Cartea crestina
Editura "Eikon" - Cluj-Napoca
Valentin Ajder:
"Avem sansa sa fim contemporani cu mari duhovnici,
cautati pentru sfatul lor"
- Pe nedrept putin cunoscuta in peisajul cultural romanesc, editura clujeana "Eikon" - avand la carma doi tineri ambitiosi, Valentin Ajder si Vasile George Dancu - aniverseaza un an de la infiintare. Un an pozitiv, avand in vedere numarul cartilor publicate, axate in principal pe probleme religioase. Ce v-a indemnat spre acest sector?
Valentin Ajder: - De ce am inceput cu carte religioasa? Pe de-o parte, pentru ca interesul cititorilor de azi pentru acest domeniu, aproape interzis pana in 1989, este foarte mare, si pe de alta, pentru ca avem sansa sa fim contemporani cu mari duhovnici, cautati de mii de oameni pentru invataturi si sfaturi, pentru cuvinte de folos, care sa-i ajute sa duca o viata crestineasca, intr-o lume in care grijile cotidiene tind sa-i indeparteze tot mai mult de Dumnezeu. Asa a aparut colectia "Biblioteca Ortodoxa", coordonata de Fabian Anton, colectie in care am publicat deja douazeci de carti, scrise de marii nostri duhovnici: Cleopa Ilie, Arsenie Papacioc, Paisie Olaru, Teofil Paraian, Iustin Parvu, Mina Dobzeu, Sofian Boghiu, Dometie Manolache, Sandu Tudor. Suntem onorati ca aceasta colectie apare cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Nicolae Corneanu - Mitropolitul Banatului.
- Cum arata publicul cititor de carte religioasa? Ati putea sa-i descrieti profilul? In general, temele spiritualitatii crestine ii atrag pe cei varstnici, mai doritori de sprijin sufletesc si moral...
Vasile George Dancu: - La ora actuala, publicul romanesc interesat de carte religioasa este foarte diversificat, atat ca formatie intelectuala, cat si ca varsta: profesori, studenti si elevi, preoti, monahi cauta cartile noastre. Avem un public instruit, cunoscator de literatura crestina si, fapt imbucurator, tinerii se arata foarte interesati de acest domeniu. Am avut lansari de carte cu sali arhipline in mai multe orase: Timisoara, Cluj-Napoca, Oradea, Alba-Iulia, unde cei mai multi participanti erau tineri. Majoritatea adolescentilor nostri contrazic imaginea negativa care li se creeaza in presa si la televizor. Sunt foarte dornici de informare, seriosi, cu o cultura temeinica.
- Masiva intoarcere spre credinta, produsa in anii tranzitiei, plini de greutati si lipsa de orizont, a exacerbat un inteles lucrativ al dialogului cu divinitatea: miracolul, menit sa implineasca rapid si eficient asteptarile exprimate prin rugaciuni. Incercati sa raspundeti prin cartile pe care le publicati dvs. acestei realitati?
Valentin Ajder: - Imediat dupa 89, am asistat cu totii la o adevarata explozie editoriala, un loc privilegiat revenindu-le cartilor de spiritualitate. Sute sau chiar mii de titluri tratand diverse religii sau aspecte ale religiozitatii au invadat librariile si tarabele. "Setea" de spiritualitate era la fel de mare ca si confuzia in care se aflau multi cititori. Se cumparau si se citeau carti in care exotismul domina de multe ori mesajul spiritual, aparusera multi vindecatori, exorcisti, persoane care propuneau solutii "miraculoase" pentru problemele cu care se confrunta multa lume. Dupa mai bine de un deceniu, valorile spirituale s-au cernut, oamenii au inceput sa fie mai selectivi, simpla curiozitate si senzationalul au fost depasite. Nu ne-am propus cu aceasta colectie sa popularizam miracolul si vindecarile inexplicabile. Cartile din "Biblioteca Ortodoxa" nu insista pe miracol ca scop in sine, ci cultiva si intaresc credinta. Rugaciunea, postul si credinta fac posibile transformari pe care unii le numesc miracole. Cine crede cu adevarat nu se mira de interventiile lui Dumnezeu in lume. Am publicat si noi doua carti de rugaciuni: Rugaciunile tamaduitoare ale ortodoxiei si Canon de rugaciune si post pentru nasterea de prunci si am observat ca sunt foarte cautate, semn ca oamenii sunt interesati si de latura practica a religiei.
