Leacuri sasesti din Ardeal

Redactia
Medicina Naturii. Leacuri sasesti din Ardeal. Transmise din generatie in generatie, leacurile de sanatate ale femeilor din satele sasesti din Ardeal reprezinta un tezaur inestimabil dar, din pacate, instrainat. Pastrate sute de ani, in lazi pictate cu flori sau printre rufele din credent, presarate cu...

Medicina Naturii

Leacuri sasesti din Ardeal

Transmise din generatie in generatie, leacurile de sanatate ale femeilor din satele sasesti din Ardeal reprezinta un tezaur inestimabil dar, din pacate, instrainat. Pastrate sute de ani, in lazi pictate cu flori sau printre rufele din credent, presarate cu levantica, retetele satencelor din Rotbav, Jibert, Ungra, Vurpar sau Biertan au plecat in exil, odata cu stapanele lor. Redescoperite si publicate in reviste si carti, astazi ele se bucura de un interes deosebit in Germania, tara de popas a sasilor transilvani

Balonari

Balonarile apar ca urmare a aerului inchis in intestin, iar presiunea provocata de acesta este destul de dureroasa uneori.
Tratamentul: Ceaiul de anason este leacul cel mai eficient (chiar si pentru bebelusi). Se toarna 1/4 l de apa clocotita peste 1 lingurita de seminte macinate ori zdrobite, se lasa sa se infuzeze 10 minute (cu capac) si se bea o ceasca de ceai dupa masa.
Efectul: Uleiurile eterice ale anasonului linistesc crampele si stimuleaza digestia mancarurilor grase.

Bataturi

Acolo unde creste batatura, s-a ingrosat stratul cornos al pielii, de obicei din cauza pantofilor care ne bat.
Tratamentul: Se aplica o felie de ceapa pe batatura, pana ce se desprinde "miezul" dureros, dupa care se tin picioarele in apa calda, se sterg si se unge locul cu alifie de galbenele.
Efectul: Sulfidele din ceapa inmoaie stratul cornos al pielii, iar alifia contine tinctura de galbenele, un leac miraculos pentru orice fel de rana.

Bronsita

Tratamentul: Sursa aburilor care calmeaza bronhiile iritate este oala cu apa pusa pe foc in bucatarie. Pentru o inhalatie se fierb 3-4 l de apa, in care se introduc 2 linguri cu flori de musetel si 2 linguri cu cimbru, si se lasa 10 minute sa se patrunda. Se acopera capul cu un prosop si se tine fata circa 10 minute deasupra aburilor. Se respira alternativ, pe nas si pe gura. Dupa inhalatie, se recomanda odihna (neaparat) si se interzice categoric contactul cu aerul rece de afara.
Efectul: Cimbrul contine tymol, o substanta activa antibacteriana si decontractanta, dupa cum au demonstrat studiile efectuate. Iar musetelul, cu efectul lui antiinflamator, calmeaza mucoasele iritate.

Celulita

Pielea de "portocala" de pe coapse, fese si picioare nu reprezinta un pericol si, totusi, este o problema pentru femei, pentru ca are un aspect dizgratios. Este vorba de o dereglare a depunerilor de grasime, prezenta aproape exclusiv la femei, deoarece structura tesutului lor conjunctiv este mai flasca.
Tratamentul: O lingura de patrunjel se amesteca cu o ceasca de apa fierbinte, dupa care se strecoara. Se bea zilnic o ceasca de ceai. Reteta nu le este recomandata femeilor gravide si bolnavilor de rinichi.
Efectul: Fiind diuretic, patrunjelul ajuta la eliminarea reziduurilor.

Cistita

Frigul (de ex. picioarele reci) favorizeaza fixarea bacteriilor in vezica urinara. Este o afectiune de care sufera mai ales femeile, al caror canal urinar este mai scurt, astfel ca bacteriile ajung mai usor la "destinatie".
Tratamentul: Strabunica recomanda sucul de merisor (coacaz de munte sau afin rosu) ori de coacaze si salata de nasturel (Nasturtium officinalis). Si multe lichide.
Efectul: Sucurile contin - in afara vitaminei C (imunostimulatoare) - si cantitati mari de flavonoide antibiotice. Uleiul de mustar din nasturel are un efect antibacterian asemanator cu cel al penicilinei. Lichidele baute in cantitati mari ajuta la eliminarea directa a agentilor patogeni.

