Un as al jurnalisticii mondiale
Harry Morgan
- Fost redactor al celebrei reviste americane "Readers Digest" -
"In momentul integrarii, romanii vor oferi
Uniunii Europene surpriza unui popor profund european"
Va mai amintiti de "Ambasadorii prieteniei" ("Friendship Ambassadors") din anii 80? Grupuri de tineri americani - dansatori, solisti si instrumentisti - bateau in fiecare vara orasele si satele mai rasarite ale unei Romanii care incerca sa salveze aparenta "deschiderii" in fata strainatatii. Ei aveau scopul declarat de a se imprieteni cu oamenii locului, de a stabili punti de comunicare intre lumea inchisa a comunismului si aceea deschisa a democratiei. A fost o actiune demarata in 1971, pe cand inselatoarea flacara a liberalismului ceausist mai palpaia inca. Fondatorul fundatiei "Friendship Ambassadors" a fost celebrul jurnalist Harry Morgan, redactor timp de 20 de ani al celei mai citite reviste din lume (cu un tiraj de 50 de milioane de exemplare!), "Readers Digest". El a vizitat Romania pentru prima data in 1969 si a ramas un prieten pe viata al romanilor. A decis sa lucreze pentru relatiile romano-americane, cu o pasiune nestinsa. Dupa 1990, la sugestia unor prieteni, a acceptat sa devina profesor de jurnalism la universitatile din Bucuresti si Sibiu. Dupa alti doi ani (1995-1997) petrecuti ca profesor la Universitatea de Vest din Timisoara, a fost solicitat la Universitatea "Tibiscus" din acelasi oras. Devotat prietenilor timisoreni, a luat hotararea de a se stabili aici, unde s-a casatorit cu o romanca. Ca american cu o minte extrem de deschisa, care a lucrat o mare parte din viata sa in strainatate, nu e de mirare ca Harry Morgan a decis, la varsta de 70 de ani, sa paraseasca lumea zgomotos-comerciala a New York-ului, pentru a locui intr-un apartament linistit din cetatea culturii si a prieteniei care este Timisoara.
"La Timisoara am gasit locul perfect
pentru viata mea de acum inainte"
- Gratie dvs., Timisoara are cel mai dotat club de presa din tara. Orasul in care traieste un as al jurnalisticii mondiale nu putea sa nu aiba acest club, nu-i asa? Care este scopul acestuia?
- Infiintat in 1996, "World Press Club of Timisoara" se adreseaza ziaristilor profesionisti si studentilor in jurnalism. Scopul sau principal a fost acela de a crea un spatiu si un mediu care sa serveasca drept biblioteca si centru de informare. Situat pe strada Eminescu nr. 20, Clubul a fost finantat inca de la inceput din resursele mele personale. Eu platesc chiria si costurile de intretinere, dupa ce am donat peste 3000 de volume de specialitate, pe care le-am transportat gratis din America prin curtoazia companiei Tarom. Colegii mei de la Universitatea din Bucuresti spun ca avem cea mai mare colectie de carti de jurnalistica in limba engleza din tara. Acest lucru ne onoreaza si ne invita la a mentine un standard ridicat in invatamantul jurnalistic timisorean. Sustinem deja simpozioane si cursuri de vara pentru studenti din toata tara, dar si pentru profesionisti romani si straini, cu finantare americana.
- Cetatean american si "cetatean al lumii", veti deveni, am aflat, si cetatean roman. Din atata amar de tari, de ce ati ales Romania, d-le Morgan?
- Ca jurnalist de cariera, am strabatut mapamondul, relatand pentru diverse publicatii americane. De fiecare data a fost o satisfactie sa vad locuri interesante, unele chiar extraordinare. Dar nici unul nu m-a atras mai mult decat Romania. Eu am crescut in California, unde, in copilarie, aveam o imagine superficiala despre Romania - tara Contelui Dracula. Pacat insa ca acest mit a ajuns sa fie considerat de catre multi straini singurul motiv de a veni ca turist in aceasta tara. Exista atatea oportunitati in acest spatiu pitoresc si ospitalier, incat nu cred ca ar fi un efort prea mare sa fie aratate celor care nu v-au vizitat inca. Romania ma fascineaza pentru ca am cunoscut-o bine de-a lungul nenumaratelor mele calatorii. Nu demult, am inceput sa-i citesc istoria ultimilor cinci sute de ani. Aceasta tara a trecut prin atat de multe incercari si drame, inca din vremurile turcilor, incat mi se pare un miracol ca a supravietuit. Sunt sigur ca la Timisoara am gasit locul perfect pentru viata mea de acum inainte. Linistea, caldura, vivacitatea culturala, dinamica traiului cotidian, dar fara zgomotul Bucurestiului, sunt elementele fericirii mele de timisorean, absorbit intr-o masa de prieteni.