- Care sunt directiile pe care v-ati axat activitatea?
Valentin Ajder: - Am publicat poezie, eseu, roman, critica literara, teatrologie, istorie, monografii. Avem in pregatire carti de memorialistica si jurnale, carte scolara si, desigur, vom continua colectia cartilor religioase.
- Pentru cititorii nostri care nu va cunosc cartile, enumerati cateva din cele mai importante titluri...
Vasile George Dancu: - Mari duhovnici romani despre rugaciune, Mari duhovnici romani despre Maica Domnului, si in aceasta serie vor urma Mari duhovnici romani despre post si Mari duhovnici romani despre Mantuitorul Hristos, Indreptarul de spovedanie al Parintelui Cleopa Ilie, Abecedarul duhovnicesc al Parintelui Iustin Parvu, Cuvant despre bucuria duhovniceasca de Parintele Arsenie Papacioc, Cuvant despre Liturghia Bisericii Armene si Liturghiile rasaritene, de Parintele Zareh Baronian, Hristos in mijlocul nostru si Maica Domnului - Raiul de taina al ortodoxiei, apartinand Parintelui Teofil Paraian. Am publicat de asemenea si articole cu tematica religioasa ale lui Al. Paleologu, sub titlul Mostenirea crestina a Europei, si o selectie din textele eminesciene despre ortodoxie. Urmeaza sa apara doua carti ale Parintelui Zosim Oancea de la Sibiel si un volum al binecuvantatorului nostru, Inalt Preasfintitul Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului. Am publicat si monografia Maria cea fara de moarte, viata Mariei Tanase povestita de fostul ei impresar, Gaby Michailescu, si tot domnia sa semneaza primul volum dintr-o istorie nuantata a teatrului romanesc cu titlul Gigantii teatrului romanesc. De curand, au aparut Credinta si creatie de Vintila Horia, Arsavir Acterian - Cioran, Eliade, Ionesco, Francisc Lszl - Bela Bartok si muzica populara a romanilor din Banat si Transilvania.
- Relatia editor-cititor este intermediata de librarie. Ati reusit sa stabiliti si contacte directe, sa aflati de la sursa daca demersul dvs. este acceptat?
Vasile George Dancu: - Multi ne felicita pentru colectia "Biblioteca Ortodoxa". Sunt cititori care au toate cartile din colectie si le doresc si pe cele in curs de aparitie. Multi ne cer sa tiparim in continuare si alte carti ale marilor duhovnici romani, altii considera ca proiectul nostru editorial este destul de restrictiv si ca ar trebui sa publicam si tratate, lucrari stiintifice, traduceri, precum si carti apartinand literaturii religioase din alte tari. Unii cititori ne-au sugerat ca ar fi bine sa inauguram si alte colectii, in care sa apara carti din zona catolicismului, protestantismului etc. Prieteni si colegi de breasla ne indeamna sa infiintam si o colectie "Biblioteca ecumenica", in care sa fie editate texte cu caracter interconfesional. Ne vom gandi si la propunerile si sugestiile lor.
- Ce va doriti, cu prilejul acesta aniversar?
Valentin Ajder: - Fiind la inceput de drum, este normal sa avem planuri mari. Probabil, colegii de la editurile mari vor zambi cand vor vedea optimismul nostru. Realizarea acestor planuri depinde de cititorii nostri, carora le multumim si pe care speram sa-i avem langa noi si de acum inainte.
Cei care doresc si alte informatii despre noi pot vizita site-ul: http:// edituraeikon.netfirms. com, iar pentru sugestii, observatii si propuneri ne pot gasi la adresele eikon@email.ro, carteeikon@yahoo.com, sau la tel. 0264/59.35.47, 0740/18.71.09.Carol Iser
Ne scriu cititorii
"Mi-am zis sa incerc si terapia prin rugaciune..."
Personalul medical obisnuieste sa spuna ca cine face herpes nu face cancer, adica raul iese prin piele, nu macina pe dinauntru...
Mie, multe rele mi-au iesit prin piele. Ca sa n-o lungesc, sa amintesc doar de-o alergie generala (toate testele pozitive), care m-a incercat intre 1983 si 1987 si n-a cedat decat prin... transfer. Adica atunci cand mi-am schimbat locul de munca, ambianta, ritmul, solicitarea nervoasa.