Conjunctivita

Ochii sunt rosii si iritati, lacrimeaza si ustura. Cauza: leziuni, iritatii, reactii alergice, bacterii sau virusuri.
Tratamentul: Exista o planta speciala pentru vindecarea conjunctivitei, si anume, silurul (Euphrasia stricta). Se opareste 1/2 lingurita de planta cu 1 ceasca de apa clocotita si se lasa sa se patrunda 1-2 minute. Dupa ce s-a racit, se aplica o compresa pe pleoapele inchise si se tine 5-10 minute (de mai multe ori pe zi).
Efectul: Silurul contine - printre altele - aucubina -, care are efect antiinflamator.

Diaree

Prin ea, organismul se protejeaza de substantele reziduale care trebuie eliminate. De aceea, diareea de scurta durata este mai bine sa nu fie tratata cu substante care constipa, ci pe cai naturale.
Tratamentul: Supa de zarzavat "alcalina" preparata de Aura Grete este un balsam pentru mucoasa: se taie marunt 2 cartofi si 1 morcov, se fierb 20 de minute intr-un sfert de litru de apa, dupa care se sfarma si se sareaza putin (nu se adauga piper!).
Efectul: Cartofii si morcovii contin pectine, care extrag lichidul resturilor alimentare existente in intestin.

Dureri de burta

Tratamentul: In cazul durerilor de burta (crampe), remediul cel mai bun este compresa calda cu musetel: se toarna 1/2 l de apa clocotita peste 2 lingurite cu musetel, se lasa sa stea 10 minute, se inmoaie un prosop de in in infuzia fierbinte, se stoarce bine si se aplica pe abdomen. Se acopera cu alt prosop mai gros sau cu o patura si se lasa sa actioneze 15 minute, cat timp compresa mai este calda. In paralel, se bea ceai de musetel.
Efectul: Caldura destinde si amelioreaza irigarea cu sange. Astfel, substantele nutritive si oxigenul ajung mai usor in zona dureroasa, activand fortele de autovindecare. Uleiurile eterice ale ceaiului de musetel au efect antiinflamator.

Dureri de cap

Substanta activa cea mai frecvent folosita impotriva durerilor de cap este acidul acetilsalicilic, pe care-l contine, de pilda, aspirina. Dar remedii au existat si inainte ca acest medicament sa fi fost descoperit.
Tratamentul: Se pune o lingurita de scoarta de rachita alba (Salix alba) intr-un sfert de litru de apa rece, se lasa sa se infierbante pana aproape sa dea in clocot, apoi sa se patrunda 5 minute, dupa care se strecoara si se bea ceaiul. Sau se maseaza usor tamplele si ceafa cu ulei de menta. Sau un ceai de hamei, menta si rozmarin (1 lingurita de amestec de plante la o ceasca de apa); sau o perna umpluta cu levantica, sunatoare si roinita.
Efectul: Rachita alba contine salicina (un pre-acid acetilsalicilic), menta dilata vasele, sunatoarea stimuleaza producerea substantelor calmante.

Dureri de gat

Tratamentul: In loc de medicamente, femeile foloseau comprese reci cu branza de vaci. Se ia un servet de in, se intinde pe el un strat gros de branza de vaci, se stropeste cu putin otet si se aplica pe gat cu stratul de branza in jos. Se leaga deasupra un fular si se tine - de preferat - toata noaptea sau, daca nu, cel putin pana ce se usuca branza. In paralel, se bea ceai de patlagina, cu inghitituri mici.
Efectul: Branza racoreste si dezumfla, iar patlagina calmeaza mucoasa.

