in fiecare rosie. Sarati, piperati si puneti maslinele si sosul ramas de jur imprejurul rosiilor. Dati-le inca 10 minute la cuptor si serviti-le imediat cu salata verde.
Icre Pompadour
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi nesfaramiciosi, 4 felii mari de somon afumat, 150 ml smantana groasa, 30 g icre rosii sau de crap, 4 fire marar verde, 4 cepe mici (de arpagic), 2 linguri zeama de lamaie, sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
• Spalati cartofii cu peria sub jetul de apa si fierbeti-i 20 de minute in aburi.
• Taiati fiecare felie de somon in 4 fasii.
• Curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati si taiati (cu foarfeca) 2 fire de marar.
• Intr-un bol, amestecati smantana, ceapa, mararul si zeama de lamaie, adaugati sare si piper si puneti sosul astfel preparat la rece.
• Cand s-au fiert cartofii, curatati-i - fierbinti - de coaja si taiati-i in doua pe lung. Infasurati fiecare jumatate de cartof in fasiile de somon, garnisiti-le cu sosul de smantana si presarati deasupra cate-o lingurita cu icre.
• Asezati cartofii pe farfurii impreuna cu icrele ramase, decorati-i cu frunzulite de marar si serviti-i calduti.
Pulpa de miel umpluta cu verdeata proaspata
Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pulpa de miel (2 kg), 1/2 legatura patrunjel verde, 2 crengute rozmarin, 1 legatura maghiran, 3 cepe mici (de arpagic), 6 catei de usturoi, 100 g unt, 1 lingura mustar iute, sare, piper.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 220C.
• Taiati - cu foarfeca - intr-un castron patrunjelul, rozmarinul si maghiranul, adaugati 80 g de unt taiat bucatele, 3 catei de usturoi presati si mustarul si amestecati bine, pana ce obtineti o pasta omogena de unt si verdeata.
• Sarati si piperati pulpa - dezosata - in interior, umpleti-o cu 3/4 din untul cu verdeata si 2 cepe tocate marunt si coaseti carnea cu ata pentru bucatarie. Puneti-o apoi intr-o tava mai adanca, impreuna cu 3 catei de usturoi, cu coaja cu tot, presarati peste ea bucatele din untul ramas, sarati, piperati si dati pulpa 55 de minute la cuptor, stropind-o din cand in cand cu zeama ei.
• Cand este gata, inveliti carnea intr-o folie de aluminiu si lasati-o sa se odihneasca 10 minute in cuptorul stins, cu usa intredeschisa.
• Turnati peste sosul din tava 250 ml de apa rece, lasati-l sa scada pe foc (la jumatate), razuind zeama de carne caramelizata. Sarati, piperati, strecurati si pastrati sosul la cald.
• Acoperiti partea bombata a pulpei cu pasta de unt si verdeata ramasa, presarati-o cu ultima ceapa taiata marunt si lasati-o in cuptor, sub grill, sa se rumeneasca. Serviti-o impreuna cu sosul si cu o garnitura de dovlecei.
Atentie: In momentul cand o dati la cuptor, carnea trebuie sa fie la temperatura camerei.
Dulciuri
Tarta trapeziana
Ingrediente (pentru 8 persoane): 500 g aluat de briose (vezi reteta mai jos), 5 oua, 1 baton vanilie, 250 ml lapte, 100 g zahar pudra, 20 g faina, 15 g Maizena (zeamil), 60 g unt, 1 lingura esenta de portocala (cateva picaturi + apa), 2 linguri zahar tos, 1 varf de cutit sare.
Mod de preparare:
• Incingeti cuptorul la 180.
• Intindeti aluatul, formand un cerc mare cu grosimea de 1 cm, asezati-l pe o tava unsa cu unt, acoperiti-l cu un servet si lasati-l sa creasca 30 de minute. Ungeti suprafata cu galbenus diluat cu putina apa si dati-l 25 de minute la cuptor. Presarati peste aluat 1 lingura cu zahar tos, coaceti-l inca 10 minute si lasati-l sa se raceasca.
•Puneti pe foc laptele cu batonul de vanilie despicat in doua si cand incepe sa fiarba stingeti focul, acoperiti cratita cu un capac si lasati laptele sa se infuzeze circa 5 minute. Scoateti vanilia si puneti din nou laptele sa se incalzeasca.
• Intr-un castron, frecati 4 galbenusuri cu zaharul pudra, incorporati faina si zeamilul si diluati cu lapte clocotit. Varsati amestecul peste laptele din cratita si lasati-l pe foc sa se ingroase, amestecand intruna.
• Dati cratita deoparte si incorporati in compozitie 50 g de unt. Lasati crema sa se raceasca, parfumati-o cu esenta de portocala si incorporati in ea 3 albusuri batute spuma, impreuna cu 1 varf de cutit de sare.
• Taiati aluatul in doua (pe orizontala), acoperiti cu crema jumatatea inferioara si asezati peste ea cealalta jumatate. Pudrati tarta cu zahar si serviti-o imediat.
(Reteta aluatului - in numarul viitor, dedicat dulciurilor de Pasti.)