Cu psoriazisul a fost invers. A aparut cand am iesit la pensie, viata luandu-mi o noua intorsatura: renuntarea voluntara la civilizatia urbana si mutarea intr-un sat (ce-i drept, foarte aproape de oras, dar cu gospodarii si mentalitati rurale - ceea ce nu ma deranjeaza), convietuirea 24 de ore din 24 cu sotul meu, pensionat in acelasi an si, mai ales, decesul ambilor parinti, in decurs de 18 luni, toate m-au marcat profund.
Mainile si picioarele imi crapau pana la sange, coatele si genunchii mi se scorojeau si ma mancau insuportabil. Nu spun cati doctori, cate doctorii, alifii, regimuri alimentare - fara nici un rezultat. Atunci mi-au cazut ochii pe un articol din revista dvs. despre puterea rugaciunii. Eram o crestina "normala" a generatiei mele, care n-a facut religie in scoala, n-a tinut post, mergea la biserica doar la Inviere, la nunti si inmormantari si in vacante, pe la manastiri.
Mi-am zis sa incerc si aceasta "terapie" - prin rugaciune. Rugandu-ma dimineata si seara, inainte de a adormi, aproape ca n-am observat cand cicatricele s-au inchis, cojile s-au curatat, odata cu sufletul meu incarcat cu prea multa zgura. Daca nu pare miraculos ca o boala psihosomatica sa se vindece influentand psihicul, subconstientul, ei bine, am trait o alta experienta, naucitoare pentru mine.
In aprilie 2000, s-a anuntat la radio un concurs initiat de Organizatia Mondiala a Sanatatii, destinat celor care vor sa renunte la fumat. Dura toata luna mai si in final se acordau prin tragere la sorti 1000 de dolari Sua. Fumam de 32 de ani, activ, 8-10 tigari pe zi, pasiv, la serviciu, de cateva ori pe atat... Dupa iesirea la pensie, m-au lovit trei pneumonii si-o bronsita, dar nu acesta a fost motivul sa ma inscriu la concurs, nici cel, deloc neglijabil, al costului tot mai ridicat al tigarilor. Obsesia mea in ultimii ani era sa ajung in Tara Sfanta. Urmaream la agentiile turistice si la biserica traseele pelerinajelor si costul excursiilor in Israel. Pana in 90, n-aveam voie sa calatorim dincolo de Cortina de Fier, dupa, n-am mai avut cu ce...
In fuga mare m-am dus la biserica, la spovedanie, si i-am marturisit preotului intentia de a ma lasa de fumat, pentru o luna. "Sa va ajute Dumnezeu sa va lasati de tot!", mi-a raspuns acesta si urarea parintelui s-a adeverit miraculos. In toata acea luna "de sacrificiu", ma rugam: "Doamne, nu joc la Loto, Bingo sau Pronosport, nu trimit capace de cafea sau margarina la ofertele firmelor, am nevoie de banii astia sa ajung si eu in Tara Sfanta; n-am alta sursa decat pe Tine, Doamne, ajuta-ma!". In 31 mai, urma sa aiba loc tragerea la sorti. A doua zi, la ora la care asteptam telefonul fiicei mele, sa-mi comunice rezultatul - surpriza: ma suna de la Hotelul "Hilton" din Bucuresti o prietena din copilarie, plecata de 30 de ani in Israel, perioada in care n-am pastrat cu ea nici un fel de legatura. Numarul meu il capatase de la o prietena comuna, plecata recent acolo. Ne-am intalnit la hotel si m-a invitat la ea, la Haifa, unde m-a primit extraordinar si mi-a oferit o vacanta incredibila.
Am strabatut Tara Sfanta de la granita de nord cu Libanul la Marea Rosie, apoi Marea Moarta, Marea Galileii, apa Iordanului. Dar ceea ce nu se poate uita e emotia coplesitoare pe care o simti in locurile in care a trait, S-a botezat, a facut minuni, a fost crucificat Mantuitorul lumii, Iisus Hristos. In grota Sfantului Mormant si la Mormantul Maicii Domnului din Ierusalim, am izbucnit intr-un plans de nestapanit. La Zidul Plangerii, mi-am pus doua dorinte: una pentru mine, una pentru tara mea. Cea personala e pe cale sa se implineasca. Cealalta, mai asteptam, dar nu ne pierdem credinta, speranta si dragostea.
Cu stima,
Lica Popescu - Ploiesti