Durere de sale (lumbago)

Muschii inferiori ai spatelui se contracta la socuri, reflex care protejeaza coloana vertebrala de alte vatamari, dar care afecteaza, in acelasi timp, irigarea sanguina, producand astfel dureri puternice.
Tratamentul: Bunica recomanda in acest caz baia fierbinte cu adaos de plante - 500 g de flori de fan, macerate 30 de minute in apa rece, se strecoara si se toarna in apa din cada.
Efectul: Caldura face bine la vasele sanguine (ingustate) din muschi, stimuland, in plus, irigarea cu sange.

Dureri de urechi

Insotesc adeseori racelile, si daca nu exista o inflamatie serioasa a urechii medii (otita), durerile pot fi alinate prin metode empirice.
Tratamentul: Ceapa este un remediu stravechi si garantat: se infasoara 1-2 cepe taiate marunt intr-un servet, se incalzesc putin deasupra aburilor, se pun pe urechi si se fixeaza eventual cu o basma sau cu un bandaj. Se tin circa o ora. Aplicatiile, de 2-3 ori pe zi.
Efectul: Ceapa calmeaza durerile si stopeaza infectiile.

Febra

Febra nu este o boala, ci mecanismul natural de aparare a organismului impotriva agentilor patogeni. La o temperatura de peste 38C, majoritatea bacteriilor si virusurilor nu se mai inmultesc. De aceea febra nu trebuie neaparat combatuta.
Tratamentul: Ceaiul de cimbru, de tei si de musetel sustin incercarile de aparare ale organismului. Si, de asemenea, compresele (impachetarile) reci pe gambe. Acestea sunt remediile clasice pentru scaderea febrei, fara a-i ingradi insa efectul vindecator. Pentru comprese, se inmoaie un prosop in apa rece (la temperatura camerei), se stoarce usor, se infasoara in jurul gambei si se tine 10 minute, nu mai mult. Se procedeaza la fel de 2-3 ori.
Efectul: Compresele cu apa rece reduc direct temperatura sangelui.

Guturaiul de fan

Odata cu aparitia polenului, se instaleaza si rinita alergica: nasul incepe sa curga si mancarimea devine de nesuportat. Persoanele care sufera de aceasta afectiune produc prea multe histamine pentru a se apara de polen: mucoasa este prea irigata cu sange, se inflameaza si preseaza in nas apa din tesuturi. Boala se manifesta ca un guturai, iar bronhiile se ingusteaza atat de tare, incat pot aparea probleme respiratorii.
Tratamentul: Ca prim ajutor temporar - se trage apa rece pe o nara. Si, ceea ce lumea satului stia de pe-atunci: ardeiul, painea integrala prajita, castravetele, ridichile si painea de secara contin foarte mult magneziu - fiind recomandate in cura antirinita.
Efectul: Apa trasa pe nas dezumfla mucoasa si elimina polenul, iar magneziul stopeaza producerea histaminelor.

Herpes

Este un virus pe care-l avem cu totii in stare latenta, dar care nu "se manifesta" intotdeauna, el aparand mai cu seama atunci cand sistemul imunitar este slabit.
Tratamentul: Roinita si sunatoarea fierte (infuzate) si aplicate direct pe zona afectata sub forma de comprese (sau chiar pliculete de ceai inmuiate in apa calduta). In caz de recidiva: infasurati un cub de gheata intr-o batista si apasati-l in locul unde simtiti furnicaturile, semn ca herpesul va "izbucni" din nou.
Efectul: Remediile bunicii stopeaza inflamatiile si infectiile, iar plantele au o actiune antivirala.

Hipertensiune arteriala

In cazul unei predispozitii la tensiune arteriala ridicata, inima si vasele sanguine sunt solicitate mai mult si pot fi mai usor vatamate.
Tratamentul: Usturoiul curata cel mai bine vasele sanguine, dar numai in cantitate mare (1-2 catei proaspeti, zilnic).
Efectul: Usturoiul contine sulfide care reduc nivelul colesterolului.