- Cum se vede, privita din afara, evolutia social-politica a Romaniei din ultimele decenii?
- In ordine cronologica vorbind, nu credeam ca va cadea dictatura comunista. Parea o cetate de bazalt. De aceea, Revolutia din decembrie mi-a aprins in suflet mari sperante. Din pacate, dupa 1989, transformarile n-au avut ritmul dorit de toata lumea. Am asistat la o "filmare cu incetinitorul", si nu stiu in interesul cui. In orice caz, nu al tarii. Totusi, transformari sunt multe. Si vor fi si mai multe in deceniul viitor. In urmatorii zece ani, pornind din 2005, vad schimbari mari in viata Romaniei. Schimbari in bine. Voi prinde, sper, ca cetatean roman, toate transformarile impuse de Uniunea Europeana. Este fantastic sa te simti parte a unui proces de o astfel de anvergura. Din pacate, apartenenta la Nato nu avantajeaza, pe termen scurt, Romania. Intrarea pripita in aceasta organizatie a fost dupa parerea mea o greseala.
- Vorbiti de parca n-ati fi american! De ce nu trebuia sa intram in Organizatia Tratatului Nord-Atlantic?
- Intrand in Nato, Romania plateste un cost prea mare. Are prea multe nevoi de baza, ca sanatatea si educatia, drumurile si agricultura, pensionarii si saracii satelor, in care ar fi mult mai intelept sa investeasca uriasele fonduri care vor merge la armata. Decizia e luata si, din pacate, nu se mai poate face nimic. Important e ca fortele natiunii sa se concentreze acum pe integrarea europeana. Aceasta este directia demna de salutat, deoarece, odata integrata in Ue, Romania va suporta mai usor costurile aderarii la Nato. Si poate si pensionarii vor avea o viata suportabila. Ideea ca varstnicii, dupa o viata de munca grea in comunism, traiesc cu 50-70 de euro pe luna ma inspaimanta. Ce viata e aceea? Ce demnitate mai are persoana, cand numai intretinerea unui apartament depaseste pensia medie pe economie?
"Se bea si se fumeaza foarte mult
in randurile tinerilor romani, iar una
din cauzele majore ale acestui fenomen este depresia"
- Continuand sirul observatiilor, care vi se pare cel mai trist aspect al actualitatii romanesti?
- Lipsa de speranta din randul tinerilor. Ii vad cuprinsi de depresie, tristi, nesiguri pe ei, hotarati sa plece incotro vad cu ochii, numai sa nu mai traiasca in aceasta tara. E o situatie foarte dramatica. Singurele imprejurari in care ii vad pe studentii mei veseli si fericiti sunt petrecerile. Se bea si se fumeaza foarte mult in randul tinerilor romani, iar una din cauzele majore ale acestui fenomen este depresia. Discut de multe ori, la cursuri, despre dorinta lor de plecare. Le spun ca gandesc profund gresit, deoarece este nevoie de ei aici si acum. Daca ei nu stau sa schimbe lucrurile, atunci cine o va face, strainii? Daca, totusi, pleaca sa studieze, este vital sa revina, oricate greutati ar avea de intampinat. Societatea romaneasca este inca destul de confuza, revenindu-si cu greu dupa dictatura. Birocratia este absurda si coruptia infloritoare. Dar tocmai de aceea este nevoie de mintea lor limpede, de priceperea lor in posturile cele mai inalte. Trebuie sa lupte, sa nu le mai fie frica de provocarile viitorului. In definitiv, asta este tara lor. Si este una bogata. Dumnezeule, Romania a fost candva "cosul cu paine" al Europei!
- Sunteti, desigur, la curent cu viata politica de la noi. Care sunt particularitatile acesteia in comparatie cu standardele americane?