Hipotensiune

La persoanele hipotensive, inima pompeaza sangele cu putere scazuta. Pentru intarirea puterii de pompare, se recomanda o reteta a pastorului Kneipp.
Tratamentul: Turnati 3/4 l de vin alb tare peste 20 g frunze de rozmarin, lasati sa stea 5 zile si beti apoi in mod regulat, cate un paharel, la pranz si seara. (Hipotensiunea este mai putin grava decat hipertensiunea.)
Efectul: Rozmarinul regleaza puterea de pompare a inimii si, la fel, o substanta activa (camphen) din vin.

Intepaturi de insecte

Intepaturile de tantar nu sunt periculoase, umflaturile disparand, de obicei, de la sine. Mai rele sunt cele de albine si de viespi, care pot produce inflamatii grave sau reactii alergice. In cazul unor astfel de simptome, trebuie mers la doctor, dar altfel, ne putem "vindeca" singuri.
Tratamentul: Mai intai se spala locul intepaturii cu apa rece, dupa care se aplica o compresa cu cuburi de gheata, pentru ca umflatura sa nu se mai produca. Si o ceapa taiata in doua reduce inflamatia si mancarimea.
Efectul: Apa rece impiedica inflamatiile grave, iar sulfidele din ceapa sunt antibiotice si absorb apa din tesut.

Lipsa de fier

Persoanele cu fier insuficient in sange obosesc repede, sunt mai iritabile, au unghiile casante, parul pleostit si tenul palid si uscat. In mod normal, printr-o alimentatie corecta, se asimileaza o cantitate suficienta de fier, dar dupa eventuale hemoragii, in cazul unei menstruatii abundente sau in timpul sarcinii, acest lucru nu mai este valabil.
Tratamentul: Ceaiul de urzica poate fi de mare folos in asemenea situatii: se opareste o lingurita cu frunze de urzica cu o ceasca de apa fierbinte, se lasa sa stea 5 minute, se strecoara si se beau zilnic 3 cani cu ceai. Primavara, salata de paralute proaspete stimuleaza hematopoieza (formarea sangelui) si, in plus, este si foarte apetisanta.
Efectul: Substantele amare din paralute (Bellisperenis) stimuleaza, in afara de formarea sangelui, si metabolismul.

Mahmureala

Dupa o seara "stropita" din belsug, urmeaza dureri de cap, stare de greata si ameteala, pentru ca alcoolul a agresat membrana celulelor.
Tratamentul: Tarancile stiau sa-si trezeasca sotii. Ele puneau pe masa, la micul dejun, scrumbie marinata, zeama de varza acra sau zer.
Efectul: Magneziul din alimente stabilizeaza membrana celulei.

Neurodermita

Este o boala ereditara, cu o componenta psihica puternica, care nu poate fi vindecata definitiv, starea putand fi insa ameliorata printr-o ingrijire atenta a pielii, fara a-i afecta pelicula protectoare.
Tratamentul: Refacerea grasimii se poate obtine cu ajutorul bailor cu adaos de ulei (de soia, de pilda). Baile se pot face zilnic: se toarna circa 10 ml de ulei in apa calda (37-38C), se sta 10 minute in cada, dupa care se maseaza usor pelicula uleioasa in piele. Impotriva mancarimilor se fac spalaturi cu otet de mere: se amesteca o parte de otet cu 2 parti de apa si se tamponeaza zona afectata cu o bucatica de vata umezita.
Efectul: Grasimile si uleiurile refac supletea pielii si calmeaza mancarimea. Otetul de mere stabilizeaza stratul acid protector al pielii.

Ochi obositi

La televizor, la volan sau in fata computerului, ochii sunt suprasolicitati si la un moment dat "capoteaza": ustura, imaginile nu mai sunt foarte clare, apar durerile de cap. Caci prin suprasolicitare, producerea lichidului lacrimal scade, pleoapele acopera mai rar ochii, iar acestia se irita.
Tratamentul: Silurul este o binecuvantare pentru ochi. Sub forma de ceai cald si comprese reci. Ceaiul: se opareste o lingurita de silur cu o ceasca cu apa fierbinte, se infuzeaza 2 minute, se strecoara si se bea. Compresele: in ceaiul racit se inmoaie o bucatica de vata si se aplica pe pleoapele inchise.
Efectul: Substantele din silur calmeaza ochii iritati.

Picioare si maini reci

Mainile si picioarele reci pot fi si o urmare a starii de teama si de incordare, dar de cele mai multe ori, reactia este provocata de irigarea deficitara cu sange cauzata de sedentarism, de hipotensiune sau de circulatie proasta.
Tratamentul: Dus rece la picioare, dupa metoda Kneipp. Se poarta un jet de apa de la glezna spre coapsa, pe fata si pe dosul piciorului, de trei ori.
Efectul: "Cura Kneipp" intareste vasele de sange, care reactioneaza mai flexibil la stimulii reci si calzi.

Raceala

Tratamentul: In functie de centrul de greutate, afectiunea poate fi tratata cu o serie intreaga de remedii la indemana. De exemplu, pentru durerile de gat - ceai de salvie, pentru guturai - apa sarata trasa pe nas, pentru tuse - ceai de ceapa (se fierbe o jumatate de ceapa taiata marunt intr-un sfert de litru de apa si se indulceste cu putina miere). Pentru caile respiratorii inflamate, se recomanda baia fierbinte cu flori de fan. Florile de tei si ceaiul de soc provoaca si ele transpiratia si intaresc sistemul imunitar. Iata un ceai pentru raceala: se amesteca 20 g de macese, 14 g flori de soc, 14 g musetel, 14 g flori de tei, 11 g frunze de mur, 10 g scoarta de salvie si 5 g flori de hibisc (zamosita), se face o infuzie din 2 linguri de plante si 1/4 l de apa si se lasa sa se patrunda 10 minute.
Efectul: Toate plantele sunt calmante, expectorante si imunostimulatoare. Salvia, de pilda, este planta cu efectul antiinflamator cel mai puternic. Iar apa sarata este remediul cel mai sigur pentru nasul infundat.

Raguseala

Tratamentul: Cand vocea cedeaza, remediul cel mai eficient este gargara cu ceai de salvie sau de patlagina. Se dau in clocot 2 lingurite de planta cu 1/4 l de apa, se lasa sa se patrunda 10 minute si se face gargara de cateva ori pe zi. Si inca ceva: tacerea e de aur (ajuta la refacerea coardelor vocale agresate).
Efectul: Ambele plante stopeaza inflamatia si sporesc rezistenta coardelor vocale la agentii patogeni.

Riduri

Ridurile nu sunt o boala, ci o urmare fireasca a inaintarii in varsta. Cu toate acestea, ele dau mari batai de cap, mai cu seama femeilor. Din pacate, nu exista nici un remediu miraculos care sa transforme peste noapte pielea ridata intr-una neteda, ca de bebelus. Se poate face totusi ceva pentru incetinirea - pe cat posibil - a procesului de imbatranire a pielii.
Tratamentul: O masca cu ingrediente din propria camara - se amesteca 1 galbenus cu 2 linguri de ulei din germeni de grau si cu un bob de drojdie si se intinde intr-un strat subtire pe fata si pe gat. Se lasa sa actioneze 30 de minute, dupa care se clateste fata cu multa apa.
Efectul: Lecitina din galbenus netezeste si intinde pielea, iar vitaminele din drojdie o protejeaza de efectele daunatoare ale mediului inconjurator.

Sciatica

In decursul anilor, discurile dintre vertebre isi pierd din elasticitate. Urmarea: deplasarea acestora, strivirea si inflamarea nervului sciatic.
Tratamentul: Pentru ca buiota de apa este prea mica pentru suprafata afectata, se ruleaza un prosop, se uda cu apa fierbinte si se aplica imediat pe zona dureroasa. Se tine pana cand incepe sa se raceasca.
Efectul: Prosopul fierbinte decontracteaza, relaxeaza si accelereaza eliminarea produselor de metabolism care produc durere.