- N-as vrea sa comentez prea mult inainte de a deveni cetatean roman cu dreptul deplin de a face acest lucru, iar asta sper sa se intample pana in 2005. Totusi, voi spune ca mi se pare foarte interesanta aparitia Liei Roberts pe scena. Ea ar putea sa aduca o primenire a stilului de a face politica la Bucuresti, in paralel cu o garantie in plus ca aceasta tara merge mai sustinut in directia corecta. Din pacate, a trait departe de Romania timp de 25 de ani si nu stiu daca acest lucru nu va fi folosit in campania electorala pentru a o discredita. In orice caz, Lia va provoca un cutremur in mediile politice; toti se tem de ea, de imaginea ei distincta in caruselul traditional al alegerilor. Electoratul, pe deplin edificat de prestatia de pana acum a politicienilor, ar putea oferi o surpriza tuturor.
- Care credeti ca este surpriza pe care romanii o vor oferi Uniunii Europene in momentul integrarii?
- Surpriza unui popor profund european. Se spune ca exista multe probleme cu mentalitatea la romani, dar nimeni nu vede cat de repede se schimba ea de la un an la altul, chiar de la un anotimp la altul. Pentru mine, ca strain, schimbarile sunt mai usor de observat. Romanii mi se par foarte cosmopoliti, interesati de tot ce-i nou, nascuti cu fata spre vest. Vor fi probleme economice, vor fi dificultati cu agricultura, dar nu cu mentalitatile.
- Ati sarbatorit recent zece ani de la stabilirea in Romania. Cand v-au vizitat, cei doi baieti ai dvs., importanti oameni de afaceri in Sua, au avut probabil ceva de comentat. Ce au spus?
- Au fost surprinsi de nivelul inalt al elitei intelectuale timisorene, in mijlocul careia se afla toti prietenii mei. Cu multi ani in urma, ma intrebasera daca e posibil sa cada comunismul. Le-am spus ca e imposibil in timpul vietii mele, dar ca probabil ei vor fi norocosii care vor prinde acele zile. S-au bucurat ca predictia mea a fost gresita. Si au inteles motivele sentimentale care m-au legat de aceasta tara. Au fost mirati ca, de vreo cativa ani, eu spun si scriu "acasa" referindu-ma la Romania si nu la America.
"Jurnalistii romani se comporta ciudat:
umbla cu lumanarea dupa scandaluri"
- Dupa ce ati intervievat sapte presedinti americani si nenumarati lideri din intreaga lume, veniti aici si cautati tipologii umane interesante. Are Romania asa ceva?
- La fiecare al doilea sau al treilea trecator. Jurnalistii romani se comporta ciudat: cauta subiecte numai in anumite medii, prefera lumea interlopa. Umbla cu lumanarea dupa scandaluri. Dar uita ca subiectele cele mai fascinante sunt in fiecare dintre oamenii de la tara, de exemplu. Satele romanesti sunt de o extrema frumusete morala, de o debordanta bogatie de caractere. Imi plac cu predilectie olarii, constructorii de cruci, lemnarii si crescatorii de vite. Daca nu ar exista Timisoara, mi-as cauta un sat de munte unde sa ma retrag. Acolo ma simt confortabil, printre oamenii care imi pun in fata tot ce au mai bun in bucatarie. Ma simt binevenit, fiindca cei mai multi sunt in stare sa te culce in patul lor, nu accepta sa te lase pe canapea in hol. Si noi, in America, suntem primitori, dar te invitam pe sofa in sufragerie, nu-ti dam patul din dormitor.
- Sunt onorat de a lua un interviu unui as al comunicarii. De aceea, vreau sa inchei cu o fraza din prefata dvs. la filmul "Welcome to Romania", realizat de regizorul timisorean Victor Popa: "Pentru cei care credem in viitorul Romaniei, recompensa cea mai mare este ca traim si muncim intr-o tara de o incomensurabila frumusete, ca ne bucuram de o ospitalitate asa cum rar mai intalnesti intr-un alt colt al lumii".
Ion Longin Popescu
Kofi Annan, Secretarul General al Onu:
"Prietenul american Harry Morgan este un cetatean al lumii. Viata sa este un exemplu de pace, prietenie si intelegere pentru toti membrii familiei umane. Ii voi fi recunoscator intotdeauna pentru influenta pe care a avut-o asupra mea. Harry Morgan s-a nascut in America. Eu m-am nascut in Ghana. Insa prietenia dintre noi transcende toate granitele nationale si geografice, in stradania noastra comuna de a construi o lume mai buna pentru noi si pentru copiii nostri".
Lui Harry Morgan ii puteti scrie la "World Press Club" Timisoara, str. Eminescu nr. 20,
e-mail: morganh@mail.dnttm.ro