Stari depresive

Tratamentul: Paracelsus recomanda inca din secolul al Xvi-lea sunatoarea impotriva "fricii si a viselor urate". Astazi, confirmarea eficientei acestei plante le apartine oamenilor de stiinta: cand starea sufleteasca este la pamant, sunatoarea intervine, restabilind echilibrul hormonal. Si in Ardeal, tristetea se alunga cu "pojarnita". Se ia de 2-3 ori pe zi, cate-o ceasca cu ceai de sunatoare si una chiar inainte de culcare.
Efectul: Sunatoarea blocheaza receptorii din creier responsabili pentru starile depresive. Si se pare ca impiedica descompunerea serotoninei, hormonul fericirii.

Urcior

La inceput, se simte o durere ca si cand sub pleoapa s-ar afla un bob de nisip. Ulterior, urciorul colecteaza puroi si dupa cateva zile se "goleste" de la sine.
Tratamentul: Pentru ca procesul sa decurga mai repede, se pot aplica comprese cu seminte de in. Se amesteca 2 linguri de seminte macinate cu 2 cesti cu apa clocotita si se lasa putin sa se umfle. Se inmoaie un tifon sau o bucatica de vata si se tine 20 de minute pe pleoapa inflamata. Durerile pot fi alinate cu terci de cartofi: se zdrobeste cu furculita un cartof fiert, curatat de coaja, si se amesteca cu 1 galbenus si putin lapte fierbinte, pana se obtine un terci, care se intinde apoi pe un tifon sau o panza si se tine 20 de minute pe ochi. Se repeta de 2-3 ori pe zi.
Efectul: Cartofii sunt antiinflamatori, iar semintele de in accelereaza - prin uleiul pe care-l contin - coacerea urciorului.

Varice

In zilele noastre, varicele sunt considerate o boala "populara". Apar atunci cand suntem predispusi - ereditar, cand imbatranim, cand stam mult in picioare, cand peretii vaselor sunt prea subtiri si cand fibrina - substanta care fluidizeaza sangele - nu se mai descompune in suficienta masura. Varicele pot fi operate, dar putem actiona si noi, intarind peretii venelor.
Tratamentul: In afara de miscare (inclusiv simpla ridicare pe varfuri), eficiente sunt astazi extractele de castan salbatic, care se gasesc gata preparate in farmacii. In trecut, se faceau: impachetari reci cu otet de mere si tinctura de arnica (in proportie de 1:9 si subtiat cu apa) sau cu sare de mare (1 lingura dizolvata in 1/4 l apa). Si atentie la alimentatie: vitamina C intareste peretii venelor, ceapa, usturoiul si piperul reduc productia de fibrina.
Efectul: Impachetarile desfac blocajele, stimuleaza irigarea sanguina, stabilizeaza circulatia, iar castanul salbatic "etanseaza" peretii venelor.

Varsaturi

Cand simtim ca ni se strange stomacul, n-avem ce face si vomam. Este ca un reflex de autoaparare al organismului, prin care se separa substantele nocive. De aceea este bine sa nu reprimam senzatia de greata.
Tratamentul: Pentru ca stomacul agresat sa se poata reface, ar trebui sa apelam la remediul clasic: ceai de menta si pesmeti sau biscuiti uscati. Sau o supa mucilaginoasa de ovaz: se pun 20 g de fulgi de ovaz in apa fierbinte si se lasa sa dea in clocot.
Efectul: Ceaiul de menta este un tampon pentru acidul gastric excedentar, iar pesmetii, care contin hidrati de carbon, alimenteaza organismul cu energie, fara sa-l impovareze.

Vanatai

Loviturile sunt nu numai dureroase, ci ele sunt insotite adeseori de aparitia unor pete albastre: vanataile.
Tratamentul: Se pune o lingurita de acetat de aluminiu sub forma de argila intr-un pahar cu apa, se amesteca si se inmoaie o bucatica de vata, care se aplica pe zona dureroasa. Alternativa: alifie sau gel de arnica.
Efectul: Argila reduce umflatura, iar arnica contine uleiuri eterice care blocheaza formarea in organism a substantelor care provoaca dureri si inflamatii.



Selectia leacurilor si explicatiile medicale ii apartin dr. Bernard Uehleke, specialist in tratamente alternative, la Universitatea din Wurzburg.
Desene: Zorina Baldescu